donderdag 25 april 2019

IJsland dag 6: Húsavik -walvissafari

Vandaag is in IJsland een feestdag, de eerste donderdag na 18 april start in de oude geschiedenis van IJsland de zomer. Toen wij vanochtend wakker werden stond de zon al te stralen en werd het in de loop van de dag alleen maar warmer. De thermometer stond zelfs op 18 graden toen wij 's middags van de boot afstapten. Uitzonderlijk mooi weer voor deze tijd van het jaar.
Voor vandaag stond dus onze walvissafari gepland met een mooie houten boot.
Na een prachtige route van goed 50 km, kwamen we aan in Husavik.
Wat hebben wij een prachtige middag op het water gehad. Na 45 minuten varen werden de eerste puffins ( mooi gekleurde papagaaiduikers)  al gespot en niet veel later ook al een orca.
Orca's worden ook wel zwaardwalvissen genoemd. Deze laatste kwam erg dicht bij de boot langs, een enorm mooi groot dier. Zijn zwarte huid met witte vlek glansde in de zon
De boot ging rustiger varen om iedereen de kans te geven het dier te zien en te proberen vast te leggen. Dat laatste is echt een kunst en is ons ook niet altijd gelukt.
We hebben op een gegeven moment wel 2 groepen orca's gezien met een totaal van 8 stuks bij elkaar. Het was een indrukwekkend schouwspel om de dieren boven water te zien en ook terwijl ze spoten. Je kon dit fascinerende geluid ook horen. We hebben ons best gedaan met de foto's maar ze geven dat weer wat wij allemaal gezien hebben.
Bij thuiskomst heeft Helen nog smerige IJslandse schapenwol van Bianca overgenomen in ruil voor groene zeep en een blok olijfzeep. Zij is de vriendin van Oli en werkt op een boerderij waar zowel koeien als schapen gehouden worden. Jullie begrijpen wel onze middag kon niet meer stuk met deze mooie herinneringen.
Morgen gaan we met een heerlijke landelijke geur in de auto weer terug naar Reykjvaik waar Harmen zaterdag de halve marathon gaat lopen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten