zaterdag 26 augustus 2023

Huisvlijt en niet alleen van ons!

Vakantie... sommige denken misschien dat we dat hier niet hebben, maar het tegendeel is waar. Vakantie betekent voor ons: tijd voor elkaar, de rust en stilte hier, niets moet, geen druk, lekker simpel "leven", buiten koken en bakken, eten van je eigen land plukken en als je ergens naar toe wilt gaan is daar geen wachtrij, files op de weg of iets dergelijks.

Zo, zijn wij van de week naar Lieksa geweest, eigenlijk ligt het maar 9,6 km bij ons vandaan wanneer je met de boot gaat, maar met de auto is het 108 km. Een prachtige route om het Pielinenmeer heen.

Voor Lieksa ligt de plaats Vuonisjärvi waar o.a. het atelier van Eva Ryynänen (1915-2001) staat. Eeva was in Finland bekend geworden om haar beeldhouwwerk en met name de houtsnijkunst. 

In haar atelier (voormalige koeienstal) kan je diverse sculpturen bewonderen zoals dierenfiguren, kinderen maar ook wandtaferelen. 

Het spektakelstuk is wel haar kerk die nog regelmatig in functie is, niet alleen voor kerkdiensten maar ook voor kleine concerten of als trouwlocatie. De kerk is heel puur met hout gemaakt, het altaar is een enorme wortelstronk en de vloer is ingelegd met schijven boomstam. Omdat ze erg van Kerst hield heeft ze langs de wand een tafereel met herders en schapen. Als laatste werkstuk heeft ze nog het restaurant wat er staat gemaakt. Paateri zoals het heet is wanneer je in de buurt bent zeker de moeite waard om te bezoeken.

Ach, met zoveel huisvlijt zijn wij ook maar weer bezig gegaan, Helen heeft voor de winter allemaal kaarsen gemaakt, van restjes oude kaarsen met sojasnippers en Harmen is weer aan het bakken geslagen. We beleven toch zoveel plezier aan de buitenoven, en zeker met de nieuwe gietijzeren vorm is het succes van slagen erg groot. 
Terwijl we dit schrijven komt er een heerlijke geur uit de buitenoven namelijk van rozijnenbrood. 

Want ja na het suikerbrood van gisteren lag er nog een stukje gist in de koelkast en wat doe je dan...?

 Vandaag was het prachtig, windstil weer en een heerlijke dag om met de boot een tochtje om ons eiland te maken. Wanneer je dit doet, ben je met rustig varen, ongeveer 1.30 uur onderweg voor een goede 14 km. Het blijft wel uitkijken want er liggen enorme rotsblokken onder het water verscholen en daar wil je niet met je bootje bovenop varen. 

Nadat heerlijke tochtje heeft Harm de buitenoven weer opgestookt en het rozijnenbrood gebakken, ja hij heeft de smaak te pakken

Nu we in de laatste dagen van onze vakantie zijn merk je dat het 's avonds eerder donker wordt en dat dan de temperaturen in de nacht flink dalen. In de ochtend wanneer we nog steeds onze duik in het water nemen is het dan ook wat frisser aan het worden. Je wordt er wel heel goed wakker van. Ook aan de natuur zie je dat de herfst hier al haar intrede doet. Er groeien al veel paddenstoelen, de blauwe bosbessen verdwijnen en komen nu de rode bosbessen die wat zuurder smaken te voorschijn. Ook de bladeren van de berk worden al wat geel en de lijsterbes kleurt prachtig oranje. 

Bijzonder was dat er gisteren een enorme rups (8cm) over het pad krop, een olifantenrups. Wanneer deze uit zijn pop kruipt is het de nachtvlinder Groot Avondrood. Maar de rups heeft een slurf en als hij bang wordt trekt hij deze in en schudt met zijn nek heen en weer. Een prachtig beestje om te zien.

We hebben nog een paar heerlijke dagen voor de boeg voordat wij weer vetrekken!

4 opmerkingen:

 1. Wat weer een mooi verhaal! Groetjes Henny

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat prachtig allemaal! Geniet van het pure buitenleven. Lieve grt. Greta

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het is toch iedere keer weer leuk om jullie verhalen te lezen, alsof ik zelf ook een beetje vakantie heb. Blijf vooral genieten van alles ....groetjes Clari🙂

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat was het weer heerlijk om jullie te volgen kijk nu al uit naar de kerstvakantie😊
  Wens jullie een goede terugreis en hoop dat jullie ook weer met goede moed aan het werk gaan❗️👋🏻👋🏻

  BeantwoordenVerwijderen