donderdag 5 september 2024

Noorderlicht en 'ambachten markt'

Wat hebben wij een heerlijke nazomer, terwijl we dit blog schrijven is het 25 graden en is Harmen nog bezig met wat stenen aan de kant te rollen, schuiven of hoe dan ook om de trailer van de boot wat meer bij het water te krijgen. Het water is nog nooit zo laag geweest als op dit moment. Afgelopen zomer was het water ontzettend hoog en kwam de boot heel ver op ons land te liggen voor de winter. Nu hebben wij de trailer al een paar keer verder naar het water moeten tillen om de boot in en uit het water te krijgen. Bijna ons gehele 'strand' bestaat uit rotsen en ook in het water liggen natuurlijk stenen, hierdoor moeten wij goed kijken hoe en waar de boot het water in kan. Natuurlijk kan dat voor bij ons waar een stuk is afgegraven en de stenen als een soort pier bij elkaar liggen, maar wij vinden het mooier dat de boot een eigen 'haventje' heeft. Ach ja, en zo blijven wij dus heerlijk bezig, al zijn die stenen soms behoorlijk zwaar (behalve onder water) maar met z'n tweeën lukt het vaak wel.

Maar goed nu eerst van het Noorderlicht vertellen. Vrijdagavond kregen we een melding, via de app die op mijn telefoon staat, dat er kans was om het Noorderlicht te zien. Wij zijn op ons terras aan het water gaan zitten en zagen voor ons het Noorderlicht. Met de camera op de telefoon heb ik wat foto's kunnen maken waarbij je de kleur van het Noorderlicht ziet die je niet altijd met je ogen kunt waarnemen. De vlammen in de lucht, de bewegingen bleven maar doorgaan en we wisten gewoon niet waar we moesten kijken. Na een half uur en bijna een stijve nek gingen we naar binnen om niet veel later nogmaals te gaan kijken, omdat de melding nog sterker geworden was. Ja en toen zagen we toch wel wat kleuren in de lucht, wat een prachtig schouwspel is dat dan. De lucht achter ons huisje kleurde geel, rood en groen en het bleef erg lang actief. 

Op 31 augustus werd de zomer afgesloten in het dorp Koli met een 'ambachten markt', een muzikale avond en om 22.00 uur vuurwerk. Wij waren erg benieuwd naar de markt en zijn hier naar toe gegaan. In Koli is een sculpturen park en hier waren een 6 tal kraampjes opgezet waarbij je deel kon nemen aan mini workshopjes om kennis te maken met de ambacht. Harmen heeft een hele platte brood pannenkoek gemaakt waar na het bakken een rijstvulling in kwam, ik heb met berkenbast gevlochten en hiervan een sleutelhanger gemaakt. Ook konden we nog kruidenthee zelf samenstellen, groenten in het zuur maken en hebben we een soort knol geproefd die in het vuur gepoft was. Hierna zijn we nog naar een lokaal restaurantje geweest. Bij het Sokoshotel waren ondertussen standup comedians aan het optreden en kon je er later nog dansen.

De andere dagen hebben zich gevuld met o.a. vossenbessen plukken, die groeien ook op ons land en hiervan is compote gemaakt. Natuurlijk is er weer gebakken, brood, kruidkoek en appeltaart ,dus ligt de diepvries weer vol voor 14 dagen. Alles wel onder toezicht van Lyka. Gesport, elke ochtend goed 20 min baantjes zwemmen en oefeningen in het water. Fietsen, wandelen, hardlopen en ook suppen.

 Bij het suppen gaat Lyka mee, wel heeft ze een zwemvest om, die vindt het steeds leuker worden om dan in het water te springen en een stukje te gaan zwemmen. Wie weet zwemt ze over een poosje met me mee 's ochtends.

Gisteravond zijn we nog een rondje met de boot geweest. Het water was zo stil en de zon ging bijna onder. Dan is het heerlijk om daar nog even van te genieten.

4 opmerkingen:

  1. Het klinkt best heel relaxt! Syl.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Klinkt weer heerlijk!

    Lekker genieten!

    😘 Alida

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat een mooi verhaal. Geeft een goede sfeer.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat een heerlijk leventje Harm en Helen. En prachtig, nu al het Noorderlicht! Mooie foto's! groetjes Jacqueline Draaisma

    BeantwoordenVerwijderen