zaterdag 18 juli 2020

Hagel, zon en de wind door de haren

De dagen glijden rustig in elkaar over wanneer je lekker in en om het huis bezig bent. 
          
Dit bezig zijn varieert van zagen, lezen, breien, bakken, hardlopen, verven en niet vergeten de sauna.                   
Ook het weer is heel variabel, zo hadden we afgelopen dinsdag een aantal flinke hagelbuien waarbij de hagel warempel wel een goed uur bleef liggen. Nu terwijl we dit blogverhaal maken is het in de zon bijna 30 graden, heerlijk.
Afgelopen woensdag kwam onze Finse kennis Marja samen met haar zus en zwager met de boot op bezoek, om te vragen of wij het leuk zouden vinden om  met z'n allen op hun boot naar Lieksa te gaan.

Lieksa ligt aan de andere kant van het meer op zo'n 18 á 19 km bij ons vandaan en wanneer je hier met de auto naar toe wilt gaan ben je ongeveer anderhalf uur onderweg. Je moet dan namelijk om het meer heen rijden. Natuurlijk leek ons dat heel leuk en gister (vrijdag) was het qua wind en weer ook prachtig om te doen. Getogen met zwemvesten (die zijn verplicht ), ook voor Kyla hebben wij er één, zijn we die kant op gevaren.
In een half uur waren we op de plaats van bestemming, je hebt trouwens wanneer je per boot gaat wel een goede waterkaart met vooral dieptes er op of een navigatie die dit kan aangeven nodig. In het Pielinen meer liggen flinke rotsen waarvoor je zeker goed moet uitkijken, zo kan het in één keer meer dan 20 meter diep zijn terwijl een paar meter verder maar 2 meter of een rots ligt.
In Lieksa aangekomen hebben we heel wat "Kirppis" winkeltjes (kringloop) bezocht en diverse antiekzaakjes. Na een lekkere lunch en wat uren verder zijn we weer terug gevaren. Terwijl wij voor op de boot zaten werd er even uitgeprobeerd hoe hard deze nou eigenlijk kon. Nou dat was toch flink hard, we gingen op een gegeven moment ruim boven de 50 km per uur, ach lekker die wind door de haren.                                                   
Morgenavond komen ze bij ons om lekker in de kota te gaan grillen. O ja, en om poffertjes te komen proeven. Wij hebben een gietijzeren poffertjespan en wafelijzer meegenomen om deze dan op het open vuur te gaan gebruiken. We zijn benieuwd of het lukt. Eerst maar even proef bakken.

Van Marja hebben wij een kloofmachine in gebruik en vandaag hebben we deze uitgeprobeerd. Dit scheelt heel wat "man-vrouw kracht". Terwijl Harm weer met een boom bezig is om deze in stukken te zagen, is Helen bezig om deze daarna te kloven. Hier zijn we nog wel even mee bezig de komende dagen. En we hebben nog wel tijd deze vakantie. 
We zeggen dan vaak tegen elkaar het hoeft vandaag niet allemaal aan de kant !! 
Het is tenslotte vakantie, dus tegen drieën zijn we gestopt om na een frisse duik te genieten van het prachtige weer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten