vrijdag 5 augustus 2022

Reisje rond Saimaa en meer

 De dagen voordat we ons minireisje gingen maken waren een beetje herfstig. De paddenstoelen schieten uit de grond en zijn wij opzoek gegaan naar eetbare paddenstoelen. Op een bepaalde plek bij ons groeien cantharellen en deze hebben wij geplukt, het waren er welgeteld 4. We dachten ook eekhoorntjesbrood gevonden te hebben, maar Eija onze Finse buurvrouw vertelde dat degene die wij gevonden hadden niet eetbaar was. 's Middags kwam Eija koffiedrinken en had zij nog meer cantharellen gevonden en ook voor ons wat meegenomen. Daar hebben we de volgende dag een lekker prutje (cantharellen, fijn gesnipperd uitje beetje bieslook en wat crème fraîche ) van gemaakt en bij eigen gebakken stokbrood, deels in de buitenoven gebakken (maar omdat het zo regende verder binnen afgebakken). 

Zoals gepland zijn wij dinsdagmorgen vroeg vertrokken om richting Savonlinna te gaan, we hadden een huisje voor 2 dagen bij Vuoriniemi gehuurd dat lag wat verder dan Savonlinna. De heenweg leidde ons door prachtige groene bossen en daartussen verscholen zag je gedeeltes van het Saimaameer. Ze zeggen dat dit het grootste meer is van Finland, maar eigenlijk klopt dat niet. Het is namelijk niet een afgebakende watervlakte (ongeveer 4500 km2) maar een merensysteem, wat ontstaan is in de laatste ijstijd door druk van het landijs. Er liggen wel duizend eilandjes in en het is ook de enige plaatst waar de ringelrob nog voor komt. Een zeldzame robbensoort waarvan ongeveer nog maar 200 zijn.

Onze eerste stop was in Kerimäki, hier staat de grootste houten kerk van de wereld. De kerk zag er van buiten mooi uit en wanneer je dan verwacht dat er binnen veel pracht en praal te zien is, kom je bedrogen uit. In feite heeft het een eenvoudige aankleding, wat wij heel bijzonder vonden waren de 4 enorme houtenkachels die de kerk verwarmen. Er zijn 3500 zitplaatsen en er kunnen dan nog 1500 mensen staan. Na het kerk bezoek hebben we op een terras heerlijk koffie gedronken en hebben we daarna onze weg vervolgd om rond half 3 bij het huisje aan te komen.

Omdat we nog een paar boodschappen moesten halen zijn we naar Parikkala gegaan. Vlakbij dit plaatsje viel ons oog op een bord waarop stond "Patsaspuisto" ofwel Sculpturen Park. 

We stopten en kwamen terecht in een heel bijzonder park vol met sculpturen. Je loopt gelijk tegen een enorme groep figuren aan die allemaal in een bepaalde Yoga houding staan. 

Veel van deze figuren zijn door de jaren heen bekleed met een dikke laag mos. Het pad dat door het park leidt is vol met tegels waar hand en voet afdrukken instaan. De kunstenaar die dit als levenswerk heeft gemaakt is Veijo Rönkkönen, (1942-2010). In totaal zijn er zo'n 550 sculpturen van beton en waar hij zelf ook als model voor stond. Sommige figuren hebben tanden die van kunstgebitten afkomstig zijn. Die je overigens kon doneren Het voelde af en toe best we een beetje creepy.'s  Avonds kregen we de prachtigste zonsondergang die we ooit gezien hebben.

De volgende dag hadden we een route uitgezocht die langs en door het midden van het Saimaameer ging. Een leuke trip die via wat onverharde wegen, met daarbij ook nog een doodlopende weg, maar waar we even heerlijk hebben gezeten, naar Puumala. 

Via een enorme brug over het water kwamen we in het centrum alwaar we het niet konden laten een kerk te bezichtigen.

 Goh onze hond heeft nu al heel wat kerkjes van binnen gezien. Trouwens ze doet het fantastisch, waar we ook maar zijn, is ze heel lief, blaft niet en gaat rustig liggen. 

Op de terugweg kregen we nog een verrassing, we zagen een eland aan de rand van een meertje rustig staan drinken. 

Wij gauw de auto gekeerd om nogmaals het dier te kunnen zien en warempel bleef hij ook nog geïnteresseerd naar ons te kijken. Geweldig!


Donderdag zijn we naar Savonlinna gegaan, hier hadden we een afspraak gemaakt om onze officiële papieren op te halen hier staat namelijk ons Fins sofinummer op. Na dit gedaan te hebben zijn we met een rondvaartboot over het Saimaamer gegaan. Een tour van ongeveer 1 uur waarin o.a. verteld wordt dat Savonlinna op drie eilanden is gebouwd is en dat met de bouw van de burcht Olavinlinna in 1475 is gestart. 

De burcht wordt elk jaar gebruikt bij het Opera Festival. Het was een prachtige dag voor deze trip en we genoten volop. Na de tour zijn we Savonlinna in geweest en hebben in een prachtige Taitokortteli (handwerkcentrum) nog mooie wol gekocht voor een prachtige trui (heeft Helen weer wat te breien). 


Aan het eind van de dag zijn we richting Juva gegaan, hier hadden wij voor komende nacht een cottage gehuurd. Maar voordat we hierheen gingen hebben we nog ons vast adresje waar we onze thee altijd halen bezocht en heerlijk in de tuin gezeten. 

Na samen te hebben overlegd waar we de volgende dag naar toe wilden kwamen we beide tot het besluit dat het ook heerlijk was om naar ons huisje in Koli te gaan. Het weer zou prachtig worden en wat is dan fijner om dan heerlijk op je eigen terras te zitten en te genieten. Dus zijn we vandaag via Kuopio waar we de Ikea, een sportzaak en wat andere winkeltjes bezocht te hebben naar Koli gereden. In Juuka gestopt voor de boodschappen en nu we thuis zitten hebben we ons al heerlijk afgekoeld in het water en genieten we nog na van onze trip.

1 opmerking:

  1. Klinkt weer hartstikke mooi allemaal. En mooie wol is altijd een fijn souvenier. Geniet ervan

    BeantwoordenVerwijderen