zondag 19 augustus 2018

Huisvlijt

 De mooie zomerse dagen beginnen hier wat op zijn einde te komen. Per dag gaat de zon zo'n 5 minuten sneller onder en komt hij ook bijna 5 minuten later weer op. Zoals in het begin dat de nachten bijna niet donker werden zo is het nu 's avonds om 23 uur nacht.
Ook de temperaturen zijn nu eerder onder de 20 graden dan erboven. Maar het is nog steeds erg lekker en heerlijk weer om in en buiten het huis bezig te zijn.
Toen we met Eveline en Steven in Joensuu waren hadden we een wasmachine gekocht, de afgelopen jaren hebben we ons gered met een miniwasser waar je zelf dan warm water in moest doen en om de 15 minuten aanzetten. De machine heeft ons goed door de jaren heen geholpen, maar een "echte" wasmachine stond toch wel op Helen haar verlanglijstje. Deze heeft nu een mooie plek gekregen al gaf  het watertoevoer nog wel enige problemen, maar die zijn door handig gebruik maken van een inbussleutel en een waterpomptang opgelost en heeft hij zijn eerste was al gedraaid.
Donderdag was het mooi weer en stond er een flinke bries, alleen zagen we dat bij ons vanaf het strand niet, dus heerlijk de boot gepakt want we wilden nu wel eens helemaal naar de overkant varen.
Eenmaal voorbij de eilandjes voor ons ging het toch wel wat heftiger te keer op het water. Er stonden witte schuimkoppen en de golven werden wat hoger. Onze boot kan echt wel tegen ruig weer maar Helen keek steeds minder enthousiast en moest zich vast houden aan de boot. Ook al waren we redelijk in de buurt van de andere kant de boot werd omgedraaid en zijn we weer terug gevaren. Want we willen geen gekke dingen riskeren.
Omdat Harm had gezien dat de voorste twee balken van het huis wel een nieuwe laag verf kon gebruiken heeft hij die in de verf gezet en ondertussen is Helen met het weefgetouw verder gegaan.
Zaterdag vonden we ook dat de voorkant van het huis, de tuintafel, banken en de dubbele berenstoelen ook wel een nieuwe laag mochten hebben.
Gezamenlijk hebben we bovengenoemde klusjes voorzien van een blauw/grijze kleur, wit en ziet alles er weer mooi en netjes uit.
's Middags vond Harm het nodig dat een boom die dood was, hij wel "even" om kon zagen. Die boom was wel meer dan 20 meter hoog/lang. Maar na goed te bekijken, berekenen hoe, wat, waar is het hem gelukt om hem zo om te zagen dat de boom tussen andere bomen netjes door viel. Ach, zo blijven we met hout bezig. En we hebben al bijna geen hout !!
Vandaag begon de dag met regen (en natuurlijk onze frisse ochtend duik) maar heeft Harm toch wel zijn rondje kunnen lopen.
Ondertussen werd Helen gebeld door een Fins echtpaar Eeva en Olli die ook aan onze weg een möki hebben en werden we uitgenodigd om vanmiddag een kop koffie bij hun te komen drinken.

Helen heeft tot die tijd heerlijk achter het weefgetouw gezeten en is  begonnen aan het kleed. Harm heeft lekkernijen gebakken zodat we de befaamde Fryske Dûmkes mee konden nemen op visite.

Om twee uur zijn we naar hun toegegaan en met Eeva konden we Engels spreken. Zij was jaren werkzaam als lerares Engels maar zijn nu beide gepensioneerd. Zo vertelden ze ons dat hun mökki hier 30 jaar geleden als eerste stond en dat zij ook eerst gestart waren met het saunahuisje. Het eiland Hattusaari behoorde eerst aan een papierfabriek maar is intussen verkocht aan anderen. Het was een leuke gezellige ontmoeting en we zijn blij dat we op deze manier meer en meer kennissen krijgen. Ze wilden heel dat we in hun gastenboek wat schreven en dat we met haar op de foto gingen. Gelijk gevraagd of wij ook een foto mochten maken.
Vanavond duiken we zoals elke avond heerlijk in onze leesboeken en zijn we natuurlijk ook weer even in de sauna geweest.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten