woensdag 31 juli 2013

Weer bijzondere momenten

Zondag zouden we het wat rustiger aan gaan doen want, zondag is tenslotte een rustdag maar goed de mannen waren alweer vroeg bezig, nu met het maken van een zaagbok. We hadden nl. van het thuisfront toch wat opmerkingen gekregen over dat hoe Helen stond te zagen niet helemaal volgens de Arbo regels was en dat hoort toch wel zo. We hadden afgelopen winter een vlizobak meegenomen maar niet gebruikt bij de trap naar boven toe. De bak had nog wat bruikbare attributen die heel geschikt waren voor de zaagbok. Trouwens de bak dient nu nog voor het verslepen van kleine stukjes hout naar de grillplaats. Het is dus een echte multifunctionele bak geweest.

Terwijl Rob de zaagbok aan het maken was, Helen de kweekkas verplaatste bakte Harmen een Mediterraans mosterd brood. De mannen hadden voor de vakantie een workshop broodbakken gehad en dat werd nu in de praktijk gebracht. Omdat we ’s avonds waren uitgenodigd bij Marja en haar familie wilden wij een zelfgemaakt lekkernij meenemen. Dus na 2,30 uur rook het heerlijk bij ons in het huisje naar dit brood waarin kaas zat, voordat het gebakken werd was het door de mosterd gerold en bedekt met zonnebloempitten. Omdat Harm 6 prachtige broden had gemaakt hebben we onze 3 buren een brood gegeven met de uitnodiging om dinsdagmiddag bij ons koffie te komen drinken.
’s Middags zijn we nog langs de Tulikivi groeve en werkplaats geweest om de prachtige kachels en mooie stenen te bekijken. ’s Avonds waren we rond de klok van 18.00 uur bij de familie Hokkanen. Daar waren de tafels al gedekt en werd juist de verse vis die ’s middags door de jongens waren gevangen gerookt. Omdat het kreeften seizoen begonnen was werd er aangevangen met een lied en een heerlijk drankje, Finse wodka, waarna je kon beginnen met het eten van kreeft. Ook was er rekening gehouden met personen die niet zo van vis hielden. (Helen was niet de enige)
Terwijl wij nog aan het eten waren ving één van de jongens een flinke vis en in het bijzijn van Harm en Rob liet hij zien hoe je zo’n vis schoonmaakt. Al met al was het ontzettend gezellig en het eten voortreffelijk. Maandag zijn we eerst naar Joensuu gegaan om bouwmateriaal te halen, ja we wilden namelijk een leuning langs de trap en daar hadden we niet genoeg hout voor. Tevens hadden we van Kari (zwager van Marja) wat handige tips gekregen voor onze bron. Dus de diverse bouwmarkten bezocht, daar zagen we nog een rookoventje en een fuik om zelf vissen te vangen. Bij thuiskomst werd er eerst de pilaren voor de leuning neer gezet. Deze pilaren hadden we nog van de bouw over
Bij Tulikivi hadden we een stoofpot gekocht voor op het vuur. Dus werd het koken uit de bush. Stukken vlees, groente en aardappel kwamen in de stoofpot en daarna goed het vuur opstoken en de pot er boven. De sauna op gestookt dus het programma bestond uit: Sauna, eten+wijntje en tussen door werd ook nog even de fuik te water gelaten. Maar tot op heden zit er nog niets in. Hmmm vergeten we wat of vinden de vissen het niet leuk dat we dit doen? O ja we hebben ondertussen ook nog de bron voor de tweede keer geleegd en het kleine gaatje wat er in zat met speciaal snelcement gedicht.
Maar goed ondertussen hebben we weer heerlijk kunnen genieten van het mooie weer en andere dingen. Dinsdag werd de leuning gemaakt en dat wilden we toch wel graag af hebben voordat de visite zou komen. Ook wilden we de visite trakteren op Hollandse lekkernijen, dus Helen ging een kwarktaart maken. Toen deze bijna klaar was heeft Harmen gevulde koeken gebakken. Om half drie kwamen de Finse buren, ze hadden bloemen en een fles wijn mee genomen. De buren kunnen redelijk goed Engels dus dat was heel prettig. We kregen weer handige tips en tricks en mochten zeker om raad vragen als we ergens mee zaten. Fijn!

Omdat het Rob zijn laatste dag was zijn we toen de visite weg was naar het Nationaal Park geweest. Een prachtig stuk natuur, het was redelijk helder zodat je heel goed heel wat eilandjes kon zien die in het Pielinenmeer liggen. ’s Avonds nog heerlijk bij het vuur gezeten en natuurlijk daar ons eten weer klaar gemaakt. Het rookoventje werd in gebruik genomen door een stuk zalm en de vis die we zondagavond hadden meegekregen bij Marja vandaan. Omdat Rob nog graag rendier wou proeven hebben we nog een stukje rendier in de pan gebakken. Heerlijk om zo wat te eten en natuurlijk een bijpassend wijntje erbij om het eten wat weg te spoelen.
Vanochtend zijn Harmen en Rob vroeg vertrokken, want Rob moest de trein van 06.15 hebben vanuit Joensuu naar Lappeenranta. Alwaar hij de vlucht van 10.30 naar Weeze terughad. Nadat Harmen terugkwam is hij nog maar even in bed gedoken. Het was trouwens ook niet meer zo mooi weer, wel warm maar het regende een beetje. Dus vandaag konden we niet zoveel doen. Wel hebben we nog van de zijingang de leuning kunnen schilderen en is Harmen bezig gegaan om nog wat rest hout in kleine stukjes te zagen. Rob vanuit Finland paljon kiitos voor je geweldige hulp en gezelligheid.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten