zondag 9 augustus 2009

Helsinki

Tja wat kunnen we van Helsinki zeggen, er zijn zoveel mooie dingen hier te bezichtigen dat twee en een halve dag eigenlijk veel te kort is om alles goed te kunnen bekijken. Dus doen we wat hap snap werk. Helsinki is een stad met veel Jugendstill -achtige gebouwen, fraaie gelvels en mooie groene stroken waarop heel wat mensen heerlijk liggen te genieten van de zon of maken muziek.In iedergeval het begon vrijdagavond al. Het hotel ligt dus bij de haven maar ook op een steenworp afstand van het bekende Esplanadi, ook wel winkelstraat van Helsinki genoemd. Hier vindt je alle bekende Finse designers bijelkaar. Marimekko, Iitalla, Aarikka en andere bekenden. Erg leuk om al die aparte dingen te bekijken. Van heel bewerkelijk servies (Iitalla) tot eenvoudige houtenfiguren (Aarikka). Zaterdag na een heerlijk uitgebreidt ontbijtbuffet zijn we over de markt gelopen die er elke dag is. We hebben heel wat winkels bekeken (bijna niets gekocht, want de prijzen zijn ook erg flink). Maar ook het bekende Senaatsplein met de dom.
We wilden graag de rotskerk bezoeken, en toen we daar naar enig speurwerk aan kwamen konden wij hem helaas i.v.m. 8 bruiloften niet bekijken. Dus dat wordt zondag of maandag nog even. Daarna naar de Uspensky Kathedraal, dit is de grootste Russisch orthodoxe kerk met vergulde koepels, uit 1868. Binnen was op dat moment een dienst gaande zodat we stil mee konden luisteren naar de gezangen en onze ogen uitkeken naar de prachtige iconen en schilderijen. Voor vandaag staat een bezoek aan het oude pittoreske stadje Porvoo gepland. Deze oude houtenstad ligt ongeveer 40 km van Helsinki.

1 opmerking:

  1. Hoi Ook hier is het zondag en...hebben we de ergste hitte wat achter de rug Lees jullie relaas over Helsinki en ben wel een beetje jaloers op jullie MAAR.....daar staat tegenover dat onze "vacantie" nog lang niet achter de rug is. Een vraagje hoe laat denken (hopen) jullie in Joure te zijn? Liefs pama. Sorry Kyla hoop dat je ook aan je trekken komt en dat ze je ook tijd geven om die heerlijke geurtjes op de kerkhoeken op te snuiven opa

    BeantwoordenVerwijderen