donderdag 29 augustus 2024

'Dubbel' gevoel

Terwijl we dit blog verhaal schrijven hebben we beiden best wel een heel dubbel gevoel. 

Normaliter waren we namelijk nu al weer thuis en hadden wij hier (in Finland) de sneeuwstokken langs de weg geplaatst en het huis in Kerstsfeer gebracht. 

Het voelt daarom heel vreemd te weten dat je collega's vandaag weer op school hun eerste vergadering hebben en zich voorbereiden op het nieuwe schooljaar terwijl wij daar geen deel van uit maken. Oké, Harmen is er na zijn sabbatical weer bij, maar voor mij is het definitief. Maar we wensen iedereen een heel fijn en goed schooljaar toe.

In onze afgelopen week hebben wij weer diverse dingen gedaan.


Zo zijn we zondag naar Koli gefietst, de route gaat over onverharde wegen en is er geen stuk vlak. (Op het filmpje hoor je dat het ook flink waait) Het gaat allemaal aardig omhoog en natuurlijk naar beneden. Wat ben ik blij met mij E-Mountainbike, zeker wanneer we zo klimmen is die ondersteuning (turbostand) een uitkomst en fiets ik met gemak naar boven. Harmen heeft het dan behoorlijk pittig, maar wanneer we naar beneden gaan sjeest hij mij met een snelheid voorbij. Ik durf niet met volle gang naar beneden te suizen ook omdat ik natuurlijk Lyka achterop heb en dus veel rem. In het dorp hebben we een bakje koffie gedronken en kwamen toevallig Marja tegen, daarna zijn we weer teruggefietst naar Hattusaari. 

Zoals we al eerder schreven nemen we elke morgen een frisse ochtendduik. Ik heb er ondertussen wat baantjes zwemmen en oefeningen aan toegevoegd en ben dan een dikke 20 minuten in het water bezig. Wanneer je er 1x door bent is het niet zo koud meer en vind ik het leuk om dit te doen. Af en toe zwemt Harmen met mij mee. Ik had vanmorgen wel bekijks van een 9 tal zaagbek eenden.

Op een regenachtige dag zijn we voor onze tweewekelijkse boodschappen naar Joensuu geweest, wat is het dan bijzonder om aan de kant van de weg een eland te zien. Het nog jonge dier keek prachtig naar links en rechts en stak toen voor ons over. Het is even inzoomen maar dan zie je hem op de foto. 

En tijdens een ochtendwandeling met Lyka zag ik tussen de blaadjes die nu al geel verkleuren en van de bomen vallen een aantal cantharellen klaar om geplukt te worden.

O ja, even een update van onze groentetuin. Op de foto's zien jullie hoe alles omhoog komt. Toch ontzettend leuk dat het zo goed groeit.

Een andere mooie foto die ik jullie wil laten zien is deze, terwijl Harmen hout aan het kloven was voor de buitenoven kwam er een stuk berkenbast los. Bij het omdraaien zag je het prachtige gangenwerk wat houtwormen gemaakt hadden. Toch gewoon een houten kunstwerkje.

donderdag 22 augustus 2024

Het "Finse" leven

Zo, weer even een verhaaltje met wat wij de afgelopen week hebben gedaan.                    

Deze zonsopkomst was om 04.30 uur.

Onze dagen vullen zich nog steeds met klusje in en rondom het huis.

Zo ging Harmen verder met snoeien, tja wanneer je een bos als tuin hebt zit daar nogal wat werk in. Op bepaalde plekken groeien zoveel jonge boompjes en struikjes bij elkaar dat ze op deze manier niet goed ontwikkelen. Dus met snoeischaar en kettingzaag heeft Harmen het hier en daar wat uitgedund. Langs de waterkant zoveel mogelijk riet weggehaald en een pad gemaakt van de kota naar het water. Wanneer je nu in de kota zit en door het raam kijkt heb je een prachtig vrij uitzicht. (Oké vandaag is het weer nou niet zo mooi, maar hebben jullie een idee)

Ondertussen had ik specie aangemaakt. De steenoven staat natuurlijk in weer en wind en wanneer hij opgestookt wordt ook aan de buitenkant warm wordt ontstaan er soms scheuren in het metselwerk. We hebben hiervoor al diverse soorten specie gekocht, maar er komen toch steeds weer kleine scheurtjes in. Dus vandaar dat ik opnieuw cement heb gemaakt en de scheurtjes heb weggewerkt.

