zondag 7 augustus 2011

Hout, hout en nog eens hout

Zo eindelijk hebben we even tijd om een stukje te schrijven.  
Want we hebben vanaf dinsdag niet meer geschreven en dan zouden jullie kunnen denken dat er niets gebeurd. Maar nee niets is minder waar.

Na het bereiken van het hoogste punt, en ja we hebben even met Teuvo nagezeten, hij met een Hollands Amstel biertje, zijn ze woensdag verder gegaan met de dakspanten. Dit komt nogal precies, we hebben nl. een twee punt constructie in het dak en het is dus steeds opnieuw meten en zagen. Woensdagmiddag kwamen Marja en haar twee vriendinnen langs met een fles champagne om ook het hoogste punt te vieren. Zij konden mooi Teuvo in het Fins vertellen dat wij Hollandse biertjes voor hem hadden.


Nadat de lange kant van het huis klaar was konden wij de uitstekende houtdelen in de kleur grijs verven. Deze kleur hebben wij voor het huis uitgezocht. De volgende dagen is deze kant bedekt met dakleer. Hierover komen nog bitumenplaatjes. Ondertussen hadden wij de daklijsten wit geverfd.
Donderdagmiddag kwam Marja met haar ouders langs, precies op het moment dat wij aan pauze nemen toe waren. Ze hadden koffie en heerlijke Finse zelfgemaakt zoete broodjes mee. Wat een timing. Tevens werden we uitgenodigd voor een heerlijke Sauna bij hun thuis. Dat kon onze lichaampjes wel gebruiken.Heerlijk! ’s Avonds op de terug weg naar ons huur huisje hebben we voor het eerst een Eland gezien. Zaterdag zijn we een vrouwtjes eland met haar jong tegen gekomen.

Vrijdag zijn we samen met Marja naar Joensuu gereden om daar wat papierzaken te regelen. Bijv. een verzekering voor het huis met inboedel en grond.

Omdat wij één nacht uit het huur huisje moesten (was daarna weer vrij voor ons) mochten we bij Marja en haar ouders overnachten. Haar vader had die dag verse vis uit het Pielinen-meer gevangen en die mochten wij ’s avonds proeven. De vis werd in een grote ketel gerookt en later met brood en wijn geserveerd. Hier hebben wij heerlijk van genoten, ja ….ook Helen heeft vis gegeten en vond het lekker.

Zaterdag en zondag zijn we weer samen aan het zagen en kloven geweest onze voorraad wordt steeds groter. We hebben zelf een hout hok inelkaar getimmert van oude houten pallets.

4 opmerkingen:

  1. alwer sa'n moai ferhaal, en we bliuwe op e hichte. sukses de kommende wiken gr Alfred

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooie plaatjes van een mooie locatie en....hardwerkende genieters. Ja die combinatie is mogelijk en volgens ons hier het geval! Blij dat jullie het zo getroffen hebben met het weer zodat het hout droog onder kap gekomen is. Er zal wel een lange lijst mee naar huis gaan van dat en dat moeten we de volgende keer meenemen. Goed van dat viseten zo zie je maar dat alles mogelijk is. Liefs PaMa

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ha Harmen en Helen,

    Dat ziet er goed uit zeg! Het huis begint echt al vorm te krijgen. Hier in Friesland is het schitterend weer (tussen de vele buien door..)
    Heel veel plezier nog de komende weken!

    groetjes Jeannette

    BeantwoordenVerwijderen
  4. He finlanders begint nu echt een huis te worden,wat mooi zeg.Goed van je Helen vis eten, wie had dat gedacht.Ik heb vandaag de foto's op de computer gezet en denk met weemoed terug aan de week die ik bij jullie ben geweest, maar wel ontzettende mooie foto's .Nog 2 nachtjes dan gaan wij met vakantie, eindelijk.Jullie werk ze nog aan jullie paleisje en tot over 3 weken.Gr joma

    BeantwoordenVerwijderen