woensdag 11 augustus 2021

Het speciale project ... Tulikivi speksteen-oven

 Dit blogverhaal gaat over het speciale project van Rob waarbij Helen flink heeft geholpen.


Zoals we al eerder schreven hadden Rob en Harmen een "kirppis" bezocht oftewel  een rommelmarkt. Hierbij had Rob het één en ander op de kop getikt, waaronder een ovendeurtje en een paar platen speksteen. Dit speksteen komt hier vlakbij uit de buurt namelijk bij de Tulikivi mijn. Tulikivi betekent vuursteen.

Rob had in zijn hoofd om bij ons een steen/pizzaoven te bouwen en daarbij kwamen deze speksteenplaten en deurtje goed van pas. Met elkaar hebben we een plek gevonden tussen de grote stenen die er liggen. Hier was door een paar kleinere stenen te verplaatsen een prachtige ruimte waar deze oven gebouwd zou kunnen worden. Het houthok was bijna klaar maar hiervoor hadden wij nog 1 pak bitumensingels te kort, waardoor we toch even naar Juuka moesten. Rob wou eigenlijk nog wel een keer naar de man van het speksteen omdat hij wat meer spekstenen nodig had.

Zo zijn Helen en Rob maandagmorgen vroeg naar Juuka gereden en hadden het geluk dat Timo, de man van het speksteen, nog thuis was. Hij herkende Rob en zo konden we heel wat mooie stenen in laden. (De auto kwam achter steeds lager te liggen). Het leuke van dit verhaal is, dat Timo eigenlijk nooit eerder een rommelmarkt had gehouden, dit was namelijk de eerste keer.. Maar goed, snel het ander materiaal ingeslagen zodat we thuis gelijk goed aan de slag konden.

Geweldig, terwijl Harmen het houthok af heeft  gemaakt zijn Helen en Rob aan de slag gegaan. Een buitenoven was iets waar Helen het ook weleens overhad en nu is haar wens ook uitgekomen. 

Tjonge jonge wat een gouden handen heeft Rob. 

Met de speksteenplaten, waarbij sommige zeker 5 cm dik zijn hebben we een binnenwerk/oven gemaakt en alles is met andere stenen/keien tot een prachtig geheel gevormd. Ondertussen begon het te regenen en hebben we er een provisorisch tentje boven gebouwd. 

Na diverse keren inwassen en schoonpoetsen moet het nu nog uit harden en kunnen we zeer waarschijnlijk zaterdag de oven in gebruik nemen. Wij vinden het er zo geweldig uitzien, het valt niet echt op. Aan de achterkant zie je grote enorme stenen en loop je eromheen zie je de oven die heel natuurlijk in de omgeving opgaat. Echt top! Marja die bij ons even langs kwam was zo ervan onder de indruk dat ze zelf ook wel zo iets wil.

Maandagavond zijn we met z'n drietjes heerlijk uit eten gegaan. Dinsdag was het alweer de laatste dag van Rob en zijn de mannen gaan wandelen in het Nationaal Park terwijl Helen het houthok heeft geschilderd.s' Avonds was het het water heel rustig en dus heerlijk weer om met de boot een tochtje te maken. 

Vanochtend heeft Harmen Rob om 04.15 uur naar Joensuu gebracht zodat hij met de trein naar Helsinki kon en vanmiddag terug vloog. Wij hebben vandaag het houthok van binnen afgetimmerd en ingericht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten