woensdag 15 juli 2015

Lekker actief bezig.

Zondag hebben we een mooie wandeling door het Nationaal Park van Koli gemaakt. Afgelopen winter heeft Helen hetzelfde stuk met sneeuwschoenen gelopen. Na gedrieën met de stoeltjes lift omhoog te zijn gegaan gingen we op pad. Na een tijdje te hebben gewandeld kwam het pad toch niet overeen met dat wat Helen in de winter had gelopen, ze had dus klaarblijkelijk een andere route gelopen dan die was aangegeven.
Is ook niet zo raar wanneer alles bedekt is met een meter sneeuw zie je het ook niet meer zo goed.
Onderweg kwamen we een lavu tegen dit is een plek waar je kunt grillen, het hout ligt droog en staat vrij om te gebruiken. De wandeling eindigde bij het restaurant Alamaja alwaar we genoten hebben van een lekker kopje koffie met een pulla (broodje). En gezellig even met Kateriina (eigenaresse) bijgekletst.
's Middags heeft Helen advocaat gemaakt en Harm ging weer aan de studie.
Gister was het heerlijk weer, de zon scheen en het was gelijk een stuk aangenamer, we hadden nl. de dag ervoor de houtkachel in de namiddag even aan moeten hebben omdat het toch wel fris buiten en binnen was.
Maar op zo'n heerlijke zomerdag genieten we volop van het uitzicht en relaxen we door bijv. te vissen, Fryske dûmkes bakken, muisjes haken, ach van alles wat.
Helen kreeg vandaag een sms'je van Sari een Finse, die had 2 jaar geleden een bruine berenkop van Helen gekocht en wilde hierbij graag een berenvel hebben. Helen zal deze voor haar vilten.
Na onze trip hebben we met haar een afspraak gemaakt.
Vanmiddag kregen we bezoek van twee werkmannen. Omdat het (grond) water is onze bron zo hoog staat en hierbij het elektrisch onderwater kwam werd er vandaag een afvoerslang uit onze bron naar het meer gelegd. Hierbij heb je zeker hulp nodig van een kraan. Het is van belang dat de slang een meter diep komt te liggen i.v.m. de vorst in de wintermaanden. Ja en als je dan gaat graven kom je nogal wat stenen  of boomstronken tegen. Zo werd er eerst naast het bronhuisje gegraven(hier moest nl. door één van de betonringen een gat geboord worden, zodat daar de afvoerslang doorheen kon).  Gelukkig is dat voor zo' n kraan geen probleem en voor ons alleen maar mooi dat hij die enorme stronken eruit wilde halen. Het ruimt gelijk een stuk van de "tuin" op.
Harm had 's morgens net verse kaneelbroodjes gebakken en konden wij natuurlijk voor de inwendige mens zorgen.
De koffie en broodjes smaakten de heren prima en onder het toeziend oog . .werd er verder hard gewerkt. Soms konden wij ook hier en daar ons "steentje" bijdrage. Na een kleine drie uurtjes was de klus geklaard en hadden ze de "tuin" prima achter gelaten. Nu loopt voortaan het overtollige water uit de bron door een slang op 1 meter diepte zo het Pielinen meer in.
Daarna hebben we nog een boomplant middag gehouden zodat het geheel weer een beetje kan gaan groeien. Ook het eikenboompje heeft weer een nieuw plekje gekregen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten