zondag 5 augustus 2012

Finse "Eigen huis en tuin"

Zo we zitten weer in het ritme van verleden jaar alleen nu met wel wat meer vakantiegevoel.
We zijn begonnen met het schilderen van het hekwerk wat nog rond het terras geplaatst gaat worden. Heel wat spijltjes en latjes zitten nu weer in de witte verf op oliebasis. Wanneer volgende week het hekwerk geplaatst gaat worden verven we het voor de tweede keer. Teeho een goede kennis van Marja en haar ouders zal ons volgende week helpen bij nog een aantal klussen zoals: een extra ventilatierooster boven in de nok van het huisje, hiervoor heb je n.l. een gatenboor voor nodig en die hebben wij niet. Door het plaatsen van het ventilatie rooster kunnen we boven ook lekker doorluchten. Tevens zal hij helpen bij het plaatsen van het hek en eventueel bij het installeren van de afzuigkap. Teeho heeft het zelfde huisje als ons, alleen geen verdieping en een andere indeling, hij heeft dus de originele versie.

Donderdag zijn we ondertussen begonnen met het aanleggen van “de voortuin”. Ja dat kost heel wat sjouwwerk, verplaatsten van (hele) grote en kleinere stenen. Bij het aanleggen van de weg naar ons huisje toe hebben ze diverse soorten stenen als ondergrond voor de weg gebruikt. Hiervan zijn nog heel wat over dus konden we die mooi gebruiken voor de “tuin”. Ook de bekisten van de fundering krijgt een functie, hiervan maken we een pad dat naar het water toe gaat. O wat is het dan fijn dat je na het zware werk heerlijk je kan ontspannen in de sauna. Dit doen we om de dag. Tegen 16.00 uur wordt de kachel opgestookt zodat we er een uurtje later lekker van kunnen genieten. Ja en dan plonsen we daarna heerlijk in het water.
Vrijdag zou het qua weer wat minder zijn. Daarom maar even naar Ikea in Kuopio. We hadden van Luitzen en Aafje een bed gekregen maar de lattenbodem had zijn slaapuurtje wel gehad vonden wij. Ja en op alleen houten planken liggen is voor onze ruggen niet zo. Dus bij Ikea goede nieuwe lattenbodem gekocht en nog wat klein grut.
Zaterdag en zondag hebben we in en rondom het huis wat klusjes gedaan zoals boven de laatste wanden in de white wash gezet, kasten aan de wand bevestigd. Omdat onze picknick tafel door de winter wat kaal geworden was heeft deze set ondertussen ook een nieuw laagje gekregen.

Tot nu toe hebben we elke morgen nog buiten kunnen ontbijten en ’s avonds na de sauna of anders zitten we meestal nog tot een uur of 22.00-22.30 uur buiten, lezen, vissen of kijken lekker naar de mooie luchten. Harm krijgt bij het vissen meestal hulp van Kyla die het machtig interessant vindt om te zien wat voor grote vis nu weer aan de haak geslagen is. Ja of ze helpt bij het vinden van mooie stenen. Zij geniet zichtbaar ook van al het water, stenen en hout waar mee ze kan spelen. ’s Avonds ligt ze vaak uitgeteld bij ons. 

Harm gaat a.s. zaterdag een moutainbike tocht (60 km.)maken Kolin Kierros genaamd.
Voor de mensen die het leuk vinden zie onder de link m.b.t. informatie over deze tocht.
Daarom heeft Harm alvast vandaag even een klein tochtje gemaakt (23 km), net voordat de regen met bakken uit de hemel kwam was hij terug. Om daarna zich lekker te verfrissen tijdens deze bui.
Ja water van boven en water beneden, heerlijk! Ondertussen heb ik een maanzaadbrood gebakken.

http://www.joenspy.fi/kolinkierros/file/Kolinkierros_2012_info_en.pdf







5 opmerkingen:

  1. Hallo Harm en Helen,

    Het ziet er bij jullie allemaal weer leuk uit, zoals "onze" lampen, de vissen en ook de foto boven de blog.
    Wij zijn weer terug en al helemaal weer thuis, met alle klusjes die daarbij horen.
    Veel plezier en groeten van ons.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. sjocht der geweldig Ășt Helen en Harmen , moai plaatsje genietsje der noch mar lekker fan gr Alfred

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ha Harm en Helen,
    Leuk om te lezen dat jullie je zo lekker vermaken!
    Nog lekker wat weken te gaan: geniet ervan!
    groetjes Jeannette

    BeantwoordenVerwijderen
  4. he 2h wat ziet het er weer super uit bij jullie. Als volgende week het hekwerk wordt het nog mooier. Ik had nu wel graag bij jullie willen zijn mountainbiken door het nationaal park in Koli lijkt me geweldig. Ben erg benieuwd hoe je het vindt. Wij gaan morgen naar zeeland voor een weekje. Veel plezier en nog maar lekker genieten.Gr en x joma en kids

    BeantwoordenVerwijderen
  5. ziet er erg goed uit moet ik zeggen. Overigens, als je in een omgeving woont met veel groen om je heen, is de kans groot dat je last gaat krijgen van boktor. Mocht dit het geval zijn, is dit de oplossing :boktor

    BeantwoordenVerwijderen