dinsdag 30 december 2014

Passie of ......


De afgelopen dagen was de temperatuur flink gezakt, zo was het zondagmorgen bijna -22 graden, te koud om ook maar iets te doen. Ja, we hebben natuurlijk wel ons dagelijks wandeling gemaakt waarbij we zeker wat laagjes kleding aan hadden en onze sneeuwlaarzen met lamsvacht van binnen. Hierin gaan we met blote voeten, dit is beter dan wanneer je sokken aan hebt. De lamsvacht neemt je eigen lichaamstemperatuur aan en blijven je voeten warm. Het heeft wel iets hoor die kou, je krijgt                 wanneer de zon er bij is namelijk wel hele mooie plaatjes.


En als je na zo'n wandelingetje over het ijs weer binnen in je huisje zit waar natuurlijk de houtkachel brandt en je een heerlijk glaasje Glühwein of ook wel Glögi (Finse warme drank zonder alcohol)
drinkt dan geniet je nog meer. Tijdens die wandeling over het ijs is het prachtig om allemaal sporen van verschillende dieren te zien die ook hun ommetjes gemaakt hebben.

's Avonds zouden we buiten koken en heeft Harm dit ook gedaan. Dit was echt wel een passie maar ook flink afzien want wanneer je bij het vuur stilzit is het wel lekker voor je handen en bovenlichaam, maar ondertussen bevriezen je tenen. Het was de gehele dag vrij helder geweest dus hoopten we op het Noorderlicht te kunnen zien. Maar nee, sterren straalden volop, ook de Poolster was erg duidelijk, alleen geen Noorderlicht en om er op te wachten was het echt te koud voor.

Maandagochtend was nog kouder geworden nl. -24 graden en zijn we naar Joensuu geweest, we moesten nog een paar dingen regelen. Onderweg was het uitzicht weer zo mooi, zie de foto's.    
Vandaag was het met de temperatuur een hele ommekeer, onvoorstelbaar zo is het -24 en vandaag liep de temperatuur naar de -3 graden.
We konden vandaag dus wat meer buiten bezig zijn. Harmen heeft zijn rondje van 12 km weer even gelopen want ja, op zondag 11 januari loopt hij de halve van Egmond. Omdat het vannacht ook wel weer een laagje sneeuw had gegeven kon er opnieuw sneeuw geschoven  worden.      
Ook kon Harm de skidrager op het dak monteren en werd er vandaag Fries suikerbrood en muffins gebakken. Overdag hebben we steeds de trap omhoog dan kunnen we heerlijk de lekkere stoel vlak bij de kachel zetten waarin Helen dan zit te breien.
Bij het ophalen van de post (natuurlijk op de stepslee) kwamen we onze andere buren tegen, dus zitten we niet helemaal meer alleen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten