zaterdag 12 augustus 2017

Spotten van ... en naar Viking Festival Lofoten

video
Hier het vervolg.......
zoals afgesproken kwam Thor-Ivar met zijn RIB boot (zodiac 200pk) ons om 18.15 uur ophalen, we hadden ons goed aangekleed en de zwemvesten al om. Snel met de andere gasten kennis gemaakt en toen gingen we op pad. Geweldig wat een power heeft zo'n boot, dat is op ons filmpje wel te zien.
Al vrij snel zagen we een zeearend zitten op een eilandje, Thor probeerde hem dichterbij te lokken door een vis (bevroren) in het water te gooien. Een paar keer vloog de vogel een ronde om daarna toch weer op zijn uitkijk plek te gaan zitten. Door de verrekijker kon je hem geweldig goed zien en zag je wat voor enorme vogel het is. Thor vertelde ons dat deze vogel ongeveer 5 jaar oud was en een spanwijdte van bijna 2,5 meter had, imposant. Geweldig om dit van toch redelijk dicht bij te kunnen bekijken. Later nog één keer geprobeerd hem met een vis te lokken zodat hij naar de vis kon duiken, maar jammer genoeg had hij daar geen zin in.
De tocht over het water ging verder de zee op naar een ander groep eilanden en daar zagen we wel meer dan 30 zeehonden. (Ik dacht dat we naar walvissen zouden gaan maar het waren seals, ach soms is de wens zo groot dat je de woorden niet meer goed vertaald).
Maar het was geweldig, de dieren die toch wel nieuwsgierig zijn aangelegd kwamen tot zo'n 10 meter afstand van de boot ons ook maar eens bekijken. Verder ging onze boottocht langs een eiland waar een hele kolonie Aalscholvers hun broedplaats hadden en de wel hele bijzondere Drieteenmeeuw (Svalbard in het Noors). Het was adembenemend mooi om zo dicht bij te kunnen varen en alles te zien. WAT EEN GEWELDIG AVONTUUR!  Al met al zijn we twee uur het water op geweest en als afsluiting hebben we bij ons op het eiland met z'n allen koffie en thee gedronken. Natuurlijk op het vuur !!

 De volgende morgen zijn we naar de Lofoten gereden om het Viking Festival te bezoeken.
Hiervoor moesten we eerst met de veerboot die we elke dag wel voor ons eiland heen en weer zagen varen tussen Melbu en Fiskebøl. Natuurlijk moesten we eerst met ons eigen bootje naar de vaste wal en daar gauw de auto opgehaald want de boot lag al klaar voor vertrek.
Terwijl we naar de overkant vaarden werden we plotseling vergezeld van 2 dolfijnen. Mensen wat hebben wij een geluk, om zoveel dieren te mogen zien die hier voorkomen.
Na een prachtige rit waarbij we de ene waterval na de andere zagen, we niet uit gekeken raakten van de bergrotsen, sneeuwtoppen etc. kwamen we na anderhalf uur rijden aan in Bøstad waar het Vikingmuseum is en het festival gehouden werd.
Het Vikingmuseum is in 1983 ontdekt en in 1986 tot 1989 hebben specialisten het verder uitgegraven en vonden ze o.a. gouden blad amuletten.
Het festival bleek een soort fair te zijn waarbij vele mensen in Vikingdracht liepen en kon je meedoen aan boogschieten, bijl werpen, dansen, varen in een Vikingschip en kon je genieten van de diverse kraampjes die hun traditionele Vikingspullen verkochten. Waaronder veel houtsnijwerk en handwerk.
Het was een kleurig geheel, waarbij ook de Viking goochelaar niet ontbrak. Heerlijke ambiance.
Na dit bezoek zijn we via de prachtige kust, richting Stamsund gereden om op tijd de veerboot weer terug te nemen.
Omdat dit onze laatste avond op het eiland was hebben we Thor-Ivar gevraagd of hij het leuk vond om ons te bezoeken. Harm haalde hem op van de overkant en hebben we gezellig warm gezeten in de tent. Graag wilde hij van ons weten hoe het was geweest en of er ook dingen anders en of verbeterd konden worden op deze basecamp. Wij waren n.l. de eerste gasten in de basecamp,wij dachten alzo iets omdat alles nog nieuw ( slaapzak, matjes en andere toebehoren ) in de verpakking zat en dit voor hem dus ook nieuw was. Na wat tips en tops hebben we een gezellige avond gehad waarbij we veel over de natuur en andere zaken geklets hebben.
De volgende morgen pikte Thor ons om 8.30 uur op omdat wij nog een flinke reis voor de boeg hadden richting Koli. We hadden wel gepland om het weer met een overnachting te doen.
Het weer was prachtig en konden we nog een paar prachtige foto's maken van het haventje van Melbu.

We wilden vandaag niet zo lang rijden als dat we op de heenweg hadden gedaan. Onderweg kwamen we al gauw 2 keer een groep rendieren tegen die rustig de tijd namen om over te steken. Hierbij konden wij ze extra goed bekijken.

Tegen het eind van de middag kwamen we op de Zweedse poolcirkel aan en hier hebben wij de nacht door gebracht in een trekkers hut. Een leuk, krakkemikkig hutje met annex bed.
In het bijbehorende restaurantje konden we nog wat warms krijgen en dit hebben we met een traditioneel gerecht gedaan. Rendiervlees met aardappelpuree en wat bosbessen.
's Avonds deze prachtige zonsondergang gemaakt waarbij de afsluitende woorden van deze trip zeker passen; EEN TRIP MET EEN GOUDEN RANDJE! die veel indruk heeft gemaakt

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen