donderdag 21 juli 2016

De basis is klaar!

We hebben "weekend", de afgelopen dagen stonden we elke dag vroeg op omdat de bouwvakkers er even voor 7 uur al waren en ja dan kan je natuurlijk echt niet op bed blijven liggen. Zelf kunnen we nog niet echt met de bouw aan de slag, máár we hebben natuurlijk wel onze eigen klusjes! Zo zijn we met de grastrimmer bezig om een stuk riet/gras te trimmen.
Dinsdag hebben we eerst eens in het fuikje gekeken die Harm maandag uit had gezet en ... er zaten wel 4 kleine ahvennetjes is, dus nog even laten zitten zodat er wat groters in kan komen.
Vanwege de harde wind hebben we de fuik tot nu toe nog niet aan wal kunnen slepen.
Met de bouw was het dinsdag een zand dag, in de bekisting kwam eerst een laag grofzand wat daarna werd aan getrild en daarna kwam er een laag fijn zand dat ook weer werd aan getrild. Daarna kwamen er enkele lagen isolatiemateriaal (piepschuim) op en als afsluiting kwam het frame van betongaas te liggen op staandertjes. Ondertussen hadden we van Marja bericht gekregen dat de schoorsteenveger bij haar was. Die komt om de 3 jaar de schoorstenen bij hun vegen.
Bij ons is dat tot nu toe nog niet gedaan, dus kwam deze man ook bij ons, het gaat trouwens wel een beetjes anders dan bij in Nederland. Deze schoorsteenveger heeft gelijk een zuiger bij zich die van boven af alles gelijk opzuigt en wegblaast. Later ging hij ook nog via de kachels alles schoonmaken, in ieder geval kunnen we weer volop veilig stoken.
Het was een prachtige avond om lekker buiten te koken dus de grillplaats werd aangestoken om hierop onze maaltijd klaar te maken.
Woensdagochtend waren de werklui nog vroeger en we begrepen al gauw waarom, want even later kwam er een betonwagen aan die het beton ging storten. Er bleef beton over en werd ons gevraagd of wij er nog iets mee wilden doen c.q. maken want het zou binnen een uur hard worden. (Kari, die ook bij ons werkte tijdens de bouw van de sauna had toen natuurlijk gezien dat wij alles konden gebruiken.) Ach en dan bedenk je gauw even wat, dus ligt er nu een betonvloertje in ons eerst gemaakte schuurtje en een laagje ligt er op de plek waar de huisvuilcontainer staat.
Omdat het erg warm was moesten we van Kari het beton af en toe nat maken anders zou het te snel drogen en kunnen gaan barsten.
Nadat we heerlijk aan het eind van de dag in de sauna zijn geweest konden we daarna nog even naar Hattusaaren Rantamajat lopen om naar een huisje voor Steven en Eveline te kijken. Zij komen ons tegelijk met Rob bezoeken.
Onderweg kwamen we buren tegen, waarmee we tijdens onze meivakantie hadden kennisgemaakt, en die nodigden ons uit om hun eigen ontworpen huis te bekijken. Zij zijn ook van plan er nog een garage bij te bouwen en indien mogelijk hun saunahuisje te vergroten.
Hun huis is op de traditionele Finse manier gebouwd, n.l. boomstam op boomstam. Hun ligging is ook erg mooi met dit verschil wij hebben vooral in de ochtend en middag de zon, zij hebben die op middag en avond. Het was leuk om even bij andere binnen te mogen kijken en eventueel ideeën op te doen.
Je merkt wel dat de Finnen qua inrichting het vrij sober hebben met alleen het hoogst noodzakelijke.
Wij vinden het leuk om er ook wat sfeer in te brengen met diverse accessoires.
Van Rantamajat horen we nog of en welk huisje er beschikbaar is.
Vandaag (donderdag) was het de drainage dag en hoe toepasselijk het weer was er ook naar, druilerig.
Omdat wij niets nuttigs konden doen zijn wij voor de wekelijkse boodschappen naar Joensuu gereden om daar gelijk ook maar de verf te halen en .......zijn wij geslaagd met een buitentoilet. Maar voordat we van het eiland afreden kregen we nog een prachtige jonge reebok te zien die warempel gewoon bleef staan en nog even naar de auto toeliep tot dat hij Kyla hoorde blaffen en vervolgens verdween in het bos. Prachtig!
Het is wel geweldig, alle spullen inclusief de toilet paste in onze auto. Bij thuiskomst waren de mannen bezig om de pakketten van Finnlamelli bij de garage neer te leggen zodat we maandag los kunnen.


We hadden namelijk via Minna gehoord dat Kari zijn moeder van 84 is overleden en dat de begrafenis dit weekend is. We hebben hem sterkte toegewenst.

Dus vandaar dat we nu al weekend hebben...heerlijk eindelijk uitslapen.



1 opmerking:

  1. Tjonge jonge wel een heeeeel actieve start van jullie vakantie of zullen we het maar werkvreugde noemen....OK ziet er mooi uit fijn dat je daar ook al van kunt genieten. Hoi pama

    BeantwoordenVerwijderen