donderdag 10 augustus 2023

Bezoek, bootje en bessen

Eerst maar even voor de bezorgden onder ons, NEE we hebben geen last van STORM HANS.!!

Zoals we al schreven zijn Steven en Eveline met hun 2 kinderen Daan en Stijn bij ons op bezoek. Zaterdag waren ze rond half 7 bij ons voor het eten, nadat ze eerst het één en ander bekeken hadden. Het was 5 jaar geleden dat ze hier voor het laatst waren en ondertussen hadden wij de kota, steenoven en het nieuwe houthok gebouwd. Met z'n allen hebben we gezellig in de kota gezeten en waren de kinderen niet bij het water weg te slaan.

De volgende dag nadat wij sportief bezig zijn geweest en in de sauna waren gegaan hebben wij onze boot gepakt en zijn naar Steven en Eveline gevaren. Het water was redelijk rustig en het nam een goed half uur voordat we bij hun huisje aankwamen. Van verre werd er al met een vlag gezwaaid en konden we goed de koers houden. Hun huisje ligt aan de andere kant en je merkt dat wanneer er aan onze kant veel wind staat er aan hun kant geen golfje op het water is te zien. Na een paar gezellige uurtjes zijn we weer terug gevaren en hebben de jongens beloofd de volgende dag een boottochtje te maken.



De maandagochtend waaide het flink (niet stormachtig) maar wel dat er witten schuimkoppen op het water stonden en flinke golven oo het land rolden. Het was prachtig weer en door de wind waren er bijna geen muggen. 

Dit jaar zijn er wel wat meer muggen die ons erg lekker vinden en zijn we blij dat we ons apparaat aan kunen zetten waardoor ze wat weg bijven wanneer we op het terras zitten. Maar goed de wind was lekker en hierdoor kon Helen zonder geprikt te worden nog een kilo blauwe bessen plukken, (toaal nu 3 kilo) en Harm heeft nog wat stammen gekloofd. 's Middags kregen we bericht dat de visite tegen 4 uur bij ons zou komen en dat er zwemvesten meekwamen voor de kinderen. 

Gelukkig voor hun ging de wind in het begin van de avond iets liggen zodat het beloofde boottochtje met de benodigde voorzorgsmaatregelen door kon gaan. Na een rondje om het kleine eiland kwamen ze met een een grote lach op hun gezichten weer terug en wat is het dan leuk om bij het vuur marshmallows te verwarmen.

Afgelopen woensdag zijn we naar Juuka gereden met een stop bij de Tulikivi fabriek. Omdat onze steen van de buitenoven kapot was gegaan hebben we daar, na uitleg en de plaatjes van de oven te laten zien, een nieuwe steen gekocht die maar liefst 6 cm dik is. Ook speciale specie meegenomen en kregen we een tas met kleine aardigheidjes,waaronder een ovenhandschoen, zeep, lucifers en de tas als extraatje mee.

Bij thuiskomst zijn we gelijk aan de slag gegaan, het bleek dat de steen die stuk maar slechts 1,5 cm dik was. De nieuwe steen heeft heel wat uurtjes flexen, zagen en decoupeerzagen tijd gekost. We moesten de rondding van het deurtje eruit zagen. Maar...uiteindelijk is het gelukt.

De volgende dag de laatste stukjes nog geflext en is de voorkant van de oven opnieuw gemaakt.


Gisteravond zijn we met elkaar uit eten geweest en hebben we een prachtige zonsondergang bij Steven en Eveline gezien.

Vandaag na ons sportieve ochtendprogramma hebben we de oven rustig ingestookt zodat we morgen hem weer kunnen gaan gebruiken.  

2 opmerkingen:

  1. Weer een topweek dus en die steen is speksteen toch? Een dikke klus maar met speksteen wel te doen.
    Ons Scandinavië avontuur is bijna om, we rijden morgen weer naar huis, Ruud moet maandag weer aan het werk 🫤,
    Geniet er nog van hè samen

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een prachtige wereld daar Harm en Heleen.genieten daar in de natuur.prachtig

    BeantwoordenVerwijderen