woensdag 29 juli 2020

Nieuw ienie mienie projectje

Zoals de titel het al zegt zijn wij begonnen aan een heel klein projectje, een (kippen) hok. Nee niet echt, maar we hadden van Hermen en ook Kari (zwager van Marja) een suggestie gekregen hoe het elektriciteits probleem in het afvalwatersysteem te kunnen oplossen. We hebben hier dus septic tanks en daar komt het afval water in, eerst in een kleine die het op een gegeven moment over pompt naar een grotere. Omdat wij wanneer we er niet zijn de stroom eraf halen, wil het wel gebeuren dat de kleine zo vol water komt, mede door hemel/sneeuw-water dat het elektriciteit bakje dat hier in hangt vol loopt met water. 
Aangezien water en eclectisch nog steeds geen goed huwelijk is, werd het tijd om er wat aan te doen.  Helen heeft al diverse malen dit bakje gedroogd en/of opnieuw gemaakt. Maar goed het project is als volgt, rondom de septic tank hebben wij een soort betonblokken, die nog over waren van de bouw garage, rondom de septic tank in de grond geplaatst. Afgelopen maandag hebben we toch een paar planken moeten kopen hiervoor in Juuka en hebben we een mooie plaat chipwood op de kop getikt, die kregen we namelijk gratis mee. Scheelt wel dat ze ons ondertussen herkennen als die twee klussende Nederlanders!!  
Prachtig die plaat want daarmee is het dak van het hokje gemaakt. Alles liep zo gesmeerd, onze bouwkundige inzichten worden steeds beter en paste alles zo als wij het in gedachten hadden. Het binnenwerk wat wij gemaakt hebben rust nu op de stenen maar niet voordat wij deze binnenplanken geverfd en voorzien hebben met bitumentape, zodat er geen vocht in het hout kan trekken. Dit zie je niet aan de buitenkant omdat hier planken voor zitten.Het geheel hebben we natuurlijk in onze kleur gezet en het dak voorzien van bitumen singels. Alleen nog een witte houten sierlijst en hij is helemaal klaar. O ja in het huisje is een verdieping gemaakt waarop de elektriciteitsdoos komt te liggen, onder deze verdieping zit de deksel van de septic tank. De kippen er bij en het ziet er geweldig uit, al zeggen wij zelf.

 Ja, wat hebben we nog meer gedaan, sorry hoor het is misschien wat eentonig.... maar ondertussen heeft Helen in deze dagen meer dan 3 kilo blauwe bosbessen geplukt waar ze binnenkort jam van gaat maken. Vandaag ook nog aangevuld met bosaardbeien en rode/witte besjes en dit heerlijke mengsel zit nu in een plaatkoek die samen met Fryske d├╗mkes vandaag gebakken is. 

Harm zit bijna de hele dag in het hout. De laatste boom heeft hij opgemeten en deze was maar liefst 25 meter lang en in het begin 45 cm dik. Wanneer je dit allemaal zaagt en dan ook nog eens uit het bos moet tillen en dan nog moet kloven zit daar heel wat uurtjes in. Omdat we niet de gehele dag bezig willen zijn stoppen we vaak 's middags rond een uur of half 4 om dan lekker te lezen, breien en weer uithalen en opnieuw beginnen
, kipjes maken en niet te vergeten de sauna die wanneer er zoveel lichamelijk zwaar werk verricht wordt dan elke dag opgestookt wordt.
We hebben tenslotte toch hout genoeg de komende jaren.

1 opmerking:

  1. Se binne wer moai jimme belevenissen fan jimme skitterend plak. Genietsje noch efkes.
    Gr Alfred Miedema

    BeantwoordenVerwijderen