maandag 12 augustus 2019

Laatste ditjes en datjes

De laatste dagen vliegen jammer genoeg altijd veel te snel voorbij wanneer we bezig zijn met ditjes en datjes.
Eerst zijn we donderdag naar Joensuu gereden om naar de Internationale markt te gaan. Deze was bijna identiek aan de markt die wij verleden jaar hadden bezocht. Uit heel veel landen waren er verschillende kraampjes, de meesten betrof eten. Natuurlijk stond er de Nederlandse kaasboer alwaar we een lekker stukje kaas hebben gekocht. Leuk om al die internationale etensgeuren op te snuiven, het was een kleurig geheel.

Van thuis hadden we deze heerlijke hangstoel meegenomen en deze heeft een mooie plekje gekregen. Omdat hij aan een ketting hangt kunnen we hem ook verplaatsen en krijgt de stoel tijdens de winter binnenshuis (voor de houtkachel) een leuke plek.

Op ons stuk grond staan heel veel blauwe en rode bessenstruikjes. Afgelopen jaar waren er niet zoveel blauwe bessen en dit jaar ook nog niet zo heel veel. Maar, na een middagje met de kam langs de struikjes te zijn geweest, is de oogst (samen met een 400 gr. verse aardbeien) toch nog goed voor 8 potten met jam, heerlijk! Wanneer wij yoghurt eten of een kwarktaart, cake maken doen wij er hier meestal blauwe bessen bij in, heel gezond en lekker. De rode, ook wel vossenbes genoemd, zijn pas over een twee รก drie weken klaar.

Omdat het vrijdag mooi weer was zijn we nog een tocht met de boot gaan maken, eiland hoppen noemen we het ook wel. We gaan dan langs de verschillende eilandjes, af en toe er ook even op om rond te kunnen struinen op zoek naar mooie stenen of verweerde stukken hout.

Tevens zijn we de afgelopen dagen nog bezig geweest met het opruimen en weghalen van struiken en miniboompjes.
Heel wat takken, stammetjes en andere bush bush wordt naar de andere kant van het pad/straat in een ander stuk bos gebracht.
O ja, en dit is nog de foto van hoe het vacht er nu uit ziet die afgelopen week gevilt is.
Voor zaterdagmiddag hadden we Martti en zijn familie uitgenodigd om bij ons in de kota te komen worstjes grillen. Hij heeft net afgelopen week een nieuwe motorboot gekocht en dus kwamen ze met de boot naar ons toe. De 4 kinderen vonden het gelijk een feest om samen met Kyla in het water te kunnen spelen. Omdat wij wat problemen hadden met onze waterdruk, dan kwam de straal weer hard en dan weer bijna niets, hebben de mannen eerst bij het expansievat gekeken. Wanneer je een eigen bron hebt, pompt een pomp het water op, maar zorgt de druk in een expansievat voor de druk van de straal. Het bleek dat er bij ons te weinig lucht genoeg in zat (zorgt voor tegendruk). Met behulp van een fietspomp bij gebrek aan een compressor is er weer lucht via het ventiel ingepompt en is de straal weer als normaal. Hebben wij ook weer wat geleerd.
Na gezellig met elkaar gegeten te hebben mochten wij even mee op de boot. Tjonge, tjonge dat was wel even wat anders dan ons eigen bootje, er zat nl. een motor van 80 pk achter en ja, dan vlieg je bijna over het water.

Gister en vandaag zijn we begonnen met alles weer winter klaar te maken, door bijv.: sneeuwstokken in de grond, zodat de sneeuwschuiver weet waar hij het pad kan vegen. Alle losse dingen opruimen etc. en ....... de kamer alvast in kerststemming gebracht.
Wel zo fijn dat alles klaar is wanneer wij hier met de kerst weer komen.
Als afsluiting hebben we  heerlijk in de kota gezeten bij het vuur. Als het dan donker is ziet het er wel heel sprookjesachtig uit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten