zaterdag 25 juli 2009

Amethist en Salla

Ja, ja onze hond heeft het maar zwaar, maar jullie moeten weten dat ze ook soms stiekem naar het water sluipt omdaar touwen, ankers, stenen en stokken op te vissen.
Maar goed we zijn dus weer vertrokken uit Ivalo en naar onze wintersportplaats Salla gegaan. Tijdens de heenreis hebben we een stop gemaakt in Luosto (hier is nog een werkende amethistmijn ontdekt in 1985) daar mochten we zelf onder begeleiding van een gids naar Amethist graven. Van te voren kregen we eerst informatie over hoe of wat voor verschillende quartsen erzijn, de verschillende kleuren, waaruit ze zijn samengesteld allemaal erg interessant. Maar het leukste is toch om zelf te mogen graven. Er waren twee regels als je een stuk amethist vond moest het in je hand passen en niet meer dan 1 stukje amethist mocht je houden.
Ja en dan maar graven met een klein pikhouweeltje. En wederom was het geluk met ons, we hebben alletwee diverse kleine stukjes gevonden die we ook mochten houden. Super!
Daarna vervolgden wij onze reis naar Salla.
Toen we ons aanmelden was het ongeveer 25 graden wat een verschil, afgelopen februari toen we informatie inwonnen stonden we daar met min 30 graden. Echt wat een verschil, niet alleen in temperatuur maar ook qua natuur. Aan de voet van de berg ligt een meertje, hier liepen we in de winter overheen en wisten we niet eens dat hier water onder lag.
Vandaag hebben we de camping voor ons alleen, het ziet er allemaal heel netjes en verzorgd uit.
De camping zelf ligt ook aan een groot meer dus dat wordt weer lekker zwemmen voor ons alle drie. Leuk dat we vanuit het hotel Revontuli ons blog kunnen bijhouden.
Het rendierpark waaruit 's winters diverse activiteiten worden georganiseerd doen dit ook nu, maar nu dus zomeractiviteiten zoals, kanovaren, rendier voeren en wandelen. Maandagavond gaan we een kanotocht maken.

4 opmerkingen:

  1. Het lijkt wel of jullie in Lapland als gouddelvers een baantje aan het zoeken zijn! Haha!

    Jullie moeten daar een geweldige tijd beleven lijkt me. Fijne vakantie nog!

    Groet Jacco

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Harm en Helen,

    Wat een prachtige reis maken jullie, we kijken nu al uit naar het live verslag en de foto's.
    Voor Kyla een boodschap; vang een rendier en leg het op de barbecue...... njummie, wat zullen jullie smullen.

    groetjes,

    Bauke en Aeltsje

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi buorlju,

    Wat leuk om sa opé hichte te bliuwen wer't jimme binne!
    Bliuw noch mar efkes fuort want jimme promme-beam docht it geweldich!!
    Noch efkes, dan kinne wy se ite!!
    Groetnis fan Bkl. 15

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Vanuit Luosto een reactie: wat leuk deze blog; zo herkenbaar allemaal. Wij doen de Lapland Avontuur rondreis van Voigt en zijn dus ook in Salla geweest (voor de vijfde keer; we kennen Bart ook goed) en dus nu in Luosto, waar we vandaag de amethystmijn gaan bezoeken. Genieten jullie nog maar dan doen wij het ook. Groeten Frans en Christine Slootman.

    BeantwoordenVerwijderen