We hebben hier nogal wat schoeisel en kwamen we op een leuk idee om te gaan maken. Dat komt ervan wanneer je nog rest hout ziet. (stuk van een bedrand en nog een pak verbindingsstokken van de garage) Met de afkortzaag werden de stokken op verschillende maten gezaagd en aan de lijst vastgezet. Resultaat een prachtig schoenenrek met eronder plek voor de diverse jassen. Het geheel hangt nu in de garage en hebben we op deze manier mooi de spullen opgeruimd. (Klusprogramma in de maak?)

Natuurlijk zijn we niet elke dag bezig met de klusjes rondom het huis, we genieten ook zeker van lekker lezen (Harm is ondertussen met zijn 6e boek bezig) en breien in de zon. 

's Ochtends nemen we eerst een duik in het water, dit hebben we uitgebreid door iedere dag een aantal banen te gaan zwemmen. We willen proberen dit zolang mogelijk vol te houden. Ook zijn we beide "lekker" aan het fietsen. Nou wat ben ik blij met mijn E-bike, want het zijn toch pittige klimmetjes en dan het afdalen, dan moet ik toch echt wel flink remmen en goed om de los zittende gravel denken. En ja, ik heb altijd een helm op!!  Maar hoe leuk is het dan om bij onze Finse kennis Marja, die hier nu ook even een week is, met de fiets op bezoek te gaan.

Ach ja, we bakken natuurlijk ook, want we willen eigenlijk geen brood of koek(jes)  kopen wanneer je dit heel goed zelf kan maken. Ik heb een gezonde kruidkoek gebakken. Geen boter, weinig suiker maar met walnoten, rozijnen en havermelk. 

Heerlijk dit "Finse" levensgevoel.

donderdag 15 augustus 2024

Bezoek en het vakantiegevoel

De dagen vliegen voorbij wanneer je zo lekker bezig bent met van alles en nog wat, maar ja voorlopig zijn we hier natuurlijk nog wel even.

Alhoewel we beide het gevoel nog niet echt hebben dat we hier werkelijk een jaar blijven, de tijd zal het leren.

We waren nog niet helemaal tevreden met onze buitenoven. Omdat de vermiculiet-platen niet tegen vocht kunnen (in de Meivakantie hebben we de restjes uit de oven geschraapt), hebben we toch maar weer extra speksteenplaten gebruikt om een dubbelwandige binnen oven te maken. Van thuis hadden we wel een nieuwe pizzasteenplaat meegenomen en dit is nu de bodem. Van speksteen wat we nog hadden staan nu 2 zijwanden en een nieuwe bovenkant. De binnenkant is hierdoor wel wat kleiner maar nog groot genoeg om indien nodig 3 vormen  in te kunnen zetten. Doordat je een kleinere ruimte nu verwarmt blijven de stenen ook langer warm. Natuurlijk moesten we het uitproberen of de oven nu beter werkt, terwijl Harmen het deeg maakte heb ik ondertussen de oven opgestookt en jongens wat genieten wij van het resultaat. Een prachtig landbrood en een rozijnen-cranberry brood waren het resultaat.

Op zaterdag kwamen Jan en Liesbeth bij ons kamperen. Harmen heeft Jan ontmoet tijdens zijn optreden bij Musical de Tocht, beiden hebben namelijk een jaar lang als figurant gespeeld. Ze vonden het superleuk om ons in Finland tijdens hun rondreis te bezoeken. Met elkaar hebben we heerlijk in de kota gegeten en mooie gesprekken gevoerd. 

Omdat Jan erg van vissen houdt is hij zondagochtend om half 6 met ons bootje het meer op gegaan en heeft hij een vis gevangen maar deze ook weer teruggezet. In de middag zijn we gaan wandelen in het Nationaal Park, met de stoeltjeslift omhoog en dan genieten van de prachtige vergezichten, in de avond hebben we nog een tochtje met de boot gemaakt. 

Na 2 dagen bij ons gekampeerd te hebben zijn hun verder naar het Noorden getrokken, Ze vonden het prachtig bij ons en hebben genoten van onze bijzondere plek en gastvrijheid.  Afscheid nemen voelt altijd dubbel, maar we houden zeker contact met Jan en Liesbeth.   

De afgelopen dagen is het zomers qua weer, we vullen dan de dag met o.a. lezen, sporten (suppen, wandelen en hardlopen/fietsen) bootje varen en natuurlijk de sauna. Ja echt heerlijk vakantiegevoel. 

