dinsdag 20 juli 2010

Eiland hoppen


Nadat we zaterdag lekker hadden gelezen en dus heerlijk uitgerust waren, zijn we zondag, maandag en vandaag wezen “eiland hoppen”. Trouwens dat uitrusten betekend niet dat we niet sportief bezig zijn, we lopen beiden om de dag hard, Harm wat langer dan mij maar ja hij moet ook op zaterdag 14 augustus aan de start klaar staan om de Helsinki marathon te lopen.
Maar goed, zoals we eerder beschreven hebben bestaat Äland dus uit veel eilandjes, een aantal hiervan zijn d.m.v. bruggen of veerpontjes met elkaar verbonden. Het is echt een fietseiland want we zien erg veel mensen die de eilandjes per fiets verkennen. Je kunt nl. op de fiets een rondrit maken (niet per auto, want 2 veren zijn alleen toegankelijk voor fietsers, jammer).
We hebben een hele leuke brochure gevonden waarin leuke uitstapjes staan (op verschillende plaatsen) en zijn we dus gaan toeren.
We zijn begonnen bij een appelwijngaard, hier worden van zoete en zure appels wijn gemaakt ook “alvados” (een Finse calvados) hij was hier niet te koop dit i.v.m. de Finse wet op gedistilleerd. Hij is wel op de veerboot taxfree te koop .
De wijnen kon je kopen in prachtige handgeblazen flessen (in Hongarije gemaakt) waarin een appel, kers of rendier was geblazen. Wij hebben natuurlijk een fles met rendier gekocht.
Hierna vervolgde we onze tocht langs kleine handwerkwinkeltjes bij de mensen aan huis. Soms niet groter dan een tuinhuisje, geweldig!
Daarna kwamen we bij een ecologisch bakkerijtje alwaar we heerlijke verse broodjes hebben gekocht, hier koffie gedronken met eigen gemaakte notenkoek.
Onderweg zijn we een aantal oude kerken tegen gekomen die dateren van voor of uit de middeleeuwen, er zijn er 12 in totaal. We hebben een aantal bekeken, er zitten nog resten van oude krijtschilderingen op de muren en veel houten sculpturen. Erg mooi, alles ademt een sfeer van de middeleeuwen uit.

Soms konden we met de auto niet verder omdat het eilandje dan ophield en er geen veerpont voor de auto was, maar je had hier wel hele mooie uitkijkjes en konden we onze(zee)hond Kyla even lekker laten zwemmen. En wij even genieten van de geweldige uitzichten en de rust.
Äland heeft een tegenstrijdige natuur, aan de ene kant bestaan de eilandjes veelal uit rood granieten rotsen terwijl er ook heel veel landbouw en veeteelt is. We zien akkers met graan, uien en aardappels. En heel veel boomgaarden met appels en peren. Ook zien we veel kleine rode molens onderweg. We weten niet nog niet wat hun functie precies is.
Woensdag vertrekken we ’s middags met de veerboot naar Turku alwaar we ’s avonds aankomen, hier zoeken we voor de nacht een trekkershut en trekken we de volgende dag (donderdag) richting Tornio.
P.S. We hebben begrepen dat reactie plaatsen niet altijd lukt, we komen erachter dat je 2 keer op een reactie plaatsen moet klikken dan lukt het wel.

3 opmerkingen:

  1. hey toppers lekker genietsje der, it is hjir ek fantastisch, waar is poerbest, foarsichtig der en oant de oare keer gr Alfredo

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Helen en Harmen

    Het ziet er uit alsof jullie weer een heleboel fantastische ervaringen rijker zijn als jullie terugkomen. Blijf genieten van die mooie wereld daar, en Harmen; succes met je Marathon!

    Groetjes van Ingrid

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi Kyla en begeleiders! Zo die twee zorgen dat je met heel wat indrukken en ervaringen weer thuiskomt en dan nog even nagenieten als die twee je met rust laten. Ben vandaag weer terug uit Geldrop en alles ok Hoor paardehoeven buiten. Ga morgen even kijken of alles in je dagverblijf in orde is Hoi Opa en natuurlijk ook een beetje oma

    BeantwoordenVerwijderen