maandag 10 augustus 2009

Porvoo, Olympia en de rotskerk

Onze laatste uitstapjes van deze vakantie ging o.a. naar Porvoo, deze kleine stad is de op één na de oudste stad van Finland (1346). De architectuur van de houten huizen is bijna nergens anders in Finland zo compleet en goed behouden. Langs de rivier staan de oude houten pakhuizen die er schilderachtig uitzien en waarin nu kleine winkeltjes, galerietjes en cafés zitten. De straten bestaan uit keien en af en toe heb je een prachtige doorkijk op mooie binnen-plaatsjes.
We waanden ons even in de middeleeuwen. In het midden van de oude stadskern staat de dom waarvan delen van een oudere kerk uit de 14de eeuw stammen.
Het weer was prachtig dus even lekker bij zo'n cafeetje wat gegeten en gedronken.
En ja, als je dan toch wat sportief bent aangelegd moet je natuurlijk nog even langs het olympische stadion van Helsinki. Het stadion is gebouwd voor de spelen van 1940 maar werd vanwege de oorlog pas 12 jaar later gehouden. (1952 Prachtig mooi stadion met een hoge toren waar je een geweldig uitzicht had over de stad Helsinki. Even op de foto met de bekende Finse atletiekwonder Paavo Nurmi die de grote trots van de Finnen is met negen olympische langeafstandsoverwinningen en verschillende wereldrecords op zijn naam zette.
Als laatste bezoek voor vandaag stond de rotskerk. Deze kerk is ontstaan doordat ze explosieven hebben gebruikt in een rotsheuvel en op deze manier hebben ze een ruimte gecreëerd die met een koepel van glas en koper is afgedekt. Nog steeds sijpelt er langs de natuurlijk gehouden wanden water binnen. Het is de ongewoonste kerk ter wereld. Er straalt een natuurlijke eenvoud en rust uit. Een kerk die ideaal is voor mediteren maar ook veel gebruikt voor concerten en trouwerijen. Hij was voor ons een indrukwekkend.

1 opmerking:

  1. Hey,

    Goh wat gaat het toch snel.
    Jullie zijn ondertussen al een flink eind opreis, we hopen dat de terugreis voorspoedig zal verlopen en wensen jullie een goede thuiskomst en tot gauw.

    Groetjes
    Rinze en Brigit

    BeantwoordenVerwijderen