Ook de nieuwe groenten die ik in de bakken gedaan heb komen al boven, elke dag wat liefde en water en het schiet omhoog. Zodat we straks in de wintermaanden, rode biet, prei, boerenkool en savooienkool kunnen eten!

Lyka vermaakt zich ook prima, hier en daar wat graven in de tuin en soms mee in de boot of op de sup, wat een heerlijk beest is het toch. We hebben haar wel vaak vast, want anders vliegt ze naar haar vriendin naast ons.

O ja, en de kapper komt hier ook aan huis. Gaat niets boven Henny zegt Harm maar ik doe het ook keurig. 

donderdag 8 augustus 2024

We zijn weer lekker bezig !

Wat is het toch weer lekker op ons plekje, we genieten echt volop. Elke morgen na het ontbijt nemen we eerst een frisse ochtendduik in het meer, ongeacht hoe het weer is. De laatste dagen hebben wij fantastisch weer. In de eerste week waaide het nog al, maar de laatste dagen is het meer soms als een spiegel zo glad.

Buiten dat Harm tot nu toe elke dag wel een stuk van de tuin heeft getrimd en ik de moestuin weer opnieuw van zaaigoed heb voorzien. Ja, ik weet dat het misschien te laat is, maar er zit nu prei , boerenkool, savooienkool, rode bieten en uitjes in. Dit zaaigoed hadden we gekregen met ons 30 jaar getrouwd, pensioen en een jaar weg feestje. Hopelijk komt er nog iets op, gewoon proberen.

       


Heeft Harm de quad uitgeprobeerd. Het is natuurlijk eerst wel even verkennen hoe alles werkt, hoe je hem bijvoorbeeld moet starten. (niet geheel onbelangrijk) We hebben wel een handleiding erbij, maar die is in het Fins. Gelukkig kom je met Googlevertalen ook ver en na de sleutel er in te hebben gestoken en knopjes te hebben gedrukt heeft hij er een stukje op gereden en weten we ook hoe de sneeuwschuiver naar boven en beneden kan. Geweldig, nu nog wachten op de winter en sneeuw!

Het was ook weer tijd om de steenoven op te stoken zodat er broden gebakken konden worden. 

Na een paar uren stoken dit onder supervisie van Lyka en ondertussen deeg laten rijzen is er een prachtig suikerbrood en een gewoon brood gebakken. Het blijft altijd nog even wat experimenteren, maar het resultaat ziet er goed uit en het smaakt heel lekker.

Ook hebben we weer heerlijk in de kota gegeten. Dit had wel wat voeten in aarde omdat er namelijk een wespennest in zat die er eerst uit moest. Na 2 keer met verdelgingsspray te hebben gespoten durfde we het aan om het nest er weg te halen en is de kota wesp vrij. Hierna konden we pannenkoeken bakken op het open vuur.

Zoals ik in ons eerste verhaal al schreef  zijn er weer volop mooie blauwe bosbessen rijp om geplukt te worden. De afgelopen dagen ben ik elke dag wel even door de struikjes gegaan met een speciale kam en liggen er ondertussen 3 kilo schoongemaakte blauwe bessen in de diepvries klaar op jam van gemaakt te worden.

Ach ja en de boot werd ook nog klaar gemaakt, want met dat mooie weer is het heerlijk vertoeven op het water.

Omdat afgelopen zomer het water zo hoog kwam hadden we de boot nogal ver op het land getrokken en konden we nu de eigengemaakt landtrailer weer een stuk richting het water schuiven. We hadden een paar jaar geleden ook een verlengstuk gemaakt en deze ligt nu zover dat we de boot met de lier naar beneden kunnen rollen en is hij klaar voor gebruik. Natuurlijk moest wel gecheckt worden of de motor het deed. Dus samen met Lyka, want die stond al klaar bij de boot, werd er een stukje geroeid en kwam daarna de motor in het water. Een paar keer trekken en daar tuften ze samen een rondje over het meer. 

Ja, we zijn dus weer heerlijk bezig!

donderdag 1 augustus 2024

Een nieuw avontuur

Zoals de titel al zegt, we zijn een nieuw avontuur aangegaan.

Op 17 juli heb ik een prachtig mooi feest gehad waarna ik met vervroegd pensioen ben gegaan. Harmen had nog bijna 700 uren staan en heeft nu een sabbatical genomen waarin hij gedeeltelijk per maand nog salaris ontvangt.

