donderdag 28 april 2016

Genieten van ... werkzaamheden en....

Wat gaat het snel, niet alleen de tijd maar ook het ijs voor ons huis gaat nu hard smelten. Zo maakten we afgelopen zondag nog een wak voor het afkoelen na een saunagang, nu kunnen we gewoon het water inlopen.
Maandag zijn we naar Joensuu gereden om daar onze wekelijkse boodschappen te halen, ook zijn we naar Seppo gereden om met hem een afspraak te maken. Een paar weken geleden hebben we n.l. diverse offertes voor onze garage binnen gekregen. Met Seppo en Minna afgesproken, die komen zaterdag bij ons een hapje eten en dan beslissen we welke van de offerte het wordt. Onze voorkeur gaat uit naar de garage van Finnlamelli omdat ons huisje ook bij dit bedrijf vandaan komt en daar zijn we erg tevreden over.

Dinsdagochtend konden we om half 9 buiten zitten om ons kop koffie te drinken, het was heerlijk genieten van de stilte en het uitzicht.
Harm heeft zijn lange bloktraining gelopen van goed 26 km. Tevens hebben we wat tuinwerkzaamheden rondom het huis gedaan. Harm moest o.a. de twee bomen nog in stukken zagen en Helen wilden weer een kruidentuintje maken in de kweekbak.
De rozen en de viooltjes die we gekocht hadden kregen een mooie plek.
In de namiddag zijn we weer lekker in de sauna geweest en het afkoelen... in het wak. Om de avond kijken we naar een aflevering van Liza Marklund, ook weer een Scandinavische serie.
Gister, woensdag, hebben we niet heel veel gedaan (is ook lekker), het waren vooral wat klusje die met elektriciteit te maken hadden, bijv. één pomp die afwaswater wegpompt naar een overloop septictank gaf steeds kortsluiting. Hier bleek dat er water in de schakelaar terecht was gekomen en ja, water en elektriciteit gaan nog steeds niet goed samen. Helen heeft het binnenwerk van de schakelaar vervangen en nu werkt hij weer naar behoren. Ook twee hele leuke lampen van Ikea die op wind en zonne-energie gaan hebben het laten afweten, jammer genoeg hebben we deze niet kunnen repareren.

Ondertussen veranderde het weer flink en ging het hierna hard waaien en regenen. Om 14.00 uur zaten we al heerlijk binnen bij de houtkachel. Harm leest een prachtig boek van Jens Lapidus (Stockholm Delete) en Helen is aan het breien. Op een gegeven moment kwam er een dikke mist van over het water wat er voor zorgde dat het er mysterieus uitzag. Ja een schrijver zou hier gelijk een prachtig hoofdstuk over kunnen schrijven. In de avond knapte het op en scheen de zon van achter ons huis op de eilandjes voor ons. Waarbij een prachtige regenboog een extraatje was.

Vandaag moesten we even naar Juuka, Harm was zo aan het kloven geslagen dat de kloofbijl het niet meer aan kon en stuk ging. Dus een nieuwe bijl was nodig. Voordat we naar Juuka gingen zijn we nog even bij het toeristenbureau langs gegaan, Helen is n.l. op zoek naar schapenwol en dus iemand die schapen houdt. We hebben een tweetal adressen gekregen waar we contact mee gaan opnemen.
Terug van Juuka zijn we eerst even gaan hardlopen en daarna heeft Harm gelijk zijn kloofbijl (Fiskars) uitgeprobeerd en Helen haar tuinwerk afgemaakt.
Onze Finse buren zijn vanmiddag aangekomen, zij blijven meestal een maand of 4 en kregen we een uitnodiging van Marja, onze Finse kennis, of wij a.s. zondag daar de Vappu (1 mei) komen vieren.
Zoals we  in het begin al schreven, het ijs smelt snel, toen we vanmiddag gingen afkoelen na de sauna konden we zo het meer inlopen. De watertemperatuur is nog niet zo...van ik neem een frisse duik, maar dompelen ....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten