zaterdag 27 juli 2013

Productieve dagen



Afgelopen woensdag is Rob (collega van Harmen) gekomen. Hij had een vlucht van Weeze naar Lappeenranta en is daar met de trein verder gegaan naar Joensuu alwaar Harmen hem ’s middags van de trein heeft afgehaald. Rob vond ons stekje super mooi. En wat is het dan heerlijk om lekker met een biertje bij te komen bij de grill plaats. Later zijn we nog heerlijk in de sauna (Rob zijn 1e sauna doop ) geweest.


Donderdag is Rob, nu als klusjesman ,gelijk aan de slag gegaan, de handen jeukte om diverse zaken samen met ons aan te pakken. Een van de ideeën( ja, want wij hadden wel wat ideetjes voor Rob om mee bezig te zijn) was om een huisje rond de bron te maken zodat die ’s winters goed geïsoleerd is en tevens dienst doende als opberg hokje. Na wat schetsjes en overleg kwam er een prachtige huisje op papier. Al het hout wat wij nog steeds van de bouw overhadden werd gesorteerd op lengte etc. en daar ging Rob samen met Helen, want ja Harmen had een noodoproep gekregen of hij nog een keer wou helpen in het restaurant. Nadat Harmen aan het eind van de middag thuis kwam stond het mini huisje al klaar Echt geweldig wat wij in één dagvoor elkaar hebben gekregen. En dus allemaal nog steeds van het rest hout. Maar Harmen had ook leuk nieuws, mijn tentoonstelling van wandkleden en andere spulletjes van wol, was weer goed bezocht en er waren opnieuw twee wandkleden verkocht.
Vrijdag stond er een bezoekje aan de plaatselijke bouwmarkt op programma want op het huisje moesten wel echte daksingles komen. Voor Rob was dit gelijk de gelegenheid om naar materiaal te kijken voor ons bootje. Rob is nl. gek van zeilen en wilden natuurlijk van ons bootje een zeilbootje maken. Nadat wij thuis gekomen waren gelijk aan de slag gegaan met het dak van het huisje en terwijl Helen het huisje daarna schilderde is Rob aan de slag gegaan met het maken van een mast, gaffel, tuigje en natuurlijk het zeil. Nadat wij ons eten weer bij de grillplaats klaar hadden gemaakt ging het skûtsjesilen los.

Ja ook hier op het Pielinenmeer hebben wij onze wedstrijden. Het leuke is wij winnen altijd. De start ging wel wat moeizaam (dat hebben de echte boten ook) maar na wat extra roeiwerk ging toch het echt op zeilen lijken. Prachtig om op deze manier ons bootje om te bouwen tot een zeilboot. Nu hebben we drie boten nl, roei,zeil en vissersboot



Vandaag zaterdag stonden de volgende klusjes op het programma, een houthok maken en we zouden de bron nakijken. (het lijkt trouwens wel of we Rob alleen maar aan het werk willen hebben, maar dat willen wij echt niet, maar hij wil dat zelf heel graag doen). Maar goed onze bron geeft op dit moment niet schoon water en dat komt doordat er afgelopen jaar smerig grondwater in terecht gekomen is. Ook wisten we niet dat we de boiler moesten laten leeg lopen elke keer dat wij weer weg gaan, omdat wij dit niet hadden gedaan was er smerigheid in de boiler terecht gekomen. Na het hardlopen van de mannen en daarna een frisse duik ( Helen heeft ondertussen het huisje voor de tweede keer geverfd, zijn ze eerst bezig gegaan met de bron.
En hoe kom je in die bron als het huisje er op staat?

Ja, door dus eerst een echt touwladder te maken, en die dan in de bron hangen, Geweldig wat een teamwork. Eerst is Rob er in gedoken en heeft de wanden van de bron schoon gemaakt, een smerig werkje dat wel. Daarna is Harmen er in geweest en hebben we met een dompelpomp van Jogchum het laatste smerig water eruit gepompt. Ondertussen stroomde er weer nieuw water in de bron,en terwijl het water doorcirculeerde gingen de mannen bezig met het maken van een extra houthok.

 Er is zeker 6 meter houthok bij gebouwd. Ondertussen steeds kijken wat voor kleur water via de pomp uit de bron kwam. Het leek wel een laboratorium op onze veranda, steeds meer glaasje met verschillende kleur bronwater. Aan het eind van de middag was het water heel water schoner dan in het begin. Ja en dan is het nu afwachten of er weer voldoende natuurlijk gefilterd water in komt en hoe dat er dan uit ziet.

Vanavond waren er weer Skûtsjesil wedstrijden, dit keer stond er iets meer wind en was er een extra bemanningslid mee, Kyla wel met een zwemvest aan, want ja, het kan er heftig aan toe gaan. Het was weer van korte duur omdat de wind toch wat aan het draaien was zeilde het niet zo geweldig. En is de wedstrijd opnieuw afgeblazen. Hopelijk deze week iets meer wind, zodat het H2 skûtsje toch nog het ruime sop op kan.

4 opmerkingen:

  1. Genieten aan twee kanten, jullie daar, wij hier, maar wel over dezelfde zaken!
    zie mail. Hoi Kyla pama

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Sukses mei alles Wn Jim HA mar in handige klusjes kollega der by doch him de groetnis ek foar jimme, geweldich ferhaal!!! Gr Alfred

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Geweldich ferhaal en kollega groetnis oan jimme allegear fan Alfredo

    BeantwoordenVerwijderen
  4. HeHe H2,hoe gaat het ermee. Zoals beloofd zie ik een geschilderde trapleuning. Sneller kon dit niet. Het tempo zit er goed in .Ik weer terug in Fryslan na een goede reis.Wel heb ik gelijk alweer heimwee naar Koli en jullie.Het was zo bijzonder !!!!! De plek, de mensen om jullie heen, Kyla, de gesprekken, de gezelligheid het eten en het bootje (skutsje) varen .Het was heuligen Geuligen. Toch ook fijn om Els en de jongens weer te zien. goetjes van Rob en kitoskitos

    BeantwoordenVerwijderen