dinsdag 28 juli 2009

Dagje Jotos (het rendierpark)

Zo, even een paar dagen rustig aan gedaan, nou ja rustig.. Jullie denken vast en zeker dat alles van een leiendakje loopt maar we hebben ook al een beetje pech gehad hoor. Zo heeft de motor van het opblaasbed het begeven en ja dan moet je uit om een pumppa. Leg dat maar eens uit in het Fins. Maar het is gelukt we hebben een handpompje gevonden waarmee je een rubberbootje kan oppompen, en wat schets onze verbazing, het stond er zelfs in Nederlands op. En nog meer... ja...de waterzak is lek deze loopt aan de onderkant langzaam leeg. Zondag zijn we even naar het rendierpark geweest (Jotos) om ons aan te melden voor het kanovaren op maandagavond. We troffen Bart Braafhart daar ook, van hem hebben we afgelopen winter leuke informatie m.b.t. Salla gekregen. 's Avonds kwam hij bij ons op de camping even langs met weer leuke brochures wat er allemaal in de omstreken van Salla te doen is.
Dagje Jotos begon gistermorgen met het voeren van de rendieren. Uppi ( medewerker van het park) zou juist de rendieren eten geven, dus mochten we mee. De dieren zagen zijn auto al van verre en kwamen uit alle hoeken van het park naar de voederplaats. Dit jaar zijn er 8 jongen geboren. In totaal leven daar zo'n 44 rendieren die getraind worden om voor een slee te kunnen lopen. In de gemeente Salla wonen 5000 mensen maar er leven ook 10.000 rendieren.
Ze worden vooral om hun vlees gehouden en als bijzaak hun prachtige vacht. Die je in elke souveniers shop kan kopen. Zelf gebruiken ze de vachten voor in de slee en in de tipi.
Hierna hebben wij een prachtige wandelingen door het natuurgebied van het park gemaakt.



Aan het eind van de middag begon het te regenen wat het ook nog om 20.00 uur deed.
Dus vroegen we ons af of het kanovaren wel door zou gaan. Nou ja dus... In de stromende regen waren er 11 'gekke' nederlanders en een hond (Kyla) onderweg met Uppi en Hannu de gidsen van Jotos. Maar zoals ook in de winter was alles weer goed verzorgd. Laarzen, reddingsvesten, regenponcho's en een waterdichte zak voor je waardevolle spullen.






Na een goed uur kanovaren kwamen we bij een lavu aan (half open hut waarin je een vuurtje kunt stoken, hout ligt er altijd in een apart schuurtje bij).
Hier kwamen de worstjes, de koffie of chocolademelk en cake te voorschijn. Een flink vuur werd gemaakt waarin de bekende black pot koffie werd gehangen en op een tak kregen we een worstje gespiest die in het vuur warm moest worden gemaakt.
Nadat we heel roezig waren geworden door het heerlijke warme vuur moesten we toch weer terug, de regen kwam nog steeds met bakken uit de hemel. Maar toch, het was geweldig... Door en door nat (niet koud) kwamen we om 23.15 uur weer terug bij de tent alwaar we eerst even een heerlijke warme douche namen. We merken trouwens nu wel dat de dagen weer wat korter gaan worden, niet dat het echt donker wordt, maar je kan nu om 23.30 uur niet meer lezen.
We blijven nog een paar dagen in 'ons' Salla, ook in de zomer is het hier erg mooi. om zeer waarschijnlijk vrijdag richting Kuopio te gaan.

6 opmerkingen:

  1. Vandaag is het weer zonnig en helder, dus kun je vanavond hoogstwaarschijnlijk ook om 23:30uur en als je wilt de hele nacht doorlezen.
    Ik moest gisterenavond nog wel aan jullie denken hoor. Maar de tent is niet lek? !!!
    Dat ben je vandaag waarschijnlijk allemaal al weer vergeten! Wie weet wat er morgen weer voor verrassing te wachten staat!

    Bart

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat moeten we er van zeggen 't is gewoon geweldig Regen of geen regen uit jullie verhaal blijkt duidelijk dat jullie het naar het zin hebben We genieten mee van de duidelijke beschrijving van jullie belevenissen. Fijn en dan te weten dat je nog 15 dagen te gaan hebt.He liefs van ons en poot voor die donder van jullie pama En oh ja de noorderland van mei ligt bij jullie en de volgende komt in augustus hoi

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi hoi
    Mooie foto's van het kanovaren!
    Nog 14 dagen genieten in Finland. Wij zijn vorige week een weekje naar Limburg geweest. Overdag mooi weer maar 's avonds dikke onweersbuien met een hagelbui.De hagelstenen waren zo groot als knikkers. Verder lekker gefietst en gewandeld rond de Maas.
    Nog een fijne vakantie met nieuwe avonturen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Even een aanvulling: Het stukje hierboven is van Joop en Joke. Met heel veel groeten.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hoi Hoi,
    Ik ben weer even helemaal bijgelezen, wat een prachtige vakantie hebben jullie (ondanks zeiknat worden in een kano).
    Volgens mij schiet het ondertussen ook al aardig op en zijn jullie al ruim over de helft en is het straks zo weer zover om terug naar het bewoonde, drukke dagelijkse leven keren, zal vast wel even wennen zijn.
    Groetjes.
    R,B,J&E :)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hoi buorlju om utens,

    Sa te sjen en te lezen, ha jim it wol nei't sin!! Jim misse hjir hjoed niks. Stoarmich waar mei in protte tonger en reinwetter.
    De earste prommen fan jim beam wiene lekker!!
    Genietsje noch mar efkes!
    Groetnis fan bkl. 15

    BeantwoordenVerwijderen