donderdag 26 december 2013

It giet net oan

Zo als in de titel al staat geschreven, "it giet net oan". Nou zullen jullie waarschijnlijk denken "wat gaat dan niet door"? de Elfstedentocht hier. Toen Harmen afgelopen dinsdag terug kwam van het hardlopen had Helen de Friese doorlopers ondergebonden en een aantal "rondjes" geschaatst. De schaatsen hingen eigenlijk als winterdecoratie maar ja wanneer de eigen schaatsen thuis liggen probeer je het op de oudjes en die gingen nog prima. Ook Harmen heeft het even geprobeerd, hij is de klapschaats gewend en vond het toch wel moeilijk om op de ouderwetse houtjes te schaatsen.
Goed het was maar van hele korte duur want op het moment dat wij dit verhaaltje schrijven ligt er toch wel een 5 cm water op het ijs en de vooruitzichten zijn nu ook weer niet dat het hard gaat vriezen. Jammer, want dan had hier toch een prachtige ijsvloer gelegen! Trouwens ook de koek en zopie stonden er niet, daarom zijn we zelf binnen maar aan de slag gegaan. Onze traditie is altijd om met Kerst koekjes te bakken, we hebben wel jaren gehad dat we 's ochtends begonnen met het maken van de verschillende deegjes en wanneer we dan tegen de avond klaar waren hadden we tussen de 600-700 koekjes gebakken, allerlei verschillende. Nu moeten jullie niet denken dat wij die allemaal zelf hebben op gegeten, maar vrienden, buren, ons werk en familie kregen dan een bordje met de eigen gemaakte koekjes. Nou zoveel hebben we nu niet gebakken, het bleef bij ongeveer 60 stuks.

Voor het Kerstdiner hadden we een mooi stukje eland met stoofpeertjes en truffelrijst. Het doet bijna niet onder voor "de Jouster Tour". Het weer is hier op dit moment erg warm voor de tijd van het jaar en het dooit flink, wat je nu te voorschijn ziet komen is een ijzige ondergrond dus dat is oppassen geblazen. De dagen, of te wel het daglicht, is erg kort. 's Ochtends om half tien is het licht maar 's middags om drie uur valt de schemering in en kunnen we niet veel meer buiten doen. We vullen onze dagen heel relaxt, wat lezen, houtzagen, hakken en kloven, handwerken,'s avonds film kijken (jammer genoeg is the Killing afgelopen, maar we hebben een nieuwe Scandinavische serie nl. The Eagle), lopen en natuurlijk niet te vergeten bijna elke dag wel even in de sauna. Het afkoelen gebeurd op het ijs, daar sta je dan, tot je enkels in het koude ijswater bij het wak, koud water over je heen te gooien, brrrr.

3 opmerkingen:

  1. Tja, de dagen of wel het daglicht is kort maar.....zo te zien nog genoeg koekjes e.d. Nou ook hier is de winter nog ver te zoeken dus... Leuk de houtjes te zien en dat ze nog gebruikt worden is nog mooier.Thuis geen bijzonderheden. Pama

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat heerlijk om weer mee te kunnen genieten van jullie verblijf in Finland !!!! Het is net alsof ik er ook een beetje ben!! Nog heel veel fijne dagen gewenst en het allerbeste voor 2014!!!! Groet , Corrie sjoukema

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hey Buurtjes!
    Wat weer leuk om jullie blog te lezen.
    Hier is net BZV weer afgelopen :)
    Ik wens jullie een fijne 2e vakantieweek!
    groetjes

    BeantwoordenVerwijderen