Zo, zijn wij na de sleutels van ons huis aan een tijdelijke bewoner overhandigd te hebben op dinsdag 23 juli in de avond richting Travemünde gereden om daar met de nachtboot naar Trellenborg - Zweden te varen.

We vonden het een leuk idee om onze reis via de Åland te nemen. Eerst hebben we 2 dagen getoerd om van Trellenborg naar Grisslehamn te gaan. De route door Zweden was prachtig, het landschap glooiend en de velden vol met o.a. het gele graan. Wat ons opviel tijdens de trip was dat bijna bij elk huis wel een Zweeds vlag of wimpel hangt. 

In Grisslehamn namen we de ferry die ons in twee uur tijd naar Eckero bracht. Op de Åland hadden we via Airbnb een appartementje gehuurd. Een saunahuisje met een prachtig groot terras en op wat fietsafstand vanaf de hoofdplaats Mariehamn lag.

Zaterdag was er toevallig een Vikingsmarkt en zijn we daar op de fiets naar toegegaan. Een mooie rit en na een 20 km heen te hebben gefietst kwamen we in het "Vikingen dorp" aan. Er waren diverse ambachten uit de Vikingentijd te bezichtigen zoals het ijzersmeden, met een grote blaasbalg werd dan het vuur opgestookt en werden er van ijzeren pennen bijv sieraden gemaakt. Het band-weven of ook wel kaart-weven genoemd werd beoefend en kon je divers houtsnijwerk bewonderen. Op een open stuk veld werd het "vechten - aanvallen" geshowd. 

De volgende dagen hebben we nog gefietst en zijn we een dag gaan rond toeren. Tijdens het toeren hebben we een aantal kleine bedrijfjes bezocht. Zoals Stallhagen, een kleine bierbrouwerij, Grannas Apple een bedrijf dat bekend staat om zijn appelsap makerij en Amalias Limonadfabrik een kleine limonademakerij.

Dinsdagmiddag zijn we weer bepakt en bezakt, we waren al behoorlijk vol toen wij uit Nederland vertrokken, maar er kon nog wel wat appelsap en aantal blikjes bier bij, met de boot van Mariehamn naar Turku gevaren. Een prachtige 5 uur durende overtocht die je langs ontelbare eilandjes naar Finland brengt. Het was mooi weer en zo prachtig om te zien. Op een aantal eilandjes stonden huizen en op heel veel alleen wat rotsen met hier en daar wat groen. We kwamen even voor 20.00 uur in Turku aan en hebben in Salo overnacht. Het is n.l. van Turku naar Koli nog wel een dikke 7 á 8 uren rijden.

Maar goed, zo zijn we gisteren eindelijk via Joensuu, waar we onze Toyota Rav en boodschappen hebben opgehaald, naar ons huisje gereden. En waar we nu alle jaargetijden een keertje mee willen maken.

Vandaag zijn we eerst begonnen om alle meegenomen spullen in de garage te zetten zodat we beetje bij beetje alles een plekje kunnen geven. Om de spullen in de garage te zetten moest er eerst iets uit wat wij van onze Finse kennis hebben overgenomen, een quad. Harm hoopt zo dat wanneer er genoeg ijs ligt hij met de quad die een sneeuwschuiver heeft een baan kan maken op het ijs. Maar ook voor andere werkzaamheden is de quad erg geschikt. 

Daarna is Harm aan de slag gegaan met trimmen, want o wat is alles in die paar maanden dat wij er niet waren gegroeid. Het is niet in 1 dag allemaal bij te werken dus dit gaat stukje bij stukje. 

Ik was zo nieuwgierig naar de aardappels die ik had gepoot en het andere zaai en groengoed, dus daar ben ik begonnen. Geweldig, we hebben bijna 5 kilo aardappelen en 1 kilo uien kunnen oogsten. Jammer genoeg is wat we in de kas hadden verdroogd, maar de appelboompjes zijn mooi groen, wel zonder appels, en de bessenstruiken hebben hier en daar een besje. Ik had bij het oogsten wel hulp van Lyka, die ging alvast de uien uitgraven.

We hebben al gehoord dat de blauwe bosbessen erg goed zijn dit jaar, dus dat wordt plukken en we hebben gezien dat de buurman al een halve emmer vol cantharellen heeft geplukt. We zullen de komende dagen dus nog niet helemaal stilzitten.