zondag 24 april 2016

De reis en een koud Fins gebruik

Vrijdagavond zijn we met het vliegtuig van 20.50 uur weer richting Finland gevlogen. We hadden wel even een kort stop bij de douane, want Helen haar reis-spinnewiel gaf rode vraagtekens, maar na deze te hebben bekeken mochten we door. In het vliegtuig werden we getrakteerd op een prachtig uitzicht, de rode gloed van de ondergaande zon zorgde boven de schapenwolken voor een schitterend schouwspel.
Om 00.15 uur Finse tijd waren we op Helsinki, hier hebben we weer een kleine 7 uren ons
slaap bankje opgezocht. We moesten de tijd overbruggen om dat we de trein naar Joensuu hadden besproken.

Het liep allemaal gesmeerd, in de trein konden we de shuttle taxi bellen want het bleek dat volgens de nieuwe tijdsplanning van de taxi deze nu prachtig op onze aankomsttijd in Joensuu zou staan. Het klopte, na een treinreis van een goede 4 uur waarin het weer erg wisselvallig was. Mooi zonnig en dan weer dikke sneeuwvlokken.
Bij aankomst in Joensuu stond de taxi al op ons te wachten en zo waren we een uur later heerlijk al in ons huisje.
Op het meer ligt nog een dikke plaat ijs en Harm als echte Fries moest natuurlijk eerst even op het ijs staan op te kijken of het wel sterk genoeg was.
Na inspectie van het huis, elektriciteit ect. werd eerst de auto klaar gemaakt, de winterbanden zaten er nog om en dat was niet meer nodig. Dus even een snelle bandenwissel en daarna gauw een paar boodschappen gehaald.
Na het eten moest Harmen natuurlijk wel even een gat boren voor het ijsvissen en zo konden we meten dat het ijs nog wel 45 cm dik is, jammer geen visje die even bijten wou in de rubberen wurm.
's Avonds lagen wij  al lekker vroeg in bed we zijn het natuurlijk ook niet gewend om een nacht over te slaan. Vanochtend hebben we eerst ons rondje hardgelopen, Harm een uur en Helen een half uur. Helen heeft nog even kennisgemaakt met de 'buren' die in het begin van ons straatje wonen.

Na het ontbijt heeft Harm eerst een kwarkbrood gebakken daarna hebben we samen onze kluskleren aangetrokken en ja........ ook wij worden Finse bikkels, een groot wak gezaagd/geboord om dan als "echte Fin" na de sauna hierin te gaan en zo af te koelen.
We hadden nog een stuk trap en deze staat nu in het wak zodat je mooi via dit trapje jezelf in het gat kan laten zakken.

Hierna waren er twee bomen aan de beurt om omgezaagd te worden, ( niet omdat we een hout tekort hebben ) deze waren nl. al enige tijd dood en voordat ze zelf omvielen was het beter dat wij ze om zaagden.

Na dit werken was het weer heerlijk vertoeven in de sauna en ....... zijn we heel even in het ijswak geweest, hiervan maar even geen foto het was nl. erg koud maar ook heel erg verfrissend. Kopje onder hebben we ook nog maar even niet gedaan. Alles op zijn tijd.

1 opmerking:

  1. Nou nou het doet wel frisjes aan maaaaaaaaaaar kan jullie enthousiasme wel begrijpen!Heb het Kyla niet laten zien. Geen slapnede honden wakker maken!! Pama

    BeantwoordenVerwijderen