zondag 21 april 2019

IJsland verkennen 1e dag


Omdat IJsland ons ook erg mooi lijkt hebben we besloten om onze "mei" vakantie niet naar Finland te gaan maar IJsland te gaan verkennen.
De reis begon op donderdag 18 april, we zouden een middagvlucht nemen. Maar om een lang verhaal kort te maken komt het hier op neer dat wij 26,5 uur vertraging hebben gehad. Onze vlucht ging niet door en werd naar vrijdagmiddag 13.00 uur verplaatst. Ook deze vlucht had vertraging en vlogen we uiteindelijk vrijdagmiddag 16.00 uur.
Na een goede vlucht en een korte schrik op het vliegveld, de trolly met onze bagage was er niet, ze hebben hem na uiteindelijk een goed half uur gevonden. Hebben we onze huurauto op gehaald en kon de "echte" reis door IJsland beginnen. Onze eerste stop was Fossatùn waar we 3 (nu 2) nachten zouden slapen beginnen.
Gisteravond kwamen we er om 21.15 uur aan en ja, gelijk maar in de hottub. Heerlijk relaxen na zo'n reis met veel onophoud.
Vandaag nadat we hebben ontbeten zijn we begonnen met eerst wat boodschappen te halen in Borgarnes terwijl de natte sneeuw naar beneden viel.
Onze reis ging verder naar Deildartunguhver waar de grootste hete bron van IJsland is, al zie je hiervan alleen een aantal zeer hete  (bijna 100 gr.) kleine actieve bronnen. Ook de bekende zwavelgeur ruik je hier ook te vergelijken met een rotte eieren lucht.
Na deze stop reden we door naar Hraunfosser en Barnafoss. Dit zijn twee mooie maar ook hele verschillende watervallen. De Hraunfosser is een waterval die onder een lavaveld vandaan komt en de Barnafoss is een waterval die door een nauwe doorgang wringt. Beide zijn erg indrukwekkend.

We vervolgden onze trip verder naar Viđgelmir, één van de drie lavagrotten die in deze streek te vinden is. We kwamen prachtig op tijd, want een tour zou bijna van start gaan. Getooid met helm en licht zijn we met een gids de grot in gegaan, lengte bijna 1500 meter.Het was heel bijzonder om door een lava onstane grot/buis te lopen. Omdat het er flink koud is ontstaan er door de waterdruppels die vallen bijzondere ijsstalagmieten.
Ook de rotswanden waren bijzonder.
Het leek alsof er chocola langs de wand droop. Eveneens bijzonder waren de kleuren in de grot. Na dit prachtige schouwspel zijn we teruggegaan naar onze campingpod en genoten we van de hottub.

1 opmerking:

  1. Opeens bedacht ik dat je misschien nu ook verhalen ging posten, net als in Finland.
    Heb net je eerste dag uit. Wij hebben ook de koffers gepakt en vertrekken morgen naar Lissabon. Mooi om dit IJsland avontuur ook mee te maken zo.

    BeantwoordenVerwijderen