donderdag 1 augustus 2024

Een nieuw avontuur

Zoals de titel al zegt, we zijn een nieuw avontuur aangegaan.

Op 17 juli heb ik een prachtig mooi feest gehad waarna ik met vervroegd pensioen ben gegaan. Harmen had nog bijna 700 uren staan en heeft nu een sabbatical genomen waarin hij gedeeltelijk per maand nog salaris ontvangt.

Zo, zijn wij na de sleutels van ons huis aan een tijdelijke bewoner overhandigd te hebben op dinsdag 23 juli in de avond richting Travemünde gereden om daar met de nachtboot naar Trellenborg - Zweden te varen.

We vonden het een leuk idee om onze reis via de Åland te nemen. Eerst hebben we 2 dagen getoerd om van Trellenborg naar Grisslehamn te gaan. De route door Zweden was prachtig, het landschap glooiend en de velden vol met o.a. het gele graan. Wat ons opviel tijdens de trip was dat bijna bij elk huis wel een Zweeds vlag of wimpel hangt. 

In Grisslehamn namen we de ferry die ons in twee uur tijd naar Eckero bracht. Op de Åland hadden we via Airbnb een appartementje gehuurd. Een saunahuisje met een prachtig groot terras en op wat fietsafstand vanaf de hoofdplaats Mariehamn lag.

Zaterdag was er toevallig een Vikingsmarkt en zijn we daar op de fiets naar toegegaan. Een mooie rit en na een 20 km heen te hebben gefietst kwamen we in het "Vikingen dorp" aan. Er waren diverse ambachten uit de Vikingentijd te bezichtigen zoals het ijzersmeden, met een grote blaasbalg werd dan het vuur opgestookt en werden er van ijzeren pennen bijv sieraden gemaakt. Het band-weven of ook wel kaart-weven genoemd werd beoefend en kon je divers houtsnijwerk bewonderen. Op een open stuk veld werd het "vechten - aanvallen" geshowd. 

De volgende dagen hebben we nog gefietst en zijn we een dag gaan rond toeren. Tijdens het toeren hebben we een aantal kleine bedrijfjes bezocht. Zoals Stallhagen, een kleine bierbrouwerij, Grannas Apple een bedrijf dat bekend staat om zijn appelsap makerij en Amalias Limonadfabrik een kleine limonademakerij.

Dinsdagmiddag zijn we weer bepakt en bezakt, we waren al behoorlijk vol toen wij uit Nederland vertrokken, maar er kon nog wel wat appelsap en aantal blikjes bier bij, met de boot van Mariehamn naar Turku gevaren. Een prachtige 5 uur durende overtocht die je langs ontelbare eilandjes naar Finland brengt. Het was mooi weer en zo prachtig om te zien. Op een aantal eilandjes stonden huizen en op heel veel alleen wat rotsen met hier en daar wat groen. We kwamen even voor 20.00 uur in Turku aan en hebben in Salo overnacht. Het is n.l. van Turku naar Koli nog wel een dikke 7 á 8 uren rijden.

Maar goed, zo zijn we gisteren eindelijk via Joensuu, waar we onze Toyota Rav en boodschappen hebben opgehaald, naar ons huisje gereden. En waar we nu alle jaargetijden een keertje mee willen maken.

Vandaag zijn we eerst begonnen om alle meegenomen spullen in de garage te zetten zodat we beetje bij beetje alles een plekje kunnen geven. Om de spullen in de garage te zetten moest er eerst iets uit wat wij van onze Finse kennis hebben overgenomen, een quad. Harm hoopt zo dat wanneer er genoeg ijs ligt hij met de quad die een sneeuwschuiver heeft een baan kan maken op het ijs. Maar ook voor andere werkzaamheden is de quad erg geschikt. 

Daarna is Harm aan de slag gegaan met trimmen, want o wat is alles in die paar maanden dat wij er niet waren gegroeid. Het is niet in 1 dag allemaal bij te werken dus dit gaat stukje bij stukje. 

Ik was zo nieuwgierig naar de aardappels die ik had gepoot en het andere zaai en groengoed, dus daar ben ik begonnen. Geweldig, we hebben bijna 5 kilo aardappelen en 1 kilo uien kunnen oogsten. Jammer genoeg is wat we in de kas hadden verdroogd, maar de appelboompjes zijn mooi groen, wel zonder appels, en de bessenstruiken hebben hier en daar een besje. Ik had bij het oogsten wel hulp van Lyka, die ging alvast de uien uitgraven.

We hebben al gehoord dat de blauwe bosbessen erg goed zijn dit jaar, dus dat wordt plukken en we hebben gezien dat de buurman al een halve emmer vol cantharellen heeft geplukt. We zullen de komende dagen dus nog niet helemaal stilzitten.   


6 opmerkingen:

  1. Klinkt als een heerlijk begin van jullie mooie avontuur!

    😘 Alida

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Huh? Heb ik zeker heel ergens anders een reactie onder gezet🤔🤭

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Was Jacqueline trouwens 😅

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ha, ha! Jullie en stilzitten! Ik denk dat dat moeilijk wordt! Welkom thuis voor jullie en erg leuk om jullie avonturen te mogen volgen! Groetjes Jacqueline Draaisma (ik weet niet hoe ik anders dan anoniem kan reageren 🫣)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ontzettend leuk om op zo een manier jullie avontuur te starten. Niet gelijk naar het einddoel maar lekker rustig op je gemak er naartoe gaan en daarbij volop te genieten van alles wat je tegenkomt. Ik hoop dat jullie een geweldig topjaar gaan krijgen. Groetjes Clari

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Lieve Harm en Helen, wat fijn om te zien en lezen dat jullie weer zo happy zijn op jullie stekje in Finland !
    en natuurlijk worden de mouwen weer opgestroopt want stilzitten komt in jullie vocabulaire niet voor.
    Wij zijn net terug van een prachtige rondreis door Canada, liefs BAS

    BeantwoordenVerwijderen