maandag 23 december 2013

Fijne Kerstdagen


We kijken er altijd erg naar uit om weer naar Koli te gaan, de laatste keer dat we hier waren is naar ons idee al weer veel te lang geleden. Afgelopen vrijdagmiddag zijn we richting Schiphol gereden, daar hebben we de auto geparkeerd bij Happy parking, dus dat moet goed komen. Op de luchthaven aan gekomen hebben we eerst onze hond Kyla ingecheckt, we hebben altijd veel plezier met haar dus mocht ze ook dit jaar weer mee. Gelukkig was er nog een hond aan boord en was ze niet alleen. Na een vertragende en erg turbulente vlucht kwamen om 22.50 uur aan in Helsinki. Kyla was helemaal door het dolle heen toen we haar weer zagen, het blijft toch altijd weer spannend hoe het met haar is gegaan. Vervolgens hebben we onze huurauto op gehaald en gelukkig stond onze Finse vriendin Marja hier ons op te wachten, want bij haar zouden we een nachtje slapen. Marja woont in Helsinki, voor ons dus ideaal en erg gezellig om daar een nachtje te kunnen slapen. Na een redelijke nacht en een stevig Fins ontbijt zijn we tegen 11.30 uur vertrokken voor een lange auto rit van nog een goede 500 km naar Koli. Na een paar keer te hebben gepauzeerd waren we tegen 17.00 in Joensuu, daar hebben we snel wat inkopen gedaan voor de eerste dagen. Daarna was het nog een uurtje rijden. We hadden thuis natuurlijk wel op de weersvoorspellingen gezien dat de winter in Finland/Koli ver te zoeken was en het eerste stuk zagen we onderweg niet veel sneeuw liggen, dus dat klopte wel. Hoe verder noordelijker wij kwamen zagen we dat op sommige stukken er wel behoorlijk wat sneeuw lag, maar hoe dichter we bij ons huisje kwamen, hoe minder sneeuw er weer lag. Natuurlijk zijn we eerst nog even bij onze brievenbus gestopt, daar werden we heel blij verrast met heel veel post. Geweldig leuk dat veel mensen aan onze vraag gehoor hebben gegeven om de kerstkaart naar ons Fins adres te sturen. Iedereen super bedankt daarvoor, echt prachtig. Er hangen nu veel kerstkaarten van familie,vrienden en kennissen. We hadden wel weer problemen in verband met de gladheid om bij ons huisje te komen ondanks de spijkerbanden van onze huurauto. Het wordt toch echt tijd voor een Jeep hier,of een tank !! Maar met hulp van Marti is het ons toch gelukt om bij ons huisje te komen. Heerlijk om hier weer te zijn. Na een lange en vermoeiende reis zijn we op tijd op bed gegaan voor een lange nacht.
De volgende dag (zondag) heeft Harmen eerst even een rondje hardgelopen en hebben we vervolgens een kerstboom uit het bos gehaald, ach eentje minder valt toch niet op want er staan nog zoveel. Oké, ze zien er wel wat anders uit dan thuis maar er staan nu eenmaal geen Nordmann kerstbomen hier in het bos. Daarna hebben we ons huis in kerstsfeer gebracht, ook buiten hebben we de nodige lichtjes aangebracht en ziet het er erg gezellig uit. We zijn hier alleen op dit moment, al onze buren zijn er niet, het is dus lekker stil en rustig. De temperatuur is op dit moment boven nul, het meer ligt wel dicht en kunnen we ook makkelijk op staan.

We hebben gister nog een wak gemaakt om eventueel te ijsvissen of om af te koelen van de sauna. De Finnen gaan na de sauna afkoelen in het meer, wij moeten daar nog een beetje aan wennen, wij denken zelfs dat dat wennen heel lang gaat duren. Gistermiddag weer heerlijk gebruikt gemaakt van onze sauna, wat is dat toch genieten en afgekoeld bij ons “wak” later zijn we begonnen met het kijken van The Killing seizoen 3. Spannend en verslavend!! Vanmorgen zijn we nog even naar Koli gereden voor wat boodschappen en om even een bezoekje te brengen aan onze Finse vrienden. Iedereen was weer blij om ons te zien, toch leuk. Op de terug weg zaten er opnieuw weer een flink aantal kerstkaarten in onze brievenbus. Wij wensen jullie vanuit een te warm Finland alvast hele fijne Kerstdagen of in het Fins Hyvää Joulua

6 opmerkingen:

  1. Vanuit het natte Mierlo, wensen wij jullie hele fijne dagen toe. Geniet ervan.....groeten van Henk en Clari.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi H & H,leuk om weer wat te lezen. Fijne kerstdagen en groeten van Els en Rob en de kids.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Noflike Krystdagen ut Allmersbach!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Prachtige verhalen!
    Groet ut Snits

    BeantwoordenVerwijderen
  5. We wensen jullie een gelukkig nieuwjaar en hopen dat 2014 ook een prachtig jaar mag worden. Groeten vanuit Bears

    BeantwoordenVerwijderen