dinsdag 15 augustus 2023

Culinaire hoogstandjes

 Dit blogverhaal gaat vooral over Finse - Friese culinaire uitstapjes en producten.

Eija onze Finse buurvrouw had ons uitgenodigd voor een etentje nadat zij cantharellen had gezocht. Ze had een saus van deze paddenstoelen gemaakt die heerlijk bij de gerechten pasten die ze serveerde. Wij hadden een mooie rode Italiaanse wijn meegenomen die de maaltijd compleet maakte.


De volgende dag hebben we de prachtige suikerbroodvorm (gietijzer, merk Windmill ) gebruikt in de buitenoven die Steven en Eveline als cadeautje voor ons hadden meegebracht. Wat een groot succes, om hier suikerbrood in te bakken. Het mooie van deze gietijzeren vorm is dat het recept aan de binnenkant van het deksel staat.. We hebben er heerlijk een aantal dagen van gesmuld.

In de avond dat het wat schemerig werd zijn Steven en Harm erop uitgetrokken met onze auto om misschien wat wild te spotten. Uiteraard de verrekijkers mee!! Na eerst richting Räsävaara te zijn geweest hebben ze daarna de weg terug naar Koli genomen. Omdat langs deze weg mooie weilanden zijn en dan maar hopen dat je wat wild voorbij ziet lopen. Helaas op een paar haasjes na was het niet heel spectaculair.

Maar op een gegeven ogenblijk toen ze via een onverhard pad weer richting huis reden zagen ze plotseling een enorme eland staan met een  groot gewei (een bok)  Nou, wat kwamen de mannen enthousiast weer thuis. Helaas zijn er geen beelden van, het was te donker en toen de eland hun hoorden koos hij het hazenpad!!   

Omdat het suikerbrood zo'n succes was hebben we ook nog in dezelfde vorm een gewoon brood gemaakt, ook die was perfect. We hebben nu redelijk door hoe de buitenoven het best tot zijn recht komt. Wat is het dan superleuk om in je eigen hout gestookte buitenoven heerlijke broodsoorten te maken.

 Ondertussen de blauwe bosbessen uit de diepvries gehaald om hier jam van te maken. Onze grootste pan moest er aan te pas komen, totaal 5 liter is er klaargemaakt en zijn nu 17 potten en potjes gevuld met heerlijke blauwe bosbessen jam.

Eergisteren hebben we kennisgemaakt met de "nieuwe buren" die 2 jaar geleden een huis naast die van Eija gebouw hebben. Ze waren aan het paddenstoelen zoeken geweest en kwamen daarvan net terug toen we hun ontmoeten. We raakten aan de praat en hebben ze vervolgens gelijk meegevraagd om te komen koffie drinken. Dit vonden erg leuk en wij waren natuurlijk trots om ons huis te laten zien. Toevallig hadden we kwarktaart gemaakt en konden we dit hun presenteren. Na een gezellig samenzijn hebben ze ons terug uitgenodigd om bij hun te komen zodat zij hun nieuwe woning konden laten zien en wilden ze een traditionele Finse paddenstoelentaart bakken. 

Omdat wij uitgenodigd waren vond Harm het wel leuk om Fryske dûmkes te bakken zodat wij die aan hun konden geven. Rond 13.00 uur zijn we naar Hannu en Seija gegaan (beide zijn werkzaam geweest in het onderwijs en nu met vervroegd pensioen) en hebben we een rondleiding in hun woning gekregen. Hij is ontworpen door een schoonzoon van hun en is wat moderner qua uitvoering, maar wel met heel veel hout. Leuke ideeën opgedaan om te onthouden. Na het bekijken stond de koffietafel klaar met diverse lekkernijen zoals: de paddenstoelentaart, blauwe bosbessentaart en een heerlijke verfrissende drank die gemaakt was van de bladeren van een zwarte bessenstruik. We hebben gezellig gezeten en het is fijn dat ze aangeboden hebben indien wij ergens hulp bij nodig hebben, dat ze ons graag willen helpen.

3 opmerkingen:

  1. Dat klinkt weer als een geweldige tijd! Zelf producten maken is natuurlijk ook top. Nu nog een eland biefstukje en het feest is compleet 😉

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Prachtig verhaal weer! Jullie hebben een mooie Community opgebouwd inmiddels. Leuk hoor

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dit soort ontmoetingen plan je niet maar maken je vakantie (en in jullie geval je tweede huis ook nog) echt heel leuk hè.
    (En willen jullie nou ook met vervroegd pensioen?)

    BeantwoordenVerwijderen