dinsdag 7 augustus 2018

Weekend met bijzondere ontmoetingen


Zoals we op het laatste blogverhaal al schreven zijn wij het weekend naar Rovanimie gegaan. Zaterdagmorgen hebben we Kyla eerst bij Martti, Tarja en hun kinderen gebracht omdat zij niet in het hotel mocht. De kinderen van Martti en Tarja verheugden zich enorm op deze logeerpartij. Hierna ging onze reis door het Finse landschap wat zich kenmerkt door bossen, water en een eindeloze lange wegen. Na twee keer een korte stop kwamen wij na 6,5 uur aan in de stad Rovanimie en wie treffen wij daar voor het stoplicht? In een Nederlandse auto, dat waren toevallig Steven en Eveline die op weg waren naar hun hotel. We zouden elkaar treffen bij hun appartement en wij reden door naar ons hotel Aurora Borealis.
In de namiddag zaten we gevieren op een terrasje te genieten van de leuke onverwachte samenkomst.
In de avond hebben we nog een heerlijke wandeling langs het water gemaakt en één van de oudste Lutherse kerken bezocht.
 Het eerste wat opviel was de prachtige wandschildering/fresco achter het altaar en wanneer je je omdraaide zag je een orgel die 43 pijpen telt. De eerste kerk stamt uit de 16de eeuw, daarna zijn er 2 kerken overheen gebouwd. In de oorlog werd deze verwoest en 1950 is hij weer opnieuw gebouwd.
Zondagmorgen na het ontbijt zijn we in onze auto (de auto van Steven en Eveline was nog volgeladen en niet alleen met hun spullen maar ook met o.a. een weefgetouw van Helen, bier en wijn voor Harmen etc...) naar het dorp van de enige echte Santa Claus gereden.
Dit dorp, precies gelegen op de poolcirkel is het gehele jaar geopend en als je geluk hebt kan je ook nog je verlanglijst inleveren, de rendieren bezoeken, kerstkaarten posten en niet te vergeten een bezoek brengen aan de enige echte Santa.
Terwijl wij daar rond liepen kreeg Harm een uitnodiging van Thijs Feuth (hij volgt ons op Twitter).Een Nederlandse arts in opleiding, werkzaam in Rovanimie, die als hobby o.a. hardlopen (snel) en boeken schrijven heeft, om wanneer we tijd over hadden een kop koffie bij hem te komen drinken.Wij hadden Thijs 1x eerder ontmoet in Utrecht tijdens het Runningsscript en vonden het erg leuk zodat we deze uitnodiging natuurlijk aannamen.
Maar eerst moesten we ons bezoek aan Santa Claus afmaken en stonden we niet veel later te wachten totdat we bij hem mochten komen.
Met een door hem in Nederlands gesproken welkomswoord mochten we naast hem gaan zitten voor de foto-shoot en vroeg hij enkele dingen aan ons. Steven die eind november, begin december een speciaal beroep heeft ( Zw. Piet) vertelde dat hij staflid was van  de Sint Nicolaas. Santa had in de gaten dat Steven dus wel wat van de hoed en de rand wist. Het was een leuke "bijzondere" ontmoeting die is vast gelegd.
Na door verschillende winkeltjes te hebben geneusd en bij de bekende Martiini messen te hebben gekeken zijn we tegen 16.00 uur naar Thijs en Eeva gegaan. We hadden ontdekt dat het toevallig ook nog hun 1 jarige trouwdag was en hebben nog gauw een bosje bloemen kunnen halen.
We troffen het want Eeva had de bekende Pulla broodjes gebakken en een taart gemaakt. Het was gezellig en omdat ze nog maar een maand in Rovaniemie wonen (ze gaan beide een studie volgen in London) was het echt ook een toeval's geluk.
's Avonds hebben we weer heerlijk een terrasje in Rovaniemie kunnen pakken, het was nog zo prachtig mooi weer.
De volgende morgen zijn vroeg vertrokken richting Hattusaari omdat we natuurlijk ook graag Kyla op tijd wilden ophalen. Na een boodschappen stop in Kajaani kwamen we aan het eind van de dag, met Kyla die het enorm naar haar zin heeft gehad thuis.(ze had tussen de meiden geslapen)
Ja, en hoe start je voor mensen die in Finland zijn de vakantie.. door heerlijk bij het vuur een worstje te grillen.
Steven en Eveline huren voor de komende week een huisje wat ongeveer 6 km bij ons vandaan is.
Vandaag heeft Harm eerst even zijn rondje gelopen en ondertussen heeft Helen de spullen die meegenomen waren opgeruimd.
Ook werd vanochtend de septic tank geleegd omdat die van de toilet aardig vol was en het was ook al weer meer dan een jaar geleden gebeurd.
Helen is daarna de garage ingedoken want het weefgetouw moest natuurlijk in elkaar gezet worden.
Het weefgetouw staat nu prachtig klaar, op het half zelfgemaakte onderstel, te wachten voor gebruik.
Harm is met één van zijn andere hobby's aan de slag gegaan en heeft weer een heerlijk kwarkbrood gebakken.
Daarna lekker in de sauna en nu terwijl we dit schrijven zitten we met z'n vieren te genieten van de vakantie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten