zondag 9 augustus 2020

Finse zaken..

 
Dinsdag wasdag, het weer was heerlijk zodat deze buiten goed kon drogen. In de middag zouden Hermen en Nelleke weer bij ons een nachtje overnachten. Hermen had in Lapland een stuk rendierhaas gekocht en zou het leuk vinden om die bij ons in de Kota gezamenlijk te eten. Wij verzorgden de bijgerechten en het nagerecht, lekker wanneer je nog stoofpeertjes en chutney hebt, die vanuit Nederland een keertje meegenomen zijn. Ook vonden wij het leuk idee om als nagerecht een wafel met zelfgemaakt ijs te serveren. Nadat de mice on place klaar stond dook Harm voor de laatste keer het hout weer in, de 4 bomen waren wel aan de kant, maar er lagen nog een paar kleinere stammen die nog gezaagd en gekloofd moesten worden. Helen had ondertussen een kwarktaart gemaakt.

In de namiddag kwam onze visite en nadat we de verhalen over hun prachtige trip gehoord hadden, die veel raakvlakken kenden met onze trip door Finland, zijn we gezellig in de Kota gaan zitten. En hebben  genoten van het heerlijke stuk vlees maar ook van de andere lekkernijen.

De volgende morgen zijn Hermen en Nelleke op tijd vertrokken om hun laatste vakantiedagen door te brengen in het merengebied, voordat ze vrijdag weer met de boot van Helsinki naar Travemunde gaan. Wij zijn weer aan de kleine 'to do' verbeterpuntjes gegaan.

Ondertussen hadden we van Marja bericht gekregen wat de kosten voor de invoerrechten van onze auto waren en dat we wanneer we dit betaald hadden de officiële kentekenplaten konden ophalen. 
Gauw het bedrag overgemaakt en de volgende dag kregen we al van Marja bericht dat er een betalingsbewijs naar Traficom was gestuurd en dat in de garage waar onze auto gekeurd was platen voor ons klaar had liggen. Wat zijn wij blij met haar hulp, top! Vrijdag hebben we de kentekenplaten opgehaald.


Donderdag ging Harm op de fiets naar Koli om daar de thee op te halen, dit is een rondje van bijna 35 km. Wij bestellen elk jaar onze verschillende losse thee bij Teahaus of Wehmais, we vinden deze zo lekker. Helen is ondertussen weer aan het blauwe bessen plukken geslagen. De bessen die in de diepvries lagen zijn samen met de gemaakte 8 potten jam mee gegaan in de camper zodat we straks thuis ook heerlijke jam hebben en zelfs nog jam kunnen maken.

Gisteren was het zo prachtig weer en zijn we een dag met de boot gaan eiland hoppen. Tegenover ons in het Pielinenmeer liggen allemaal (onbewoonde) eilandjes en was het erg leuk om her en der eens te struinen. Veel van deze eilandjes bestaan uit grote rotsplateaus die uit het meer opdoemen. Sommige rotsen zijn zo enorm groot dat is echt onvoorstelbaar. Bij een aantal eilandjes konden we niet echt  aanmeren dus zijn we daar maar wat om heen gevaren, maar bij één eiland lukte dit en hier hebben we onze koffie gedronken. 
Omdat het hier voor Kyla toch wat gevaarlijk was, zijn we tenslotte op het eilandje tegen over ons geëindigd, hier ligt een kiezelstrand en Kyla kan zich hier zelf het water in en uit lopen. In de namiddag gegeten in onze Finse Kota en heerlijk lang buiten op de veranda kunnen zitten. Vandaag heeft Harm een mooie duurloop (17 km) gedaan vanaf Loma-Koli naar het Nationaal park van Koli, een behoorlijke klim en een prachtige afdaling dwars door het nationaal park. Helen is heerlijk achter haar weefgetouw gaan zitten, om een nieuw weefstuk op te zetten zodat deze dan klaar staat voor de wintermaanden. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten