donderdag 24 juli 2014

Nog niet moe en mini-camping H2

Na een goede nacht kwamen we maandag toch wel wat stijfjes, en met hier en daar wat pijntjes van bed, maar dat deed ons niet stilzitten. We hadden n.l. nog wat "kleine" Finse traditionele klusideetjes zoals een bankje maken van resthout en een rugsteun voor bij het het bed, ja en . . maandag natuurlijk wasdag.
Dus met z'n allen zijn we weer aan de slag gegaan. Nadat het houthok klaar was (hebben ze zondagavond ook nog aangewerkt!) hebben Rob en Harmen samen een erg leuke bank in elkaar getimmerd. Oké er moet hier en daar nog wel wat geschuurd worden anders krijg je gratis splinters in je billen, maar dat komt nog wel. Ja en dan mag Helen samen met Kyla er even op poseren
 ( is het geen plaatje )


Hierna is Rob bezig gegaan met de hoofdsteun voor het bed en Harm is weer in het bos gaan zagen.
Dinsdag had Helen een offday, nadat ze 's ochtends een frisse duik had genomen werd ze duizelig, misselijk en deden haar spieren erg zeer. Waarschijnlijk een nawee van de wandeltocht, inspanning, zon, te weinig gedronken en vooral ook het verlies van zouten kunnen je deze symptomen geven. Helen is weer gaan liggen en viel al snel in een diepe slaap.
Van de bouw hadden we nog 2 ijzermatten over die in de fundering liggen hiervan zijn ondertussen twee traditionele ronde korven gemaakt waar het gekloofde hout in bewaard wordt. Deze manier van hout bewaren zie je hier in Finland veel.
We hadden voor 's middags een uitnodiging gekregen om bij de fam. Hokkanen koffie e.d. te komen drinken.
Het was weer als vanouds gezellig, heerlijk blauwe bosbessentaart gegeten en ....... we hebben berenpoep gezien en geroken. De vader van Marja was n.l. de dag ervoor naar één van de tegenoverliggende eilandjes gevaren en vond daar berenpoep. Je kon aan het uitwerpsel zien wat hij had gegeten, Blauwe bessen. Na terugkomst zijn er nog wat stammetjes gekloofd.
Toen we 's avonds nog even heerlijk zaten te genieten van het uitzicht kwam Jussi (buurman) langs met verse vis, die is dezelfde avond nog op het vuur klaargemaakt. Woensdagmorgen heeft Harm Rob naar Joensuu gebracht, zijn week was omgevlogen.
's Middags zijn we weer naar Joensuu gereden maar nu om Jogchum op te halen. Hij blijft ook een week bij ons, maar hij slaapt in een tentje, dus hebben wij nu een ienie mini camping.



Vandaag is het houtenbankje 1 keer in de grijze verf gezet, moet nog wel een keertje. Harm heeft de stammen die nog lagen en wat uit het bos, nu eindelijk gezaagd en gekloofd. Maar wees niet bang al het hout is nog niet weg hoor, in het bos liggen nog 3 bomen die nog gezaagd en gekloofd moeten worden. Maar naast het huis is alles nu weg en ziet het er opgeruimd uit. Jogchum is vanmorgen op de fiets naar Koli gegaan. Hij heeft geen netwerk op zijn telefoon, dus dan maar even een Fins prepaid simkaartje, en een oude telefoon van ons.  Harm heeft zijn hardloop rondje weer gedaan.                                
Het was vandaag behoorlijk warm weer en dan is het heerlijk afkoelen in het meer.
Vanmiddag wat blauwe bosbessen geplukt en daarvan zijn lekker muffins gebakken.weer (Die we op dit moment van schrijven, keuren, zalig!)
Er moest wel nog even in de fuik worden gekeken, maar daar zat dit keer geen hapje in, waarschijnlijk vinden de vissen ons lok voer niet lekker, mais.
Aan het einde van de dag zijn we heerlijk in de sauna gaan zitten te zweten.

1 opmerking:

  1. Harmen en Helen, alle verhalen even in één keer gelezen. Leuk om te lezen hoe jullie daar leven. Lekker relaxt allemaal. Veel plezier nog.

    BeantwoordenVerwijderen