donderdag 8 augustus 2013

Hout-werk

De dagen vliegen voorbij, afgelopen maandag is Harmen bezig geweest met het in stukjes zagen van afval hout zodat deze in de grillplaats passen en zo ook nog dienst doen voor het bereiden van ons eten. We proberen namelijk als het weer het toelaat natuurlijk, wat buiten op onze grillplaats te koken. We maken dan een stoofpotje met de ingrediënten die we nog hebben liggen. Op de namiddag zijn we bij de buren Juussi en Brigitte op bezoek geweest, van hun hadden we al die lekkere vis gekregen. Juussi liet ons al zijn visspullen zien en vertelde dat hij zelf blinkers maakt.
Hij had er ondertussen al honderden gemaakt, prachtig gezicht al die blinkers die aan de wand geprikt waren. Hij vertelde ook dat een visvergunning hier wel noodzakelijk was, nou voor het geld hoef je het niet te laten. Voor de mensen die hier een huisje hebben zijn het prijzen vanaf twee euro per hengel en/of fuik, dit is natuurlijk per jaar. Dinsdag was het opnieuw een warme dag en nadat we boodschappen hadden gehaald zijn we begonnen met de 'tuin' wat op te ruimen, als je zo stuk grond hebt is er altijd wel wat te doen. Toen ons huisje gebouwd werd hebben we namelijk heel veel bomen/takken en struiken weg gehaald, dat lag er nog steeds. Het was ondertussen goed ingedroogd, en daarom hebben we bij het water een mooie grote vuurplaats gemaakt om het beetje voor beetje op te branden. Natuurlijk wel met een flinke emmer water erbij,want je weet het maar nooit. Ondertussen heeft Helen het huisje afgemaakt, een sierlijst langs de dakgoot en het raampje aangepast zodat het bij de stijl van het huis past.
Toen we op de namiddag even zaten bij te komen van het gesleep, kregen we een sms van Minna dat ons hout wat we ook nog te goed hadden (was nog van de houtruil, bomen halen en dan iets minder gekloofd en gedroogd hout terug krijgen) er aan kwam. Even later kwam er een grote trekker met twee kuub berkenhout de oprijlaan op rijden. De chauffeur sprak geen woord Engels maar we konden hem wel de plek aanwijzen waar we het hout wilden hebben, zo dicht mogelijk bij het houthok. Hoezo hebben we te weinig hout! Nou laat de winter maar komen, wij zitten er voorlopig nog jaren warmpjes bij. 's Avonds zijn we weer heerlijk in de sauna geweest, daar kom je echt weer lekker van bij. Ook zijn we die avond nog even met ons bootje gaan varen om naar de ondergaande zon te kijken en wat foto’s hiervan te maken. We waren iets te vroeg maar het gaf zeker een aantal prachtige natuur foto's.

Woensdag hebben we eerst maar de twee kuub hout in een recordtempo opgeruimd, binnen een uur hadden we alles in het houthok. Toen zijn we weer verder gegaan met het opruimen van de takken en struiken. Dit was nogal een warm werkje daar bij het vuur en wat is het dan heerlijk dat je zo nu en dan een frisse duik kan nemen in het meer. We hebben al heel wat opgeruimd en de 'tuin' begint er al aardig netjes uit te zien.
Vandaag (donderdag) zijn we even naar Joensuu geweest om te shoppen, dat hadden we deze vakantie namelijk nog niet gedaan. Het weer zou vandaag wat minder worden dus hadden we een goede dag uitgezocht. Lekker even struinen…..

Aan het eind van de middag zijn we naar Eeva-Liisa en haar moeder geweest, die hadden gevraagd of wij voor ons vertrek nog een keertje langs wilden komen. Ze stonden ons met champagne, hamer en spijkers op te wachten. Eeva-Liisa had het lentewandkleed gekocht en zou het op prijs stellen dat we dat met een toast zouden willen ophangen. Nou voor zoiets zijn wij wel te porren, onder het genot van het glaasje heeft Harmen de spijker geslagen en Helen het wandkleed op gehangen. Het was gezellig, bijzonder en we hebben afgesproken contact te blijven houden. Bij thuiskomst kregen we een berichtje van Martti dat er post voor ons in zijn brievenbus lag, het bleek van onze beider ouders te zijn. Leuk! De post brengt nl. niet bij de vakantiehuisjes maar bij hem. We kunnen nu bij hem een brievenbus op gaan hangen zodat onze post daar bezorgd wordt. Het adres blijft hetzelfde.
Hieronder even twee prachtige foto's van  zonsondergang (21.00 uur Finse tijd) en zonsopkomst (04.20uur Finse tijd).

4 opmerkingen:

  1. Hoi H2,mooie foto's man.Kunnen we hier thuis ook nog even mee genieten.
    Groeten Els en Rob

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk een andere Finlandblog te lezen.
    Ik ben zelf net verhuisd van Belgie naar Finland.

    Groetjes,
    Carina
    http://carinanaarfinland.blogspot.be

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Een hele fijne vakantie!
    Snits

    BeantwoordenVerwijderen