woensdag 24 april 2019

Door naar het Noorden van IJsland dag 4-5

Dinsdagmorgen zijn we vroeg vertrokken richting onze derde verblijfplaats n.l. Reykjahliđ een plaatsje aan het Mývatn meer. Een rit van meer dan 300 km waar je toch wel een 4 uren reistijd voor mag rekenen zonder dan gestopt te hebben.
Onze reis ging eerst naar Akureyri, één van de grotere steden die IJsland telt. De route erheen voerde ons al gauw door de hooglanden waar we onderweg ook nog sneeuwval kregen. De prachtige besneeuwde bergkammen waren erg indrukwekkend.
In Akureyri aangekomen hebben we na een kop koffie de bijzondere Lutherse kerk die prominent en duidelijk aanwezig op een heuvel staat bewonderd.
De prachtige glas in loodramen achter het altaar, die zo naar wij hoorden, zijn uit Engeland gekomen tijdens WO-II. Rondom de kerk die ook de IJskerk wordt genoemd liggen botanische tuinen.
We reden verder en kwamen vervolgens bij een bekende waterval de Gođafoss. Weer een hele indrukwekkende waterval.
Het leuke was hier dat we een vogel hoorden zingen en dat we heel dichtbij konden komen.
Het vogeltje was een Skógarpröstur of wel de Koperwiek, het was zo leuk om te zien hoe hij zich liet fotograferen.

Veel te vroeg kwamen we in  Reykjahliđ aan en na even kennis gemaakt te hebben met onze gastheer zijn we, ook omdat het nog steeds mooi weer was naar een andere bekende waterval van IJsland gereden: de Dettifoss. Deze waterval is de krachtigste van Europa met een water verplaatsing van gemiddeld 200m3 per seconde. Hij is 100 meter breed en 44 meter hoog.
De rit er naar toe was prachtig, we reden door het besneeuwde kraterlandschap met uitzichten waar we stil van werden. Aangekomen mochten we nog een kleine kilometer door dit landschap lopen om daarna met overdonderd geraas de waterval te kunnen horen en zien.
Deze waterval is zeker de moeite waard van het bezichtigen. Het ijs rondom de waterval was zwart van het lavazand en gaf het een bijzonder natuur element. Er vlak bij ligt nog een waterval, de Selfoss maar deze is kleiner en bestaat uit een stuk of 10 naast elkaar liggende watervalletjes. Zeer voldaan zijn we teruggereden naar ons slaapverblijf.
Na een goede nacht hebben we het vandaag wat rustig aan gedaan, Harm ging eerst zijn rondje hardlopen en na met de gastheer Oli, die ook gids is geweest geklets te hebben zijn we er weer op uit getrokken. Voor vandaag hadden we een aantal bezienswaardigheden op het programma staan.
 De eerste was Grjótagja, een grot waar een natuurlijke warmwaterbron in zit. Jaren geleden gingen de mensen hier nog in badderen maar nu i.v.m. vallende stenen niet meer. Het water heeft een temperatuur van tussen de 40-45 gr. en is onzettend helder. 
Vervolgens gingen we naar Hverir, een gebied vol met hete modder springbronnen en waar de zwavelgeur bijna niet te harden was. Trouwens die lucht ruik je niet alleen daar, maar ook wanneer we de waterkraan aan zetten in ons verblijf. 
De zwavelgeur, ook wel rottende eiergeur, is duidelijk in dit gebied aanwezig. De aardwarmte is op 1000 m. diep hier wel 200 gr. en wordt door een bepaalde installatie opgevangen en geeft zo energie aan het plaatsje.
Als laatste uitstap voor vandaag hebben we de krater Viti (vertaald helmeer) bij de berg Krafla bezocht.


Daar aangekomen waaiden we bijna van de berg af maar we trotseerden de wind en zijn we er omheen gelopen. Avontuurlijk was het zeker om hier te lopen. Het "pad"  ging hoog boven het meer, over lava velden naar beneden waarna wij even later door een kleiachtige substantie heen moesten baggeren om weer naar boven te kunnen klimmen en weer terug waren bij ons startpunt.
We zagen er niet uit, de schoenen zaten onder de gele klei maar wij hebben er enorm van genoten. Op de weg terug hadden we een natuurlijke douche gezien en daar hebben we  eerst onze schoenen maar eens grondig schoongemaakt. Hierna zijn we nog wat gaan eten en drinken in een restaurant de Cowshed genoemd waar je de koeien ziet staan en ze kan aaien.
Nu zitten we bij te komen en kijken we uit naar morgen omdat we dan op walvis safari gaan, en hopelijk kijken ze ook naar ons uit. Maar dat lezen jullie in ons volgend verhaal.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten