zaterdag 25 augustus 2018

Huisvlijt 2

O jee, het is bijna alweer een week geleden dat we ons laatste blog hebben gemaakt. Ja, de tijd vliegt voorbij of zoals ze het zo mooi op zijn Fries zeggen "de tiid hald gjin skoft".

Goed, zoals de titel het al aan geeft, huisvlijt 2, betekend dus dat wij weer in en om het huis zijn bezig geweest. Om nu de dagen af te lopen en dan te schrijven wat op welke dag we wat hebben gedaan, nee dat doen we deze keer niet, jullie krijgen gewoon een overzicht met de dingen die gedaan zijn. Ze zijn dus niet op tijd/data maar gewoon zoals ze bij ons opkomen.

Denk dan niet, zij zijn alleen maar aan het werk, want we genieten ook zeker. We zien hoe een moeder zaagbek eend samen met haar jongen bij ons voor aan het duiken is terwijl de kleintjes heerlijk op de grote steen mogen uitrusten, let vooral op het ene pootje.

 's Avonds proberen we wanneer het mogelijk is nog lekker op de veranda te zitten en te lezen, breien of kijken we naar het water en de diverse mooie luchten. Ook zien we dat bijna dagelijks het water in het meer zakt. Eerst hadden we bijna geen strand en waar nu de ligstoelen staan zien we meer en meer stenen boven het water uitkomen. Het water is nu net zo laag als ons eerste jaar dat we hier bezig waren aan de bouw van het huisje.
Maar hier dan "huisvlijt" deel 2.

Zo zijn we o.a. naar de bouwmarkt in Juuka geweest omdat we betongaas zochten. Hiervoor zijn we dan ook geslaagd en met een rol betongaas van goed 7,5 meter lang en 2 meter breed boven op het dak van de auto gesjord en met wat boodschappen zijn we terug gereden. Bij het restaurant Alamaja zijn we gestopt om samen met Kateriina een kop koffie te drinken. Weer even wat bij geklets en ze vertelde ons dat het zomerseizoen hier nu voorbij is en de kinderen alweer naar school gaan.
Thuis gekomen zijn we gelijk aan de slag gegaan met het gaas om daar ringen van te maken. Eerst met de flex stukken afhalen en die dan later met elkaar verbinden zodat je een ring krijgt met een diameter van ongeveer 1,2 m.


Aan het einde van de middag stonden 5 ringen te wachten op vers gekloofd hout. De boom die Harm n.l. had om gehaald is in stukken van 30 cm gezaagd en we hadden ook nog van de "Finse schutting" een enorme stapel van  stammen die er al een paar jaar lagen.

Jullie begrijpen het wel we zijn twee dagen bezig geweest om het hele spul weg te kloven en nu staan er in totaal 7 ringen gevuld met hout. We hadden al 3 en daar zijn dus nieuwe bij gekomen. Ja en warempel .... er is nog 1 leeg, voor de volgende boom?

We denken dat we wel zo'n 25 tot 30 kuub hout hebben liggen.
Maar de tuin ziet er nu netjes en verzorgd uit, ook de losse takken en andere houtresten zijn opgeruimd c.q. opgebrand. Het overgebleven zaagsel, wat ook zo heerlijk ruikt, hebben we ondertussen gemengd met het materiaal wat je in de compost toilet doet zodat we ook alles van de boom gebruiken.

Helen heeft nog van de resten kaars die we hadden liggen nieuwe kaarsen gemaakt. Met behulp van leuke houten lonten, die wanneer ze branden zacht knetteren. Ook zit ze geregeld achter het weefgetouw en heeft daar nu een dikke meter geweven.
Omdat we 's avonds niet elke keer meer buiten kunnen zitten zijn we begonnen met het volgen van een serie, The Cliff, een IJslandse serie, met prachtige natuur opnames ertussen. Ja, onze dagen vullen zich al snel met ditjes en datjes, maar met alles wat we doen zijn we gelukkig!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten