maandag 16 augustus 2021

Brood uit de oven en de laatste klusjes

 De laatste dagen van onze vakantie zijn aangebroken, een vakantie waarin we weer het één en ander gemaakt, gebouwd hebben,  maar ook heerlijk hebben genoten van het prachtige weer en de leuke bezoekjes.

Donderdagmorgen nadat Harmen zijn fietsrondje gemaakt had zijn we begonnen met een soort van trailer voor onze boot te maken van hout. 

Op internet hadden wij iets gevonden "Ranturi" die duidelijk was en die zeker door ons nagemaakt kon worden. 

Hiervoor hadden wij het materiaal al aangeschaft en na goed kijken, meten, zagen, schroeven, toch weer de wieltjes aan de binnenkant schroeven i.p.v. zoals we eerst hadden aan de buitenkant is er een prachtige ranturi gekomen. Hiermee kunnen wij onze boot gemakkelijker het land op lieren en hebben we er ondertussen een passende boom opgezet met een dekzeil erover zodat onze boot er winter klaar bij ligt.

Vrijdag was de dag dat we de oven zouden gaan gebruiken, maar voordat we dat deden hebben we eerst nog een klusje geklaard. Uit Nederland hadden we namelijk een 6 meter deelbare vlaggenmast meegenomen voor onze Fairybell. Deze moest goed in de grond gezet worden, dus een mooie plek uitgekozen en opnieuw weer cement aangemaakt en nu staat de beginkoker in een betonnen voet. Het overgebleven cement hebben we nog mooi in het hokje kunnen storten zodat echt alles daar voorzien is van een betonvloertje. Onze buurvrouw Eija kwam langs en had eekhoorntjesbrood gevonden waarvan wij ook een paar kregen. Deze paddenstoelensoort groeien vlakbij ons en zijn voor de Italianen een delicatesse. Nou Harmen heeft deze paddenstoelen samen met een uitje gebakken, wat kruiden en crème-fraîche erdoor geroerd tot dit heerlijk prutje ook voor ons echt wel een delicatesse werd.

Hierna was het tijd voor Helen om de oven op te stoken terwijl Harmen ondertussen 2 soorten deeg klaar maakte, nl. een brooddeeg en een pizzadeegje. Toch wel spannend hoor, hoe zou de oven gaan branden, wordt het wel warm genoeg en lukt het bakken ook. Het was niet moeilijk om de oven aan te krijgen, maar omdat hij toch nog flink vochtig was kwam er heel wat rook uit de schoorsteen. Maar goed, na een dik anderhalf uur werd de rook wat minder en begonnen de stenen aan de buitenkant ook al warm aan te voelen. Eerst ging het fozzia deeg er in, maar o jee, de oven was zo heet en toch nog wat te veel vuur erin, dat de broden al gauw aan de buitenkant een beetje zwart werden. Er weer uitgehaald, vuur eruit geschept en opnieuw brood er in, nu ging het al veel beter. Dit brood samen met het culinaire paddenstoelen prutje was het smullen geblazen... heerlijk !!.

Daarna ging de pizza de oven in en deze kwam er niet veel later ook top uit. Jongens wat was dit leuk, oké we moeten nog wel wat leren, ook heeft de oven een paar scheuren opgelopen en hebben we wat zaken opgezocht m.b.t. vuur op Tulikivi stenen. Omdat onze stenen de warmte erg goed vast kunnen houden maar dat het nog beter is een binnenoven te maken van chamotte platen. Deze vuurvaste stenen worden ook in kachels geplaatst. Een volgende keer dat we hier zijn gaan we daarnaar kijken. Gisteren hebben we nogmaals de oven opgestookt, want ja, oefening baart kunst en zijn er heerlijke stokbroden gebakken. 

Vandaag zijn we dan echt begonnen met de dingen op te ruimen voor het vertrek. Zo zijn de sneeuwstokken weer langs de weg geplaatst, de kamer alvast weer in kerstsfeer gebracht, het buitentoilet aangestampt, kota schoongemaakt, hout alvast klaargelegd voor aankomst in de winter en zijn de houthokken daar waar noodzakelijk afgedicht met zeil voor de enorme sneeuw die hopelijk valt. Zelfs onze schaatsen liggen scherp klaar om te gaan gebruiken. 

Morgen rijden we naar Turku en gaan dan op de boot naar Stockholm. Woensdag rijden we dan door Zweden naar Malmö, en daar weer op de boot naar Travemunde en zijn we als alles meezit donderdagmorgen rond half 6 weer thuis.Geen opmerkingen:

Een reactie posten