dinsdag 23 april 2019

Rondreis door IJsland dag 2-3


Gistermorgen nog  even een foto van ons verblijf gemaakt.

We zijn via een flinke maar prachtige omweg  op weg gegaan naar ons volgende verblijf. De route die we hadden uitgestippeld was een stuk door het westelijk gebied van IJsland ook wel het Sagaland genoemd met de bergketen Snæfellsnes.
Onze eerste stop was bij Rauđfeldsgjá, een kleurige kloof waar je naar toe kunt wandelen, een stuk in kan klimmen en waar veel sterntjes (meeuwen soort) nestelen.
De weg ernaar toe en de flinke klim was het zeker de mooite waard was.
Onze trip ging verder en de uitzichten waren adembenemend mooi. Diverse kleine en lange watervallen stroomden van de soms besneeuwde berdtoppen. Ook kwamen we heel wat kleine kerkjes tegen, bij elk groepje huizen stond er wel één.
Na weer een stukje verder gereden te hebben kwamen we vlak langs de kust, omdat daar wat auto's stonden en mensen liepen zijn wij daar ook gestopt, niet wetend wat we zouden zien.
Het bleek een plek te zijn waar je IJslandse zeehonden kon spotten. Ja en er lagen daar een aantal heerlijk op de rotsen.
Door de verrekijker kon je ze goed zien, maar op de foto zag je ze bijna niet.
We hebben toen een truc bedacht om met onze lens tegen de verrekijker aan ze op de foto te zetten en hierbij het leuke resultaat.
De weg die eerst nog geasfalteerd was ging na het laatste dorpje over in een 70 km onverharde gravelweg.
Tegen half 6 kwamen we aan bij Farbrekka private room, een wat oude boerderij die de verhuurder aan het renoveren is.

Na een lekkere warme hap hebben we een wandeling gemaakt naar de watervallen die hier vlakbij liggen.
Door de weilanden kwamen we bij de watervallen aan en hebben we er in totaal 4 gezien. Het was mogelijk om er zo wel onder te staan als er boven over heen te klimmem. Werkelijk prachtig dat een stroom water zo'n natuurgeweld kan laten zien en horen.

De volgende dag hebben we een stukje Noord IJsland gepakt, Vatnsnes.
Het eerste dorpje Hvammstangi was gelijk een voltreffer voor Helen, hier staat n.l. een wolfabriek en laat de winkel ook nog open zijn op Paasmaandag.  De wol die hier gebruikt wordt voor het maken van prachtige kleden, truien, mutsen en andere zaken is de Lopi. Ook Helen gebruikt deze wol bij haar verschillende projecten. Een erg vriendelijke verkoopster liet ons het proces zien, grote ouderwetse breimachines, een wasmachine, droogband en een prachtige machine die met natuurlijke distels de wol opkamt. Er stonden dozen met reststukken die voor een schijntje te koop waren. Jullie begrijpen wel we hebben wat lapjes meegenomen, 2 lapjes heeft ze voor ons zo gesneden dat Helen daar thuis mutsen van kan maken.
Na deze stop hebben we nog op een plek gestopt om zeehonden te spotten en onze laatste stop was ook erg bijzonder. Deze plek staat op de top 10 lijst van IJsland om te bezichtigen n.l. de Hvitserkur. Dit is een 15 m. hoge rotsformatie in zee die volgens een oude legende een trol is die bij zonsopgang in een steen veranderde. De rotsformatie dankt zijn naam Hvitserkur=wit shirt aan de talrijke vogelpoep die er op zit. We hebben het qua weer tot nu toe enorm getroffen. We merken wel dat het weer snel om kan slaan. Zo sneeuwde het vanochtend even terwijl Harm aan het hardlopen was en zo is het een strak blauwe lucht bij b.v. Hvitserkur.

1 opmerking:

  1. Dat wolverhaal is leuk, ben benieuwd hoe die lappen eruit zien. Ik neem zelf ook altijd wol en garen mee als ik naar Zweden of Noorwegen ga. Ben benieuwd of ik ook mooie materialen in Portugal vind.
    Groetsjes AnnaM

    BeantwoordenVerwijderen