donderdag 11 augustus 2022

Een beetje van alles wat

Wij zijn haast al weer een week thuis van onze trip naar het Saimaameer, de dagen vliegen ook voorbij. Dit blog verhaal gaat over van alles en nog wat waarmee we onze dagen zoal vullen. 

Bijvoorbeeld met lezen, Harmen heeft bijna 4 heerlijke spannende thrillers uit die vooral hier in Scandinavië afspelen en Helen 2. De beschrijvingen in de boeken over het landschap en de sfeer zijn zo herkenbaar voor ons. Soms, wanneer we wandelen bijvoorbeeld door een stuk "oud" bos, begrijpen we hoe de schrijver op zijn/haar ideeën komt. De prachtige stenen, oude kronkelige takken, de zon die door de bomen schijnt of juist de regen of mistvlagen die het bos, natuur zijn eigenaardigheden geeft en extra laat uitkomen, heerlijk. 

Het is niet alleen de natuur, ook het water en de luchten blijven fascineren. Zo zien wij normaliter tegenover ons eilandjes, maar een keer regende het zo vreselijk hard, dat je alleen maar een dikke grijze waas zag. Hoe bijzonder is het dan dat je enkele uren later een prachtige roze avondlucht ziet die reflecteert in het meer. 

Op een zonnige morgen zijn we met de boot een rondje om het eiland Hattusaari gevaren, ongeveer 14,5 km. Aan onze kant van het eiland was het bijna windstil, toen we aan de andere kant kwamen was het beduidend anders. Voor de zekerheid de zwemvesten maar aan getrokken want de boot klapte flink op de golven. Toen we goed en wel door dat stuk heen waren werd het water weer heerlijk kalm. Het eiland is d.m.v. een houten brug met het land verbonden. In de winter mogen over deze brug geen zwaar beladen vrachtwagens rijden omdat de brug dan bedekt met ijs en sneeuw dit niet kan houden.


 's Middags terwijl wij in de zon lagen, kroop er een flinke rups langs, die bijna wel 7 á 8 cm lang was. Deze soort rups hadden wij nog  niet eerder gezien dus gauw opgezocht en het bleek om een olifantsrups, de rups van de vlinder Groot Avondrood. Wanneer deze zich bedreigd voelt, trekt hij zijn snuit naar binnen. Heel bijzonder en leuk dat ik hem kon fotograferen.


Ook zijn er weer heel wat stammen die Harmen eerst gezaagd had gekloofd. Wat zijn we dan blij met de kloofmachine, het scheelt zoveel lichamelijke inspanning en ... je kan het samen doen.


Op een mooie windstille namiddag is het heerlijk om te suppen. Zo ging Harmen even een rondje om de eilandjes voor ons. Lyka kreeg voor de zekerheid een zwemvest om en daar vertrokken ze. Na bijna een uur en 3,5 km gesupt te hebben kwamen ze weer terug terwijl ik me toch wel behoorlijk ongerust voelde (ik zag ze op een gegeven namelijk niet meer ) en dan haal je je van alles in je hoofd!!.

O, en we hebben ook de steenoven weer gebruikt voor broden te bakken. Dit keer hebben we na 2,5 uur opstoken de laatste restjes houtskool etc. eruit gehaald en toen de broden er in gezet. Het waren 2 stokbroden, een suikerbrood en een brood met pompoen pitten. Allemaal goed gelukt en omdat wij door onze buurvrouw Eija uitgenodigd waren hebben we voor haar het een en ander mee genomen om te laten proeven 

Ach ja, heerlijk vakantie, relaxen, sauna, sporten en af en toe wat doen!

1 opmerking:

  1. Heerlijke verhalen weer en ben je nog begonnen met breien met je nieuwe wol Helen?

    BeantwoordenVerwijderen