vrijdag 29 juli 2022

Brood en pizza uit de steenoven

 We hadden in het laatste blogverhaal al geschreven dat we na het uitharden van de kit, de buitenoven graag wilden proberen nu deze ook voorzien is van een binnen oven. 

Zoals op diverse sites stond beschreven moest je de oven langzaam opstoken. Eerst starten met wat sprokkeltakken en daarna wanneer het vuur er goed in zit meer hout toevoegen.

Terwijl Harmen het deeg voor het brood klaarmaakte stookte Helen ondertussen de oven op. Om brood er in te kunnen bakken moet de oven tussen 300-400 graden zijn en dan het vuur uit laten gaan. 
Terwijl het deeg voor de eerste keer aan het rijzen was heeft Harmen een tak uitgezocht en deze zo bewerkt dat er een metalen schepje aan vast zit en zo zijn eigen oven gereedschap, een rakel en veger, gemaakt.


Na een stooktijd van bijna 2,5 uur waren de stenen goed op temperatuur. Het laatst beetje vuur hebben we met de eigengemaakte rakel wat naar achteren geschoven en daar gloeide het nog wat na. 
Ook moet je de schoorsteenpijp afdekken zodat de warmte goed in de oven blijft.
Het deeg was prachtig gerezen en tijdens de tweede rijs zat het in een rijsmandje. Hierdoor krijg je een mooie structuur op het brood.

Gespannen naar het resultaat hebben we af en toe wel even gekeken. Dat was maar goed ook, doordat er nog een beetje gloed inzat was het brood aan één kant al behoorlijk bruin en de geur van gebakken brood kwam ons tegemoet. Dus gauw wat draaien en na 20 minuten kwam er een prachtig vloerbrood uit de oven. 

Terwijl het nog warm was hebben we het geproefd, gewoon met een beetje roomboter en .. het was heerlijk.
                                      

Aan het eind van de middag hebben we de oven, die nog 100 graden was, weer opgestookt en een pizza er in gebakken. We merkten wel dat we de oven niet heet genoeg hadden omdat het een tijd duurde voordat de pizza gaar was.
Een les voor een volgende keer is om de oven in de namiddag op te stoken, eerst de pizza en dan het brood er in te doen. Al doende leert men en we blijven natuurlijk oefenen.!


In de avond wanneer er bijna geen wind is en het water als een spiegel eruit ziet, vindt Harmen het leuk om zijn hengel even uit te gooien en dan afwachten of de vissen willen bijten. 
Het is altijd een prachtig weids gezicht wanneer we vanaf ons terras over het water kijken. 

Gisterochtend kregen we een telefoontje van Peter,
ze wilden graag ons bezoeken omdat Maria ook wilden zien hoe het er nu bij ons uit ziet.
We hebben de Kota aan gestoken en met hun poffertjes gebakken als Oud Hollandse lekkernij en zij hadden een eigengemaakte Finse blueberry-pie meegenomen. Het was gezellig.

Vanochtend zijn we rond half 7 richting Joensuu gereden om met onze auto naar de garage te gaan om de dingen waarop hij tijdens de keuring op uitviel te laten repareren. Bijna alle mankementen zijn verholpen en wachten we nog op een onderdeel wat besteld moest worden. Ondertussen kunnen we gewoon rijden, gelukkig maar! Ook gelijk wat boodschappen meegenomen. 
A.s. dinsdag gaan we voor een dag of 5 á 6 even op "vakantie " in onze vakantie. We willen graag nog wat in Finland rondtrekken en de keuze is gevallen op de regio van Savonlinna, dit schijnt een heel mooi gebied te zijn.
Maar dat lezen jullie uiteraard weer in ons nieuwe blog. Voor nu een heel fijn weekend allemaal.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten