donderdag 30 juli 2009

Met Bart Braafhart (overleden 12-02-2019) op stap

We kregen van Bart woensdagavond een sms-je of we de volgende dag met hem mee wilden gaan om een stuk langs de Canyon van het Oulanka park te wandelen. Hij woont hier al 10 jaar maar had dat stuk nog nooit gewandeld terwijl dit één van de mooiste stukken uit het Nationale Park Oulanka was. De tocht zou langs de diepe canyon-achtige vallei gaan van de rivier Oulankajoki welke in de Witte Zee uitmondt. Natuurlijk wilden wij wel mee.
Zo zijn wij donderdag om 12.00 uur richting het Rendierpark gegaan om daar Bart op te halen die had nl. eerst een informatiebijeenkomst gehad. Bart geeft informatie aan toeristen die naar Salla komen, hierbij laat hij een prachtige PowerPoint presentatie zien van de omgeving deze heeft hij zelf gemaakt en geeft hij informatie over wat voor activiteiten er allemaal vanuit het rendierpark wordt georganiseerd en wat er in omstreken van Salla te bezichtigen is.
Eerst moesten we richting Kuusamo rijden waarbij wij weer over de poolcirkel gingen.
In het park aangekomen kwam er uit de koelbox van Bart het één en ander voor de inwendige mens trouwens niet alleen aan ons had hij gedacht maar had zelfs voor Kyla wat gekocht. Bedankt Bart dat was echt super!
We hebben een hele mooie wandeling gemaakt en kwamen erachter dat Bart zijn grootste hobby foto's maken is. Werkelijk alles wat hij tegen kwam werd op de gevoelig plaat vast gelegd. Dit gaf ook voor ons een andere dimensie aan de wandeling sommige mossen werden nl. microscoopisch op de foto gezet waardoor ze er geweldig mooi uitzagen. Ja en met zo'n geweldige fotograaf erbij zijn er van ons ook hele mooie plaatjes geschoten (die wij hierbij natuurlijk niet allemaal laten zien).
Halverwege de tocht was er een open vuurplaats waarbij de meegenomen worstjes, kaas en broodjes genuttigd werden wel moest er eerst een vuurtje gemaakt worden.
Daarna vervolgden we onze tocht en kwamen we bij de enorme rotsen waardoor de rivier in een stroomversnelling liep. Prachtig natuurgeweld en natuurlijk werden er veel foto's gemaakt. Hierna kwamen we nog langs een houten hangbrug die over de rivier hing. Al met al een fantastische wandeling we kwamen moe maar voldaan om 17.00 uur terug bij de auto. We hebben deze dag op een passende wijze afgesloten met een hapje en een drankje en kregen we ook nog eens de mooie foto's van Bart mee op onze usbstick. Dit is ons laatste berichtje uit Salla en zeggen we dus op zijn Fins TERVETULOA TOISTEKKIN (welkom opnieuw) in Salla, misschien tot februari. Morgen vertrekken we naar Kuopio hier willen we 2 dagen blijven om vervolgens nog eenmaal onze tent op te zetten.

6 opmerkingen:

  1. no no wol genietsje der seker gr Alfredo fanôf de bildtse klei St Anna

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja, 't was zeker een mooie wandeling!
    een excuus dat ik die wandeling nog niet eerder gelopen had: Het pad zoals het er nu bij ligt is nog niet zo lang hoor ;-)
    Maar prachtig om het mee te maken met een stel enthousiaste "Salla Friends".
    Kleine kanttekening: de natuurfilm is een powerpoint diapresentatie, maar een kniesoor die daar op let. Hahaha.
    Veel plezier in Kuopio en omgeving!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Tja wat moeten we nu nog voor uitdrukkingen aanhalen om te onderstrepen dat jullie niet alleen genieten maar ook op een dusdanige manier jullie belevenissen weergeven dat de lezer alleen maar kan zeggen Goh ik wou dat ik er bij was. Dus .......liefs pama

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wij hebben ook het genoegen gehad om met Bart een wandeling te maken. Zijn introductie van Lapland en zijn kennis van mooie plekjes zijn fenomenaal en bovendien is het een dijk van een vent waar je graag me omgaat. Klasse!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Beste Harmen en Helen,
    Zouden jullie met mij contact kunnen opnemen i.v.m. Bart. Dit is persoonlijk, derhalve geen nadere toelichting publiek op deze site. Mij kan je bereiken op voorzitter@nederlandsevereniging.fi

    Dank.

    BeantwoordenVerwijderen