woensdag 22 augustus 2012

Van alle markten thuis

Maandag zijn we voor de wekelijkse boodschappen eens niet naar Joensuu geweest maar naar Juuka. Deze plaats ligt dichterbij dan Joensuu en heeft ook een bouwmarkt alwaar we nog enkele kleine dingen moesten halen zoals verf voor de kast. Omdat dit een bepaald soort verf is hadden we de laatste keer een extra uitdraai gekregen van de verfsoort en kleur. Erg handig wanneer je de taal niet spreekt, gewoon het papiertje laten zien. Na thuiskomst gelijk de kast voor de eerste keer geverfd ook heb ik het hekwerk en de pilaren nogmaals wit geschilderd. Ondertussen ging Harm in het bos de dode bomen en struiken opruimen. Poeh daar ligt nogal wat. ’s Avonds werd het echt frisser en hebben we de houtkachel weer lekker laten branden.


Dinsdag zijn we vroeg op gestaan, het zou een mooie dag worden (is het ook geweest, met wel 17 graden in de schaduw) en we wilden de dag goed benutten. Dus weer heerlijk de hele dag buiten aan de slag geweest met wassen (we hebben via marktplaats een mini wasmachine gekocht, waarbij je zelf warm/koud water in moet doen. Maar hij wast en heeft ook een kleine centrifuge en het werkt prima.), verven, dode struiken, hout uit het bos halen en…..het plukken van blauwe bosbessen. Ja dat groeit volop bij ons en het schijnt erg gezond te zijn. Met een speciale kam ga je langs de struiken en rits je zo de besjes eraf. Maar wat doe je er mee? We hebben ze door een cake beslag gedaan en daarna gebakken. Maar o wat krijg je blauwe vingers bij het schoonmaken van de besjes, mijn handen zien er niet uit.
Omdat het vandaag zo mooi weer was en de vooruitzichten wat minder (veranderd trouwens elk uur) zijn we vanavond naar de uitkijktoren te Räsävaara waarover we het al eerder hebben gehad geweest. Een leuke steile klim maar het uitzicht is echt de moeite waard. Je hebt een enorm mooi panorama. We zagen “ons” eiland Hattusaari liggen, en natuurlijk het Nationaal Park. De terugweg ging via een hazenpaadje wat ook weer mooie uitzichten gaf en heel veel verschillende eetbare en niet eetbare paddenstoelen, maar welke nou wel of niet te eten zijn, daar wagen wij ons nog niet aan. Al met al een mooie avond die niet meer stuk kon toen we de blauwe bosbessen cake proefden, Heeeeeeeerlijk!!! Dus mensen kom maar langs voor een heerlijk plakje cake.

Vandaag zou het gaan regenen maar zolang dat nog niet het geval was hebben we weer stenen gesjouwd voor de oprijlaan, en die is af! 125 meter totaal met stenen gemarkeerd, het ziet er mooi uit. (Ja en daarna ging het dus regenen) De buurvrouw (70 jaar) kwam even kijken waar wij toch steeds mee bezig waren. Ze vond het geweldig wat wij allemaal al gedaan hadden en zij vertelde dat zij dat vroeger ook zo graag deed. Bij het zien van mijn blauwe vingers vertelde ze dat zij 40 l. blauwe besjes hadden geplukt omdat ze zo goed voor je gezondheid zijn.

1 opmerking:

  1. en wanneer kinne we jimme wer yn it moaie Fryslân sjen!? of bliuwe jim der,op dat moaie plakje de rest fan it jier?

    gr Alfredo

    BeantwoordenVerwijderen