zondag 28 april 2019

Verder met de rondreis: dag7, 8 en 9 met o.a. de Geysir

Vrijdagmorgen vertrokken we vroeg uit Reykjahliđ omdat er voor deze dag een lange terugreis gepland stond. Toen we de reis naar IJsland boekte, hadden we gezien dat op zaterdag 27 april een halve marathon in Reykjavik te lopen was.
Voor Harm was dit natuurlijk een leuke kans die hij niet voorbij kon laten gaan. De terug reis voerde ons weer door de prachtige bergen en de vele watervalletjes die je onderweg te zien krijgt zijn niet op 2 handen te tellen.
Na 3 uren zagen we een leuke picknick plaats, bij een waterval, heerlijk genoten.
We zagen ook weer zo'n stenen smal bruggetje voorbij komen, Oli had ons hier over het volgende verteld en daarmee ook de vraag over al die kleine kerkjes.
Vroeger toen er nog geen rondweg - of andere autowegen waren, gingen de mensen te voet of te paard. De kerk moest dan op hoogstens 2 uren afstand bezocht kunnen worden. De bruggetjes die over het water waren dus op de oude voet c.q. paard-paden.

Wij kwamen mooi op tijd in Reykjavik aan om het startnummer op te kunnen halen en het guesthouse op te zoeken. We zijn daarna gelijk maar even de stad in gegaan en kwamen als eerste de Hallgrimskirkju tegen. Jammer genoeg ging hij net dicht en konden we alleen buiten een foto maken. Bijzonder is hij zeker, door zijn bouwstijl die op de basaltblokken zijn geïnspireerd,  maar je ziet hem ook al van verre staan door zijn  een imposante toren van 76 m. hoog.
Na heerlijk door de stad te hebben gezwalkt en uit eten te zijn geweest vonden we het wel genoeg voor deze dag.
De volgende ochtend weer vroeg uit de vieren voor het sportevenement "de lente"  half en hele marathon van Reykjavik. Het evenement werd in een park gestart en in een grote partytent was het goed vertoeven met koffie en andere versnapperingen. Jammer genoeg was Harm nog niet goed hersteld van zijn kuitblesurre en werd het niet een 1/2 marathon maar de 12 km -thon van Reykjavik.
Hierdoor hadden we nog wel de tijd om bijv. naar het plaatsje Mosfellsbaer te rijden en hier de bekende Álafoss wolfabriek/winkel te bezoeken. Erg leuk om deze te kunnen bezoeken, temeer omdat deze wol ook Helen haar favoriete breiwol is. Hierna toch ook nog even naar de Hallgrimskirkju gegaan om deze van binnen te kunnen bekijken.
Dat viel tegen, maar.... er zou juist een klein concert door studenten van de muziekacedemie gegeven worden en konden we o.a. luisteren naar diverse Ave Maria's. Wat bijzonder, de kerk is kaal maar de akoestiek is geweldig. Begeleidt op piano zong 1 studente het Ave Maria van G. Caccini zo prachtig dat je er kippenvel van kreeg. Ook het grote Klaisorgel ( wat uit meer dan 5000 verschillende pijpen bestaat) dat in deze kerk staat is heel indrukwekkend. Het heeft niet alleen de zo normale verticale pijpen maar ook horizontale, deze worden ook de Spaanse trompetten genoemd. Na dit prachtige miniconcert zijn we richting Hella vertrokken waar we 2 nachten verblijven.

Vandaag hebben we de bekende "Gouden Cirkel"  attracties bekeken. Wij zijn begonnen bij één van de mooiste waterval van IJsland de "Gullfoss", "Gouden Waterval". De gletsjerrivier Hvitá stort in twee cascades die in een hoek van 90 gr. ten opzichte van elkaar liggen. Het water stuift zo hoog op dat je flink nat wordt.
Niet zo ver hier vandaan lag onze volgende bezienswaardigheid de "Geysir".
  In dit geometrisch gebied zijn er diverse springbronnen maar geiser "Strokkur"spuit regelmatig zijn fontein in de lucht. We kwamen prachtig op tijd, we stonden er net, toen er ineens een enorme turkooise bel omhoog kwam en direct daarna een enorme fonteinspuit. Prachtig dat de natuur zoiets kan doen. We hebben hem nog een aantal keren bewonderd en zijn toen verder op reis gegaan.

De volgende stop was bij de krater "Keriđ". Deze krater is ongeveer 3000 jaar oud, 55 meter diep en gevuld met een prachtige kleur water. Door middel van een kleine betaling (voor het eerst) kon je om de krater heen lopen. Wat opviel, van boven had het water die prachtige kleur, maar wanneer je er voor stond kon je dit niet zien.

We hebben onze "Gouden Cirkel" afgesloten met een bezoek aan een prachtig oud kerkje in Oddi. Dit kerkje is één van de oudste kerkjes uit IJsland en stamt uit de 11de eeuw. Wat hebben we tot nu toe prachtige en bijzondere dagen gehad, morgen trekken we door naar Höfn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten