dinsdag 7 juli 2015

Zomer in Finland

Zaterdagmorgen was de bedoeling dat we even voor 10 uur richting Helsinki zouden vliegen, doordat het nogal druk was met het vervoer van de honden ( 8 in totaal ), waaronder natuurlijk ook onze Kyla, werd de vlucht met een uur vertraagd.
Gelukkig hadden we een nachtje in Helsinki geboekt en kregen we geen problemen met de binnenlandse vlucht naar Joensuu. Heerlijk in Hotel Sello in Espoo bijgekomen vertrokken we zondagmorgen om half 8 weer naar het vliegveld . Deze vlucht tussen Helsinki en Joensuu is maar van korte duur nl. een uurtje. Aangekomen in Joensuu kwam al vrij snel de shuttletaxi die ons naar ons huisje bracht. Deze rit duurde  een goed uur.

Het eerste wat ons opviel is dat het water van het meer weer erg hoog stond, geen strand te zien, rondom het huis is het wel droog. In de waterbron was het water zo hoog dat de elektriciteit dozen ook onder water stonden en daar kunnen ze erg slecht tegen. Resultaat is dat onze pomp het niet doet. De schakelaar in de meterkast vloog er steeds uit dus hier moest aan gewerkt worden. Het water in de bron is zo kraak helder dat we hiermee maar de jerrycan vulden voor gebruik. Nadat al het andere weer "te plak"  was hebben we de auto rijklaar gemaakt. Dat hield in dat de accu eerst op de lader moest om hem weer op te laden, de banden omwisselen want ja, nu hebben we geen spikes nodig. Nadat de volle accu in de auto was geplaatst startte deze gelijk, heerlijk dit top wagentje.

's Avonds de sauna opgestookt en genoten van een bad in het toch wel koude Pielinen meer.
De volgende morgen zijn we vroeg naar Joensuu gegaan om daar onze boodschappen voor de komende tijd in te slaan op de terugweg even een paar kennissen begroet en kregen we te horen dat het de afgelopen nacht -1 was geweest, ja ja het is zomer! De rest van de dag hebben we rond om het huis en de "tuin" opgeruimd, kruiden geplant, en de grillplaats aangestoken. Zomers proberen we elke dag buiten te koken, deze avond stonden er de bekende Finse worstjes met lekker brood op het menu.

In de avond wordt er bij rustig water gevist. Jullie lezen het wel we zijn weer heerlijk aan de slag.  Ook Kyla is weer thuis, ze staat bij het water of ligt te rollebollen in het zand. Eindelijk heeft ze weer wat meer aandacht van haar baasjes....

Vandaag ging Harmen eerst even zijn rondje hardlopen en bekeek Helen de elektriciteitsschakelaar van de pomp, (we hadden gister een nieuwe gekocht en wel met de aannemer Seppo afgesproken dat hij de elektricien voor ons zou bellen om het één en ander in de bron te veranderen zodat het niet weer onder water zou komen) zij heeft wel de nieuwe aangesloten maar er is nog één schakelaar bij het expansievat die niet goed meer is. We proberen ons hier zoveel mogelijk zelf te redden, want je krijgt niet binnen een dag een monteur op bezoek. Gelukkig komt hij morgen.
Vanmiddag even onze naaste buren begroet, zij zitten hier al vanaf eind april. Ze konden ons vertellen dat het tot nu toe erg koud was geweest en dat er erg veel muggen zijn, dat laatste hadden we jammer genoeg ook al gemerkt. We sprayen ons goed in dus. Ook het water in het Pielinen meer staat 20 cm hoger dan normaal, het heeft in de maand Juni heel veel geregend.
Wanneer we onze grillplaats aandoen vliegen ze gauw weg, dat vinden ze niet echt lekker. Vanavond weer in de sauna geweest en zullen we een bioscoopje pakken. Ja, wel hier in ons huisje natuurlijk we hebben weer heel wat heerlijke Scandinavische series mee. Dubbel genieten dus!!

3 opmerkingen:

  1. Wat is het weer leuk jullie te volgen! Veel plezier!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Gunst, het lukt ook nog! Ook de hartelijke groeten van Corrie! Wij deden vandaag rondje Snekermeer!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. hugely gugely...ik ga dit nog missen deze zomer. Veel plezier en geniet. groeten Rob

    BeantwoordenVerwijderen