maandag 25 juli 2016

We zijn los!

Vrijdagmorgen dus geen bouwvakkers rondom ons huis en hebben we na onze gebruikelijke ochtend duik beide een rondje hardgelopen. Ook na het rondje lopen is het heerlijk afkoelen in het water. We nemen zeker elke dag wel even een duik in het meer wat een heerlijke temperatuur heeft, de bovenlaag is 20 graden.
We konden het toch niet laten op bezig te gaan.
Vlak bij de garage staan 3 bomen die eerder een gevaar vormen dan functie hebben en deze konden maar beter omgezaagd worden. Met twee bomen hadden we geen probleem, oké het was wel een punt om ze zo om te krijgen dat ze niets raakten maar dat ging goed.
De derde boom is een enorme en met deze hebben we zeker wat hulp nodig van Kari. Wanneer je twee bomen omhaalt moeten ze natuurlijk ook verwerkt worden, stukken zagen op ongeveer 30 cm en daarna kloven.
Met het kloven is Harm zaterdag aan de slag gegaan en ondertussen was Helen bezig met het opbranden van oud struikgewas en takken.
Zondag heeft Harmen een lange duurloop van 20 km gedaan en daarna hebben we heerlijk van het mooie weer genoten, Helen in de zon op het strand spinnen op haar reisspinnenwiel en Harm lekker lezen. We kregen rond het middaguur visite van Seppo (aannemer) en zijn vrouw Minna. Helen had voor haar kaarde-kammen meegenomen  omdat die in Finland niet te zijn. We hebben gezellig gezeten, bouw technische zaken besproken en kregen tevens de tekeningen hoe we het hout moeten gaan stapelen.

De avonden vullen we met lezen, turen naar een dobber of lekker genieten van het mooie uitzicht en niet te vergeten om de dag gaan we lekker in de sauna.

Maandag we zijn begonnen!
We waren al om 06.30 wakker en na de ochtend duik waren wij er klaar voor. Eerst de diverse pakketten uitpakken en even na 7 uur kwam Kari. Nadat er eerst een beschermlaag op de betonblokken werd gelegd konden we uit de tekening halen welke balken er op moesten liggen. Alle balken zijn voorzien van een letter en een nummer die weer corresponderen met de plek waar ze komen te liggen. Op zich  niet zo'n moeilijke puzzel ware het niet dat de balken over verschillende pakketten lagen en het dus steeds zoeken was geblazen waar ze lagen. Maar als je dan een beetje weet waar ze liggen gaat het snel.
Wat het meeste tijd nam waren de koppellatjes. Na elke tweede balk en/of volgende laag werden er houtjes door de balken geslagen zodat ze stevig met elkaar verbonden worden.
We hebben heel wat balken mogen tillen, op hun plaats leggen en Harm heeft heel wat latjes door balken mogen timmeren. Het werd steeds wat moeilijker om de volgende balk er weer op te krijgen hoe hoger we kwamen. De krukjes en op het laatst werd ook de trap er bij gehaald. Kari moest om half 2 weg en het begon te onweren dus hebben we alles onder zeil gelegd en zijn we gestopt op laag 12.
Morgen gaan we verder, ook de grote boom gaat morgen om.
Nadat Kari weg was en het weer toch wel meeviel hebben wij alle nummers, die met nietjes vast zaten, verwijderd. Daarna was het voor ons ook mooi geweest, want poeh poeh het was erg warm (het bleef af en toe donderen), benauwd en dus behoorlijk zweterig. We zijn zelfs onder de baas zijn tijd even het meer in gedoken om af te koelen. Het is geweldig om op deze manier mee te helpen om je eigen garage/atelier te bouwen.

2 opmerkingen:

  1. wer moaie ferhalen Helen en Harmen, sukses mei it bouwen fierderen jim moatte wol genietsje hjer,

    gr Alfred

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja wat moeten we zeggen? Onder de indruk zo snel het opbouwen gaat nadat je de basis klaar hebt. Fijn dat je er zelf ook zo veel aan kunt doen.A-propos de gasten zijn vertrokken. pama

    BeantwoordenVerwijderen