zondag 8 augustus 2021

Werk aan de winkel


In ons afgelopen verhaaltje hadden wij geen nieuwe dingen te vertellen, des te meer nu. Omdat Rob dus zou komen (collega Harmen) en die graag samen met ons wat wil doen, zijn we maandag naar Juuka geweest om hout op te halen voor ons nieuw verbouw project. Ja hoor we gaan weer wat bouwen cq verbouwen.


Toen we 10 jaar geleden met de bouw van ons huis startte bleef er veel resthout over. Van dat rest hout hebben wij toen een stukje schuur en een gedeelte van het houthok gemaakt en nu na 10 jaar is dat wel aan vervanging toe. Vandaar dat wij hout hadden besteld en dat werd afgelopen woensdag gebracht. Dinsdag was het hier namelijk heel slecht weer, het was een echte herfstdag met regen en harde wind.


Woensdagavond heeft Harmen Rob van de trein uit Joensuu gehaald, bij het vuur van de kota en ondertussen een worstje klaarmakend heerlijk bij geklets en natuurlijk alle dingen laten zien die er in de afgelopen 5 jaar na zijn laatste bezoek zijn bij gekomen. 

Na een korte nacht, een duik in het meer en goed ontbijt konden de heren niet langer wachten om het houthok te bekijken, te slopen en moest er heel wat kuub gekloofd hout er eerst uitgehaald worden zodat er opnieuw iets kon komen. Maar o wat vervelend .... er stond een boom in de weg, deze werd omgezaagd en bleef hangen in een andere boom dus ....deze ook om. Jongens en we hebben al zoveel hout!!!

Met ons drieën zijn we flink aan de slag gegaan en stond er aan het eind van de middag al een framewerk klaar van een flink hok. Het is heel fijn om natuurlijke materialen die in het bos liggen te gebruiken. Zo zijn de staanders en leggers van boomstammen gemaakt. Na deze noeste arbeid was het was het voor de eerste dag wel welletjes en werd de sauna en kota klaargemaakt.

De volgende dag werden de platen hierboven op gelegd, wordt het geheel met bitumen daksingels bedekt en met witte lijsten afgewerkt. Zodat het er straks hetzelfde uitziet als ons huis en garage. Marja had ons voor de middag uitgenodigd om bij haar te komen eten, omdat de dag ervoor al zoveel gedaan was en het zeker niet alleen een werkvakantie voor Rob moet zijn, stopten we op tijd. In de namiddag hebben we gezellig bij Marja gegeten en mochten de mannen toch nog even aan het werk, maar dan met de grill.

Woensdag zijn Harmen en Rob eerst naar Juuka gereden omdat we toch nog wat te weinig hout hadden en Helen is met Marja naar Lieksa gegaan. Lieksa ligt op ongeveer 1 uur en 15 min. hier vandaan. Ga je via het water dan ligt het bijna precies tegenover ons en is het maar 18 km, maar met de auto rijdt je om het Pielinen meer heen. De heren hebben een ochtend gehad, waarin ze op de sneup zijn geweest naar hout, een rommelmarkt hebben bezocht, waarbij Rob nog wat leuke dingen op de kop heeft getikt voor een projectje hier, maar daar later meer over.Bij thuiskomst zijn ze gelijk het dak op gegaan en is het dak bijna af.

Na een leuke middag winkelen hadden Helen en Marja wat minder geluk, op de terugweg bleek een voorband van de auto lek te zijn, Marja had hier de dag ervoor ook al een probleem mee gehad en was deze gemaakt d.m.v. een prop. Nu vertrouwde ze het niet en werd de Volvo hulplijn gebeld. Om een lang verhaal kort te maken heeft het, dit komt door de afstanden, ongeveer 3 uur geduurd voordat er een andere auto gebracht werd en de dames richting huis konden rijden. Gelukkig was het mooi weer en waren ze met z'n tweeën zodat het lange wachten niet vervelend was. Maar waren ze wel erg blij om weer terug te zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten