dinsdag 16 augustus 2011

Uitstapje en rest hout

Voor zaterdag hadden we een uitstapje naar Nurmes gepland.
Nurmes is bekend om het "Bomba huis", dit is een grote houten
woning met een geschiedenis.
In 1855 heeft nl. een boer ( Jegor Bombin) dit huis voor zijn enige zoon Dimitri gebouwd. Het huis was 25 meter lang en 10 meter breed. Het huis werd in één zomer gemaakt uit lange ronde balken zonder spijkers te gebruiken. Het belangrijkste gereedschap was een bijl.
Aan de ene kant woonde de zoon met zijn familie waaronder 5 jongens en aan de andere kant stond het vee over twee verdiepingen. Na de dood van Dimitri werd het huis in 5 stukken verdeeld voor elke zoon 1 deel. In 1934 brak men het huis af en het bouwhout werd weer in 5 stapels verdeeld en elke zoon trok één lot voor zijn part.
In 1960 ontstond het idee om het "Bomba-huis" in ere te herstellen en in 1978 was de voltooiing gereed. Tegenwoordig functioneert het als hotel.

Vervolgens gingen we het centrum van Nurmes in, waarvan wij hoge verwachtingen hadden.
Dit viel erg tegen, er waren geen bijzondere bezienswaardigheden en de winkels sloten ook al om 13.00 uur. Ja en als je pas om 12.30 uur het centrum in gaat is het er erg rustig.
Zondagmorgen vertrokken we al vroeg met ons goed gevuld kratje. Bij ons huisje liggen bootjes die je mag gebruiken. Dus maakten wij hier graag gebruik van en roeiden we  (Harmen) langs de kust op zoek naar mooie plekjes om ons kopje koffie te drinken.
Na een uurtje roeien en eindelijk kunnen besluiten waar we zouden voor anker gaan, zagen we een prachtig strandje met een zandbank voor het bootje. Super mooi en lekker genoten van de stilte om ons heen. We zagen de visjes zwemmen in het heldere water.  De terugtocht ging wat moeizamer we voelden ons net alsof we op de Titanic zaten want af en toe doken er allemaal rotsblokken om ons heen op. Ja die moesten we wel zien te ontwijken.
's Middags had Tuula (een Finse dokter) ons voor de koffie uitgenodigd in haar Möki. Tuula had haar opleiding medicijnen in Duitsland gedaan en vond het fijn om dan met ons in het Duits te praten.

Tevens deed zij ons die middag een geweldig voorstel we mogen nl. onze laatste week in haar Möki door brengen. 
Maandag en vandaag zijn we weer op de bouw geweest. Gister hebben we de gehele voorkant van het huisje en onder het dak geschilderd. We zijn tot 's avonds 21.30 uur door gegaan. Ja en of Harm hier nou aan het verven is of aan het paaldansen, dat weet ik niet.....??
Vandaag hebben we van het rest hout (hout wat ze dus niet meer gebruiken) een super schuurtje gebouwd.Hierin kunnen wij onze fietsen en andere spullen opbergen en hij kan zelfs op slot. We willen hem nog in de zelfde kleur als het huis verven en natuurlijk nog een beetje verfraaien.
Ja, jongens na de vakantie kan je ons inhuren voor diverse bouwobjecten.
De timmermannen zijn bezig met het terras.

3 opmerkingen:

  1. Hey Harmen en Helen. Het is leuk om van deze kant uit jullie te kunnen volgen. Ik kan me wel voorstellen dat jullie na deze werkvakantie wel toe zijn aan een echte vakantie. Maar het is het echt wel waard.Het is nu al te zien dat het eindresultaat PRACHTIG wordt. Nog veel succes, en ik blijf jullie op de voet volgen. Groeten van Henk en Clari.xxx

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Kyla, (en uiteraard je baasje en vrouwtje) Sorry dat je even hebt moeten wachten op een reactie van ons we waren namelijk het hondenwoordenboek kwijt en ja een jaar lang niet gebruikt ( het was immers niet nodig omdat we hier in het dorp gewoon met elkaar kunnen converseren) maar goed ik heb het weer gevonden vandaar dat je nu een reactie op je bericht krijgt. Goh meid wat een benijdenswaardig leventje heb jij!!!!!! Alleen al dat je zelf kunt uitmaken tijdens de autoritten waar je gaat liggen achterin of bij het vrouwtje op de schoot. Dan in dat koude land warmte aantreffen in de vorm van zo'n leuke reu! Stond je niet met je bekje vol tanden toen je hem voor het eerst ontmoete of konden jullie gelijk al met elkaar staan te blaffen? Ik bedoel blaf je ook al wat Fins? Enfin dat hoor ik dan wel als je straks weer thuis komt, tenminste als je dan niet naast pootkussentjes loopt van verwaandheid.....zo van ik en mijn relatie's in Finland, nou ja dat zal ook wel meevallen want eigenlijk ben je niet zo'n verwaand teefje...! Eh je bent toch nog wel een teefje of.....nou ja dat gaat een ander ook niks aan, je hebt gelijk. Ja voor de rest kunnen wij hier uit Joure weinig melden, heb die poes bij jou uit de straat ook nog toegesproken maar die stond me stom aan te kijken met van die slome knijp ogen Vermoedelijk spreek ik niet de taal van de Beukenlaan. Enfin meid hardstikke leuk dat je ons ook laat genieten van je avonturen. Als je straks weer terug bent gaan we wel weer eens even met z'n beiden echt blaffen c.q. praten vraag aan je baasje of vrouwtje of ze een foto van dat Finse stuk waar je nu mee kennis gemaakt hebt meenemen kunnen wij hem ook even keuren sorry bekijken bedoel ik. Hoi Kyla veel plezier nog met je vriendje jammer van die watervrees, maar ja volmaakt is het nooit hoor, geven en nemen. Hoi van Opa en Oma.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hallo Harmen en Helen,
    Jullie hebben zeker niet stilgezeten in deze vakantie. Wat ziet het er geweldig mooi uit. Mooi die grijze tint van het huis. Wat fijn dat jullie steeds zulk mooi weer hebben, dan kun je ook lekker opschieten. Ja er komt heel wat kijken als je een huis bouwt. Wij weten er alles van. Nog een aantal dagen en jullie komen al weer terug. Werk en geniet nog en tot gauw.
    Groetjes van Wiebren en Ria.

    BeantwoordenVerwijderen