zaterdag 5 augustus 2023

Dagelijkse bezigheden

Wanneer we dit nieuwe blog verhaal schrijven komt de regen af en toe met bakken uit de hemel terwijl 5 tellen later weer een waterig zonnetje schijnt. Vandaag krijgen we aan het eind van de dag vrienden op bezoek Steven, Eveline en hun 2 kinderen. 

Ze verblijven in een huisje dat goed 5 km bij ons vandaan ligt. Hun reis begon donderdagavond met de boot van Travemunde naar Helsinki en zijn nu met hun auto onderweg naar Hattusaari. Voor ons hebben ze ook nog wat sullen eegenomen, top!

Dinsdag zijn we naar Koli gereden om het nieuwe Sokos hotel te bekijken wat midden in het dorp staat. Een hotel wat van binnen prachtig met veel hout, groene plant-wanden en natuurlijke materialen is aangekleed en een echte Scandinavische uitstraling heeft. In het restaurant een lekker kopje cappuccino gedronken en het activiteitenbureau Vaara bezocht voor eventuele activiteiten die we met elkaar kunnen doen. We kennen de eigenaren een beetje en hebben we de laatste nieuwtjes ook gehoord. Heel misschien komt er nog een nieuw hotel.

's Middags hebben we catharellen gezocht en ook weer wat blauwe bessen geplukt. Wanneer we een aantal kilo hebben maken we binnekort jam van de bessen.

De afgelopen dagen hebben we de gebruikelijke huishoudelijke klusjes gedaan, die bestaan uit ramen wassen, houtkloven en natuurlijk de buitenoven weer uitproberen. 

De suikerbroden gaan nu goed, maar wanneer je gewoon brood bakt?  

Ook deze zijn super goed gelukt, al hadden we de oven zo warm dat er aan de buitenkant een stukje speksteen  vanaf spatte.

Voor de rest zijn we heerlijk aan het breien en lezen. 

Ja en hoe doet Lyka het hier? Heerlijk wat een maf beestje is het. Scherp op eekhoorntjes, "hoe kan het toch dat die wel de boom in kunnen en ik niet", zie je haar denken.

Gaten graven is een hobby van haar en bij het water vindt ze het ook niet vervelend, al gaat ze niet uitzichzelf ver het water in, ze wil wel een speeltje, steen of stok eruit halen. Wanneer de oven brandt is het heerlijk liggen op de stenen. Ja die vermaakt zich ook uitstekend


Gisteravond heerlijk buiten gezeten op de veranda en genoten van de prachtige maan. 

We lezen de nieuwsberichten over hevige regenval, overstromingen in de diverse landen. Of het door de klimaatveranderingen komt weten we niet, maar ook hier hebben we nog nooit het water zo hoog gezien. De watergrens is tot de bomen, waar we voorheen een rotsstrand  hadden is nu alleen maar water. Gelukkig zitten we met ons huisje nog steeds op veilige afstand.

1 opmerking: