dinsdag 7 mei 2024

Zon en sneeuw in mei!

Het is bijna alweer een week geleden dat wij een verhaal hebben gepost, wat hebben wij o.a. in die periode gedaan?

Zo hebben we op de donderdag de kota aangestoken en hier heerlijk bij het vuur gezeten en heeft Harm op het vuur poffertjes gebakken. Super leuk dat dit kan.


Werden we vrijdagmorgen wakker met een vers pak sneeuw wat in de nachts was gevallen. Zo bijzonder, maar terwijl ik dit schrijf is ook vandaag typisch Fins weer. Het ene moment valt er hagel en sneeuw wat blijft liggen en 30 minuten later schijnt de zon. De zon heeft wanneer hij schijnt al zoveel kracht dat de sneeuw dan weer snel verdwijnt om even later na een flinke nieuwe sneeuwbui er weer te liggen.

Het ijs is behoorlijk in beweging, af en toe zie je een flinke strook water te voorschijn komen om later weer gevuld met kruiend ijs te zijn gesloten. De natuur blijft bijzonder!


Maar goed we sporten, wandelen, lezen en breien veel en klussen ook weer eens wat zo nu en dan.

Zo hebben we twee moestuinbakken gemaakt van rest hout. Helen had uit Nederland diverse pootaardappels en uitjes mee genomen. Om deze hier in de grond te poten is geen optie, dus de hout voorraad bekeken en hebben we van het hout dat we hadden een hoge en lage bak kunnen maken. 

Zondag werd weer een bak-dag, Harm wilde de kaneelbroodjes in de Dutchoven proberen te bakken. De Dutchoven is een grote gietijzeren pan die d.m.v. hete briketten wordt verwarmt en zo als oven fungeert. Deeg werd gemaakt en ondertussen hebben we ook de buitenoven opgestookt voor suikerbrood. Alles leek goed te gaan al wilde het deeg niet zo rijzen. Het zag er allemaal in de vorm erg leuk en lekker uit, maar helaas de verse gist had niet meer zijn rijskracht. De kaneelbroodjes en het suikerbrood rees totaal niet, dat na afkoelen en even staan het zo hard was dat je het als wapen kon gebruiken.

Ondertussen was Helen bezig met wol verven. In een grote au bain marie bak werd de natte wol ingelegd en met hulp van citroen zuur en wol verf kwamen er blauwe strengen te voorschijn, al werden die ook niet zo als Helen ze in gedachte had. Dus beide gaan we heerlijk door met oefenen.

Maandag zijn we naar Joensuu gereden voor boodschappen en niet te vergeten de aarde voor de moesbakken te halen. Thuis gekomen zijn de aardappelen gepoot, een rijtje wortelzaad ertussen en zitten ook de uitjes in de grond. 

Ach, al zou er maar 1/4 opkomen vinden we dit al geweldig.Geen opmerkingen:

Een reactie posten